.st0{fill:#FFFFFF;}

Leven tussen twee perspectieven 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Ons moderne voedsellandschap is indrukwekkend, niet? Loop maar eens de gemiddelde supermarkt binnen. Voedselnirvana! Dat is in ieder geval hoe wij ons opnieuw de afgelopen week voelen. We zijn terug in België (kom zeker naar onze laatste Keto Poke Bowl!) en de rijkdom van zo’n supermarkten overvalt ons weer. Wat een duizelingwekkend aantal producten. Enorm veel merken, gigantisch veel keuze. Het verschil met onze huidige habitat kan niet groter zijn. 

Na alweer bijna een jaar beperkte keuzes zijn we niet onverschillig voor zoveel verleiding.

Zingende, geurende en roepende verleiders

Vanuit hun kleurrijke schappen roepen en zingen de verschillende producten ons meesterlijk toe. En wat ruikt het hier lekker! Die lokroepen lijken bijna op maat gemaakt. De ene consument wordt verleid door de aantrekkelijke verpakking, de andere door de indrukwekkende gezondheidsclaims. 

Wij merken vooral hoe hard voeding herinneringen oproept. “Kijk, papa, die boerenpaté die we altijd aten. Of oooh, ze hebben die verse mozzarella-kaas!”

Al die soorten rillette & verse vleesopties vallen mij watertandend op. Voeding brengt vaak herinneringen op aan tijden waar we nog elke soort smaak maar voor het grijpen hadden.

Er was een tijd – niet zo heel lang geleden – dat de voeding die we aten niet in een verpakking kwam. Etiketjes bestonden niet, net als de complexe ingrediëntenlijsten die we tegenwoordig gewend zijn. We kookten en aten gewoon écht voedsel. Die dagen zijn nagenoeg overal voorbij, zeker in het Westen. Het industriële voedselcomplex heeft alles ingepalmd en zich ingebed in het weefsel van bijna alle samenlevingen. 

In landen zoals Kaapverdië is dat verpakte aanbod beperkter maar de verleidingen zijn op zich niet kleiner. 

Tenzij je het juiste perspectief hebt en je je beperkt tot de vis-, fruit- en groentenmarkt.

Gebrek aan kennis en filosofische onderbouwing

Onze bewerkte voedingsproducten – onze chips, mueslirepen en broodverpakkingen – zijn zo handig en zo betaalbaar dat de meeste mensen zich geen leven zonder kunnen voorstellen. Heel wat mensen hebben ook niet de kennis en de filosofische onderbouwing om zich ertegen te verzetten.

Een groot deel van een Westerse eetstijl bestaat uit sterk bewerkte voedingsmiddelen. Dat zijn lego-blok-producten. Ze zijn uit elkaar gehaald en vervolgens weer in elkaar gezet met verschillende combinaties van suiker, zout, olie en additieven. Het is geen verrassing dat junkfood en diepvriesgerechten in deze categorie vallen. Anderzijds zitten andere onschuldig ogende basisproducten uit je keuken in dezelfde categorie.

De meeste industrieel geproduceerde broden zijn bijvoorbeeld ingewikkelde brouwsels van geraffineerde granen, suikers, emulgatoren, deeg en conserveermiddelen. Vergeet ook de synthetische vitamines niet. Die worden op hun beurt toegevoegd om voedingsstoffen te compenseren die tijdens de verwerking werden weggenomen.

Op een dag is het stevig ontwaken

Het overgrote deel van de mensen denkt niet na over wat ze eten. Smaak en gemak bepalen hun voedingskeuze, meer dan elke andere reden. Appel- of sinaasappelsap? Gezond, net zoals de muesli-reepjes. 

Ze hebben totaal geen kennis van voeding, behalve dat “fruit en groenten goed voor je zijn”. En waarom zouden ze er ook iets van moeten kennen. Alles lijkt onder controle. Ze voelen zich best goed. Hun prioriteiten liggen elders. Niemand heeft hen ooit aangeraden anders te eten. Bovendien doet iedereen in hun omgeving exact hetzelfde.

Voor een aantal onder ons is het op een dag stevig ontwaken. We worden ziek. Of krijgen een bepaalde diagnose. Of een label. Of voelen stapje per stapje dat we niet meer dezelfde zijn als vroeger. “Dat is deel van het proces om ouder te worden!” rationaliseren we. Plotseling zien we vaker een dokter. Of googlen al eens frequenter hoe we bepaalde symptomen het hoofd kunnen bieden. Steeds vaker dingen durven we dingen in vraag te stellen.

De weg tussen de vaststelling van het probleem en de stap zetten om anders te gaan eten, is lang. Dat avontuur bereik je vaak niet op 1, 2, 3. Dat slechte voeding een risicofactor op sterfte is, lijkt voor velen nog absurd. Dat alles kan je frustreren maar het brengt geen zoden aan de dijk.

Wachten op anderen of zelf het heft in handen nemen?

Onze voedselomgeving omtoveren, vereist een volledige systeembrede nieuwe kijk.

Gezondheid voorrang gaan geven boven winst, waarbij langetermijn-overwegingen belangrijker zijn dan winst op korte termijn. Het vraagt ook dat artsen openlijk en langer over voedsel gaan praten. En dat patiënten écht luisteren. 

Ook moeten we weer terugkeren naar onze keukens en het plezier herontdekken van de bereiding van gezonde maaltijden voor onszelf en onze gezinnen. Heel wat mensen die wij begeleiden of ontmoeten hebben die stap gezet. Dat geeft hoop. Gelukkig zijn er ook heel veel lokale initiatieven die ons weer aanzetten om vers en lokaal te kopen.

Sofie & Christophe

En hoewel heel wat politieke en culturele overwegingen ons dreigen te overweldigen in hun complexiteit, kunnen we troost putten uit het feit dat we heel wat dingen zelf kunnen doen.  We zijn heus niet machteloos. We hoeven niet te wachten tot de overheid of het bedrijfsleven of de samenleving een andere richting uitgaat. Elke dag kan je controle krijgen over je eigen gezondheid. Elke dag kan je zelf beslissen hoe je ontbijt, lunch en avondeten eruitzien.

Praktisch gezien is het antwoord simpel: eet maximaal echte verse voeding. Verban zoveel mogelijk bewerkt voedsel uit je keuken. Leer heerlijke maaltijden bereiden van echte ingrediënten, die niet die uit een pakje of doos komen.

Laat zeker weten hoe je eigen avontuur verloopt.

—————————

Wacht niet langer. Volg één van onze online programma’s Start to Keto of Keto Optimalisatie.

OF

Werk samen met ons aan een betere aanpak en ga een coachingstraject aan.

OF

Of kom naar ons Keto Poke Bowl Event op woensdag 22 juni in Antwerpen.

juni 9, 2022  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>