.st0{fill:#FFFFFF;}

Welke dingen halen je uit ketose? 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Heel veel mensen die we begeleiden beslissen op een bepaald ogenblik om voor keto te gaan. Ze implementeren een gezonde keto levensstijl in hun leven. In de meeste gevallen is een slanker figuur de prioriteit. Jij ook? Dit is vaak wat volgt.

Voor het eerst in je leven leer je over de wondere wereld van de koolhydraten. Je verneemt alles over de vitale rol die ze spelen bij het beïnvloeden van hoe je lichaam voedingsstoffen gebruikt als brandstof. Je koolhydraatarme reis gaat van start.

Je komt voor de eerste keer in een staat van ketose. Noem het gerust ook vetverbranding. Weinig koolhydraten uit voeding betekent dat je lichaam al snel amper glycogeen aanmaakt. In de plaats daarvan heeft je lichaam de overstap gemaakt naar het verbranden van vet als brandstof.

De eerste kleine winst

Hoera, het voelt aan als een overwinning. En dat is het ook zeer zeker. Maar op een bepaald moment in de weken of maanden hierna verschijnt “het leven” weer op je pad. En voor je er erg in hebt geraak je opnieuw uit die vetverbrandingszone.

Wat nu?  Wat is de beste manier om terug met een keto-verleden aan te knopen? Zal dit ervoor zorgen dat mijn vetverlies stopt?

Dat zijn een aantal vragen die heel wat starters zich stellen. In dit artikel wil ik een aantal boosdoeners onder de loep nemen.

Welke dingen kunnen je uit vetverbranding schoppen?

Je hebt al een tijdje als volleerd ketoman of nieuwe ketovrouw geleefd. Daardoor bereik je die gewilde staat van vetverbranding. Maar je weet ook dat zo’n toestand van voorbijgaande aard is. Net zo gemakkelijk om erin te komen, is het nog makkelijker om eruit te gaan. Onze voedselkeuzes zijn heilig in dat proces van vetverbranding. Een totaal nieuwe manier van koolhydraatarm eten kan lastig zijn. Vooral in het begin. Je moet reizen voor werk of gaat op vakantie. We kennen het al te goed, die ongeplande maaltijd, ingrijpende verandering in je leven of de goedbedoelde geliefde die je trakteert op de verkeerde maaltijd. Of je wil weer even de rebel uit hangen en eens iets anders doen (cheatday iemand?) Het kan er er allemaal voor zorgen dat de trein ontspoort.

Hoewel geen enkel specifiek product er in de meeste gevallen voor zorgt dat je uit vetverbranding wordt geschopt, zal het consumeren van te veel koolhydraten dat wel doen. In heel wat voedingsmiddelen zitten koolhydraten in de vorm van suiker, conserveermiddelen of vulstoffen verborgen. 

Op het eerste zicht verwacht je dit niet. Daardoor kan het een serieuze uitdaging zijn om lang in vetverbranding te blijven als je niet oppast.

Heel wat mensen beperken hun totale koolhydraten tot 20g tot 50g per dag, maar hoeveel koolhydraten je kan eten terwijl je toch nog vet blijft verbranden, hangt van heel wat andere factoren af. Hoe actief ben je dagelijks? Hoeveel spiermassa en lichaamsvet heb je? Hoe actiever en meer spieren je hebt, hoe meer koolhydraten je veilig kan eten. 

En toch. Toch blijft het lange tijd cruciaal om etiketten te lezen, te begrijpen waar verborgen koolhydraten zich schuilhouden en niet te overdrijven met je porties. Begrijpen wat op je bord verschijnt, is cruciaal om vetaangepast te blijven.

Geef me eens een lijstje van dingen die me snel uit ketose gooien?

Dat is een vraag die ik af en toe tijdens coaching ontvang. Uiteraard is dat bij elk persoon anders, maar als ik het in een lijstje zou gieten, zou ik met deze producten starten:

 1. 1
  Te veel (zoet) fruit (banaan, dadels, rozijnen, mango)
 2. 2
  Zetmeelrijke groenten (aardappelen, zoete aardappelen, wortelen, pompoen)
 3. 3
  Suikerhoudende dranken (frisdrank, fruitsapjes, koffie met melk)
 4. 4
  Granen (wit brood, geraffineerde pasta, rijst, cornflakes, havermout)
 5. 5
  Bepaalde soorten vleeswaren (salami, gehaktballen, worstjes) van bedenkelijke bronnen
 6. 6
  Koolhydraatrijke noten (pinda’s, cashewnoten, pistachenoten)
 7. 7
  Suikeralcohol zoetstoffen
 8. 8
  Specerijen (ketchup, teriyakisaus, barbecuesaus, saladedressing)
 9. 9
  Bepaalde medicijnen

