Keto Huis
kokosmelk

Vetverbranding: van minder honger tot keto ninja

Je lichaam kan je best zien als een hybride machine die glucose (koolhydraten) of vet kan verbranden, afhankelijk van wat beschikbaar is. Maar het is ook wat lui. Het houdt er niet echt van om beide tegelijkertijd te verbranden. Integendeel, het schakelt van het ene systeem naar het andere.

Wanneer we ’s nachts slapen, vasten we. We schakelen daarom over op de vetverbrandingsmodus. Dus in zekere zin vast iédereen met tussenpozen.

Maar terwijl iedereen kan overschakelen naar vetverbranding, zijn sommige mensen daar écht expert in.

Minder honger

Wanneer je een tijdje keto doet, begint je lichaam beter te functioneren op vetten. Soms merk je dan dat je geen honger hebt.

Minder eetlust brengt ons bij stofwisseling. Metabolisme. Lastige termen. Probeer het maar eens aan je partner uit te leggen.

Mijn lichaam draait nu al een pak beter op vetten.

Huh? Dat zegt jouw partner niets. Die vindt sowieso – onterecht – dat wat je eet geen sikkepit verandert. Als je maar niet té veel eet.

Een andere poging dan maar:

Mijn zin in zoets is zo goed als verdwenen. Of mijn suikerverslaving is minder.

Ok. Da’s verstaanbaar.

Wanneer je lichaam overgaat op het efficient verbruik van vet (liefst gezonde uiteraard), kan het zijn dat je eetlust een tijdje niet meer is wat het was.

“Cool, minder honger!” denk je. Voor sommigen – vaak wat oudere mensen – is dat niet zo cool.

De reden is dat je lichaam al regelmatig eet. Vooraleer jij gegeten hebt.

Huh, dat zal wel. Mijn lichaam eet juist niets! Ben aan het vasten.

Uiteraard wel. Op cellulair niveau “eet” het de eigen vetvoorraad. Zelfs een vrij mager persoon heeft behoorlijk wat vetopslag ter beschikking.

Kokosmelk als oplossing

Forceer dus niet om te eten. Een maaltijd overslaan of minder eten dan je gewend bent, is op zich geen probleem. Voor even.

Houd die lage goesting om te eten een tijdje aan, en merk je dat je wat lusteloos (lage energie) bent, zijn wat extra vetten en eiwitten een goed idee.

Een gebrek aan energie kan erop wijzen dat je te lang draait zonder voldoende calorieen. En lage energie kan simpelweg betekenen dat je wat brandstof nodig hebt. Bij keto: vetten.

Zeker belangrijk voor de magere medemens.

Daarom deze tip: kokosmelk!

kokosmelk

Kokosmelk is een uitstekende en makkelijke manier om een ​​grote hoeveelheid calorieën uit vet te halen. Je hersenen en spieren zullen je dankbaar zijn.

De keto ninja is expert in vetverbranding

De keto ninja is iemand die echt vetaangepast is, en van wie het lichaam spectaculair goed functioneert op vet, en de glucoseverbrandingscapaciteit amper/minder gebruikt. ‘Koolhydratenverbranding’ komt dan enkel goed op gang wanneer het nodig is; bij activiteiten die ‘diep gaan’ vereisen.

Je kan die “expertise” testen. In september test ik dit voor het vierde jaar op rij aan de hand van een VO2 max test. Je holt dan op een loopband ‘tot uitputting’. Maar beter dan dat laatste kom je te weten hoe je verhouding in verbruik is tussen glucose en vetten. Door dat te testen zie je je eigen evolutie.

Hieronder zie je mijn eigen schema uit 2017.

vetverbranding

Het helpt je de hocus pocus concreter te maken.

“Vetverbrander” worden is een zeer gezonde ontstekingsremmende manier om de systemen van het lichaam te laten functioneren. Vet- of keto-aanpassing is het proces dat ertoe leidt dat een persoon een zeer efficiënte vetverbrander wordt.

Als volledig ‘vetaangepast persoon’ kan je makkelijk én veilig veel gezond vet eten, zolang het maar niet mét veel koolhydraten gebeurd. Je bent ook in staat om soepel toegang te krijgen tot je lichaamsvet voor brandstof wanneer dat nodig is. Vaak zonder de boven beschreven honger.

Jij bent dus in controle. We hebben namelijk ongeveer 20.000 tot 40.000 calorieën aan energie opgeslagen op ons lichaam. Die brandstof kan je makkelijk aanboren wanneer je energie nodig hebt. Zonder dat zenuwachtige ‘nu moet ik eten of ik val flauw gevoel’, dat de “suikerverbrander” op regelmatige tijdstippen richting koekjestrommel of cola-drankje drijft.

De eenvoudigste en beste manier om ​​vetverbrander te worden?

  • Weinig koolhydraten eten (in functie van je (in)tolerantie)
  • Niet overdrijven met eiwitten (tot aan je persoonlijke drempel)
  • Vooral gezonde verzadigde en mono-onverzadigde vetten eten tot je genoeg gegeten hebt.

Een week of twee tot drie dat koolhydraatarm plan goed uitvoeren, en je zult vet beginnen verbranden zoals nooit tevoren. 🙂

Daardoor ga je ook makkelijk maaltijden kunnen overslaan. Je lichaam rust geven. Detoxen. Het mooie is dat regelmatige periodes van vasten ook je vermogen om vet te verbranden verbetert.

Een leuke vicieuze cirkel.

En sporten helpt om die reden. Krachttraining of diep gaan bevordert je verdere proces naar vetaanpassing. Het zal je glycogeenvoorraden voldoende uitputten om je vetverbrandingsmechanismen in te schakelen.

Doel bereikt: efficiënte verbranding.

Keto Huis (Christophe)

Christophe Bouten (1977) loopt traag en verdiept zich graag.

Als vader van twee jonge kereltjes probeert hij open van geest door het leven te stappen. Op zijn dertigste nam hij zijn gezondheid weer in eigen handen.

Samen met zijn partner Sofie Desmedt is hij op zijn veertigste het Keto Huis gestart. De keto levensstijl is voor hem een boeiend leerproces, waarover hij met plezier zijn eigen bevindingen deelt.

Hij bezit twee coaching diploma's (voetbal & gezondheid) waarmee hij nog veel te weinig doet.

Keto Workshop voor Starters: “Ontdek de voordelen van de keto levensstijl en leer praktisch hoe je er snel mee aan de slag kunt“

Schrijf je in voor onze workshop

Voeg reactie toe

Geef een reactie

Keto essentie

Wanneer je lichaam makkelijk vet kan verbranden voor energie, gaat je lichaam dat ook permanent doen.

Daardoor heb je minder honger. Eten wordt optioneel. Je lichaam verbrandt eigen lichaamsvet voor haar energie.

Je eet minder omdat je minder honger hebt. Je energiestroom is constant, en je begint gewicht te verliezen. Dit is eigen aan het (oer)menselijke lichaam.

Keto Workshop – Voor Starters

Graag de voordelen van de keto levensstijl ontdekken en praktisch leren hoe je er snel mee aan de slag kunt?

Schrijf je in

Word lid van de Belgische Facebook Groep

We willen van het Keto Huis een inspirerende en informerende plek maken voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren.

Word ook lid van de Belgische Keto Facebook Groep!

Zoek een Recept
%d bloggers liken dit: