.st0{fill:#FFFFFF;}

Keto & vakantieperiodes: onze beste tips 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Sinds 2015 plannen Sofie en ik elk jaar een grote reis in met het gezin. Vijf weken trekken we er op uit. Op zoek naar avonturen samen en een andere ervaring. We hebben dus ervaring met ‘anders eten en leven’ tijdens vakantieperiodes. In dit artikel geef ik je mee hoe wij de keto levensstijl doortrekken tijdens die vakantieperiodes.

Het filosofische: reizen & vakantie als geïntegreerd deel van ons leven

Zo was Brazilië ons eerste grote avontuur. Met boeiende ervaringen, zéker voor kleine kerels die nieuwsgierig en hongerig zijn. In 2017 was kwam Nicaragua aan de beurt. Lessen in eenvoudig, traagheid en rust. De stimulans om Ketohuis te starten.

Ons uitgangspunt sindsdien: reizen mag geen vlucht meer zijn – weg uit de hectiek van het leven – maar is net een geïntegreerd deel ervan. Dat betekent dat er plaats is voor werk-leven-integratie, net zoals tijdens de andere maanden van het jaar. Concreet vertaald: maanden lang toeleven naar de reis, constant samen zijn, maar (individueel) werken of productief zijn mag zéker ook. Op zich kan dat uiteraard ook dicht bij huis zijn, maar de wens om een andere culturele ervaring dreef ons verder van huis.

Onderdeel van een gezonde kijk op keto leven

Bovendien zien we reizen ondertussen als een belangrijk deel van onze keto levensstijl. Minstens één volledige maand per jaar zoeken we een totaal nieuwe culturele ervaring op. In plaats van tientallen obligate verplaatsingen focussen we steeds op een aantal uitgekozen plekjes, die echt de moeite lijken en we in de diepte (willen) bezoeken. We voelen ons zeker niet verplicht die plaatsen te bezoeken die “iedereen gezien moet hebben”.

Paulo Coelho zegt hierover:

Don’t try to see the world in a month. It is far better to stay in a city for four or five days than to visit five cities in a week. A city is like a capricious woman: she takes time to be seduced and to reveal herself completely.

Goede voorbereiding zonder krampachtig keto

In 2018 kozen we voor Taiwan. Net omdat we het idee hadden dat het land enorm goed in het verlengde ligt van die keto levensstijl. Lichaam én geest. Klinkt wat fluffy, maar het werkt wel. Opties op vlak van “gezond eten”, speel- en sportmogelijkheden en de lokale flavour bepalen onze lokale bestemmingen. Wanneer dat niet kan – zoals gedurende een 24-uren-vliegtuigtrip – bereiden we dit voor en zorgen we voor de betere keto snacks of lunchpakketten.

Hoewel we wel altijd voorzichtig zijn qua hygiëne, gaan we net naar het buitenland om open te staan voor nieuwe, andere eetgewoontes. Die keuze voor het lokale zorgt er ook voor dat we die periode niet krampachtig strikt keto blijven. Het leuke aan keto is dat wanneer je ondertussen goed vet-aangepast bent, en je lichaam gezond is, je best met periodes minder in de pas kan lopen. Dat is de metabolische flexibiliteit waarover ik altijd praat. Zo kijken wij ook naar dit soort uitdagende fases. Dat zijn die verlofperiodes zeker. De take-it-easy kant van cyclisch keto. Zo vaak mogelijk keto-maaltijden maar de essentie die maand is wél zoveel mogelijk te genieten, te proeven en te ontdekken.

In 2019 kozen we ervoor om te gaan eiland hoppen op Kaapverdië. Als deel van ons ketohuis2.0 plan vertoeven we ook dit jaar weer op dat eiland.

Keto-overlevingsgids tijdens je verlof?

Persoonlijk horen we mensen vaak spreken dat ze vakantieperiode gaan trachten te “overleven”. Overleven? Het liefst zouden ze een keto overlevingsgids ontvangen. Misschien is die hele overlevingsreferentie puur ironisch bedoeld, denk ik dan. Of toch niet? Heel wat mensen die bezig zijn met hun gewicht en / of gezonde voeding ervaren een vakantieperiode jammer genoeg altijd wat als een stressvolle periode. Dit jaar misschien begrijpelijk ook, zeker gezien die hele corona-context. Gaan we de grens over of toch een staycation? Anderzijds maken we het ons soms sowieso ontzettend zwaar. Beslissingsstress, mijnheer.

 • “Waar gaan we naartoe, schat? De keuze van locatie geeft mij al stress!”
 • “Hoeveel mag het kosten, schat? Die financiële druk geeft me stress!”
 • “Welke plekken willen we exact zien, schat? Alweer commerciële instagram-stress!”
 • “Ga ik kunnen weerstaan aan de verleidingen van het hotelvoedsel, schat? De dieet-stress begint al!”

Vakantie één groot feest? Zo klinkt het toch niet altijd. Je zou voor minder stress krijgen en praten over overlevingsstrategieën.

Wat moet je die periode niet allemaal overleven?

 • “De vakantieroutines met mijn gezin. Ik weet niet of ik dat wel zie zitten!”
 • “Die koolhydraatrijke buffetten. Zie ik dit wel zitten?”
 • “Het bezoeken van mijn schoonfamilie tijdens de vakantie. Nee, dat zie ik zeker niet zitten.”
 • “De plotseling ongebudgeteerde uitgaven. Aaah, dat zie ik totaal niet zitten!”

En dat gedurende vijf weken of meer. Gelukkig zijn er wél de goede herinneringen.

In plaats van overleven praat ik eigenlijk liever over positieve concepten. En dat is exact wat je moet doen als je naar dat hele onderwerp op een andere manier wil kijken.

Is het dan 100% ‘genieten’ versus 100% keto?

Nee, dat is het niet. Metabolische flexibiliteit gaat er net om dat je weet wat voor je werkt. Zeker als je keto aan de basis onder de knie hebt. Je hoeft dan niet te freaken wanneer je even ‘niet keto kan blijven’. En genieten is best relatief. Wij genieten enorm van keto-vriendelijke maaltijden. Op zich is het sowieso mogelijk om 100% keto-vriendelijk te reizen. De belangrijkste vraag hierbij is of je 100% dingen moet doen? Uiteraard niet.

Een 80-20-aanpak is een wijzere beslissing. Op een aantal dingen ga je namelijk sowieso altijd moeten inboeten tijdens die vakantiereizen. Dat zijn voornamelijk de kwaliteit van je voeding én van je ingenomen vetten als ook de frequentie van het uit eten gaan terwijl je op vakantie bent.

Zoals alles in het leven, is een juiste balans houden slim. Onze eerste prioriteit als we op vakantie zijn, is de ervaring samen.

En als je kunt, houd je dan aan deze tips om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, zodat je je goed kunt blijven voelen en kilo’s kwijt geraakt, zelfs terwijl je aan het snacken bent of van een drankje geniet.

Vier vakantietips voor de vooruitziende planner

Keto Vakantietip # 1: Zorg zelf voor keto-vriendelijke snacks

Afhankelijk van waar je op vakantie bent, is het misschien mogelijk om keto-vriendelijke snacks op de kop te tikken. Waar je ook naartoe gaat, het kan nooit kwaad om vooruit te plannen en eten te bereiden. Dit is hoe wij het aanpakken:

We nemen snacks mee die goed bewaren. Of je nu met het vliegtuig (Ga je ver? Check dan zeker onze tips om jetlag ter vermijden), de auto of de trein reist, snacks zijn altijd een goed idee voor langere reizen.

Wat zijn voorbeelden hiervan?

Koolhydraatarme crackers (voorbeeld 123), stukjes groenten (bloemkool/komkommer), kippenblokjes, noten en dit soort zaken zijn perfect voor lange vluchten en roadtrips.
Opgepast voor vliegtuigeten.  Elk vliegtuigeten. Wat je krijgt, is vaak bedekt met suiker en gehydrogeneerde oliën – jakkes! Veel veiliger om gewoon pakweg keto-vriendelijke noten mee te nemen. Maak een ontbijt klaar of wat snacks die je in een tupperware-doosje kan doen en in je handbagage steken.

 • Kippensalade of kippenblokjes
 • Tonijnsalade
 • Kaasblokjes
 • Olijven
 • Komkommer

Hier zijn extra snack-ideeën

Als je iets vergeet, kun je gelukkig wel een aantal van die producten alsnog op de luchthaven terugvinden. Je betaalt er wel extra voor en ze zullen waarschijnlijk niet zo clean zijn als wanneer je ze zelf hebt gekocht.

Keto Vakantietip # 2: Check op voorhand type restaurants of hotels die je vertrouwt

Zoek voor je vertrekt online naar het soort eetgelegenheden (zie ons ideale lijstje) dat je kent en vertrouwt. Het lijkt veel werk, maar het zal je in feite helpen om je beter te voelen qua opties en je stress-gehalte tijdens je vakantie doen zakken.

Sommige leuke restaurants bieden online voedingsinformatie aan over hun menu’s. Voor extra zekerheid, bel je van tevoren en laat je weten wat je niet eet. De meeste plaatsen zullen je graag ontvangen en zorgen ervoor je een goede keto-vriendelijke maaltijd krijgt.

Keto Vakantietip # 3: Raadpleeg online menu’s

Raadpleeg online de menu’s van de specifieke eettenten die je wil bezoeken. Of zoek op ‘keto’ en de stad die je bezoekt. Apps zoals TripAdvisor en Yelp zijn soms handig bij het zoeken op trefwoord. Steeds vaker zijn er ook trendy foodtrucks in de buurt. Soms vind je echt pareltjes die specifiek zijn afgestemd op een koolhydraatarm publiek. Zo vonden wij Keto Kitchen in Taipei, een 100% keto-restaurant.

Keto Vakantietip # 4: Kies de juiste logies

De meeste hotels hebben tegenwoordig minstens een kleine koelkast en sommige hebben zelfs een volledig uitgeruste keuken. Wij kiezen onze logies de laatste jaren volledig in functie van de culinaire opties, om de eenvoudige reden dat we dan lokaal kunnen winkelen en vers eten.  Zoek online naar een versmarkt of supermarkt in de buurt.

Airbnb’s zijn om die reden een prima keuze. Ideaal met kinderen en je hebt bijna altijd een volledige keuken.

Waarom niet trouwen blijven aan je keto levensstijl op verlof?

Het is goed mogelijk het juist aan te pakken. Hopelijk heeft dit artikel je wat geïnspireerd. Laat ons hieronder weten hoe jij het aanpakt.

Een gezonde levensstijl is belangrijker dan ooit. Lees je daarom goed in en pak keto goed aan:

Blijf je goed voeden, sporten en in de frisse lucht komen!  💪😷

juni 22, 2020  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>