Wanneer je dit soort koolhydraten consumeert, stijgen de glucosespiegels in je bloed. Zo scheidt je pancreas insuline af, waardoor enzymen worden gestimuleerd die de glucose als glycogeen in je lever opslaan. Dit proces stopt de productie van ketonen totdat de koolhydraten zijn verwijderd en het glycogeen weer is opgebruikt.

Hoe geraak ik terug op het goede spoor van vetverbranding?

Niemand valt graag in een oud patroon. Zeker niet als je zo hard hebt gewerkt om in een soort van magische vetverbrandingszone te geraken. Je geraakt ontmoedigd. Onthoud dat om terug te keren precies hetzelfde vereist is als waar het in de eerste plaats mee begon; goed letten op de inname van koolhydraten – en in veel gevallen kan je lichaam nog sneller vet verbranden.

Hoe lang duurt het om weer vet te verbranden? Dat hangt er van af. Hoe lang doe je al keto? Hoeveel koolhydraten at je voordat je begon af te vallen? Hoe actief ben je? Al die dingen spelen een rol. Over het algemeen kan je verwachten dat je na ongeveer één tot drie dagen weer in ketose bent.

Hoe zorg ik ervoor dat ik weer vet gaat verbranden en in die zone blijf?

Maak een stevig plan. Vooruit denken is altijd een goed idee. Zo vermijd je dat het probleem zich voordoet.

Erken ook dat goestingskes naar suiker of koolhydraten altijd een optie blijven. Het is zeker niet ondenkbaar om graag naar koolhydraten te grijpen als je gestresst of hongerig bent of je op onbekend terrein waagt. Doe je best om altijd koolhydraatarme snacks en maaltijden bij de hand te hebben voor uiteenlopende scenario’s.

Probeer patronen te ontdekken. Slaat de zin naar zoets toe op een bepaalde plaats of tjid? Bereid je voor om aan die hunkering te voldoen met gezondere koolhydraatarme opties. Gelukkig zijn er tal van koolhydraatarme opties beschikbaar, waar je zelfs van kunt genieten als je niet thuis bent.

Calorieën en koolhydraten tellen is niet leuk, maar het eenvoudigweg beperken van je totale dagelijkse inname van koolhydraten tot 50 gram is een goed uitgangspunt. Pas vervolgens aan – hoger of lager – afhankelijk van je doelstellingen voor gewichtsverlies (of gewichtstoename).

Waarom doe je wat je doet?

De manier waarop je leeft veranderen is nooit een kleine prestatie. Ondanks kleine en grote overwinningen zullen er van tijd tot tijd onvoorziene plannen komen om je metabolische vooruitgang naar vetverbranding te dwarsbomen. Da’s deel van het leven. En kan begrijpelijkerwijs leiden tot veel frustratie en teleurstelling. Nieuwe gewoontes creëren vergt consequente planning, inspanning en het overwinnen van ongemak totdat die nieuwe gewoonte volledig ingebakken is. Probeer niet te ontsporen bij het opduiken van hindernissen. Leer die te zien als tijdelijke tegenslagen.

Wanneer dingen moeilijk worden, is het belangrijkste om in gedachten te houden waarom je het doet. Waarom is het zo belangrijk voor je om je vetverbranding op peil te houden? Waarom ben je in de eerste plaats met deze levensstijl begonnen? Laat de antwoorden op deze vragen je inspireren.

Waarom doe jij het? Laat het hieronder zeker weten.

Ketohuis Kookt

Ketohuis kookt biedt je praktisch keto-advies om je voeding te optimaliseren, een aantal eetweken én 45 eenvoudige recepten die gemakkelijk en snel klaar zijn. 


Ontdek onze pure keto-keuken. 


Keto-pizza, quiche of cake anyone?

9 maanden geleden geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

 • Waarom doe jij het? Laat het hieronder zeker weten.
  Om mijn auto-immuunziekte om te keren.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek ons volledig keto starterspakket

  Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

  Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

  Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

  >
  %d