.st0{fill:#FFFFFF;}

“Waarom hebben heel wat mensen problemen met de vertering van melk?” 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Keto vragenrondje (19)

De komende weken beantwoorden we 21 vragen die we regelmatig ontvangen tijdens onze individuele coaching. Sommige dagen zullen de antwoorden kort & krachtig zijn maar op andere dagen zijn we uitgebreider & genuanceerder. Kom regelmatig terug op onze blog om alle vragen en antwoorden te lezen.

Als melk toch zo gezond is, waarom vergaat het heel wat mensen beter door melk te vermijden?

Melk en kaas zijn bij de gezondste producten die ik ken. Maar veel mensen zijn lactose-intolerant, hebben melk-allergieën of andere redenen waarom zuivel hen problemen geeft. Jammer, want zuivel is best een dankbaar iets in een gezonde keto levensstijl. 

Allergische reacties?

Ben je allergisch voor het eiwit in koemelk? Dan heb je naar alle waarschijnlijk antilichamen ontwikkeld die allergieën veroorzaken als gevolg van aanhoudende darmontsteking. Boosdoener hiervan? Een eetstijl die ontstekingen bevordert.

Dat wil niet zeggen dat koemelkeiwit absoluut slecht is. Wel ga je het vaak aantreffen in bewerkte voedingsmiddelen die darmontstekingen bevorderen en zo je immuunsysteem in de war brengen.

Stel dat je een eiwit-allergie voor koemelk hebt. Dat betekent niét dat je ook geitenmelk moet vermijden. Geiteneiwit is namelijk iets anders. Dat geldt ook voor kazen die lang zijn gerijpt – 90 dagen of meer. In dat geval kan caseïne door de werking van fermenterende bacteriën worden omgezet in eiwitten met minder immuunreactiviteit. 

Dat is ook de reden waarom wij waar we wonen de gewoonte hebben ontwikkeld vooral geiten-producten te kiezen. Het helpt dat geiten hier duidelijk de bovenhand hebben.

Lactose-intolerantie?

Ben je lactose-intolerant? Dan komt dit omdat je lichaam de darmenzymen heeft uitgeschakeld die melksuiker (lactose) afbreekt in een vorm die in je bloedbaan kan worden opgenomen. Dit gebeurt vaak nadat een darminfectie de cellen aan de binnenkant van je spijsverteringskanaal beschadigt. Heel wat mensen merken dat ze ongemak krijgen na het drinken van melk en vermijden dit.

Binnen een paar weken groeit het slijmvlies weer aan en herwin je het vermogen om lactose te verteren. Indien je deze stofwisselingsmachine niét gebruikt omdat je zuivel nog steeds vermijdt, kunnen de enzymen weer worden uitgeschakeld, misschien permanent. Toch kun je nog steeds zuivel consumeren die lactosevrij of gefermenteerd is – zoals yoghurt en kaas – , omdat probiotische bacteriën de meeste of alle lactose consumeren.

Voor mij is een keto leven zonder room, kaas, yoghurt of andere zuivelproducten amper denkbaar. Dat wil echter niet zeggen dat het voor iedereen geschikt is. Soms is eliminatie gedurende een aantal weken een slimme strategie. Dat geldt wellicht zo bij alcohol, koffie als dus ook bij koemelk. Wellicht geniet je erna dan eens zo hard van je mascarponepannenkoeken of van de verse melk van de lokale melkboer die je jezelf gunt na intensieve sportinspanningen.  

Laat ons hieronder zeker weten hoe jij het aanpakt. 

PS. Lees zeker onze uitgebreide artikel “Zuivel en keto: hoe er naar te kijken”


Optimaliseer je eigen keto leven

Neem deel aan ons nieuwe online programma “Keto Optimalisatie”:  25 dagen kennis, eetweekplannen en bijkomende verdieping. 

september 1, 2021  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>