Vezels

De vezel-mythe

Hoeveel vezels heb je nodig?

Technisch gezien niet.

Zoe Harcombe

 

Chris Kresser

 • “Myths and Truths About Fiber”
  • Te onthouden
   • “Heel wat onderzoeken hebben aangetoond dat overmatige vezelinname schadelijk kan zijn, vooral voor de darmgezondheid.”
   • “Toch hebben gecontroleerde tests waarin vezelsupplementen aan een overigens consistent dieet worden toegevoegd, deze testen in het lab niet aangetoond.
   • “Een recent rapport van de NPR gaf aan dat ondanks het gebrek aan significant bewijs dat vezelinname koppelt aan gezondheidsuitkomsten zoals een verminderde hartaandoening of kanker, veel consumenten voedingsmiddelen kopen die zijn versterkt met synthetische vezeladditieven onder het mom van gezondheidsbevordering.”
   • “Tan en Seow-Choen, in hun opiniestuk van 2007 over vezels en colorectale ziekten, noemen onoplosbare vezels ‘het ultieme junkfood’, omdat ‘het niet verteerbaar of opneembaar is en daarom geen voeding bevat’. “
   • ” De toevoeging van onoplosbare en oplosbare vezels bij verwerkt voedsel kan er zelfs voor zorgen dat deze voedingsmiddelen nog minder voedzaam zijn dan wanneer ze helemaal niet met vezels zouden zijn verrijkt.”
   • “Wanneer onderzoekers de theorie testten dat een vezelrijk dieet diverticulose verhinderde, ontdekten ze niet alleen dat een hoge vezelinname de prevalentie van diverticulose niet verminderde, maar dat een vezelrijk dieet en een groter aantal stoelgangen onafhankelijk geassocieerd waren met een hogere dosis prevalentie van diverticula.”

Georgia, Ede

 • Volledig artikel: http://diagnosisdiet.com/food/fiber/
 • Te onthouden
  • ‘Vezels komen van de celwanden van planten. Het biedt vorm en architecturale ondersteuning aan de plant. Dieren hebben geen vezels; we gebruiken bot en kraakbeen om onze lichamen te ondersteunen. Vezel is per definitie onverteerbaar voor de mens.
  • ‘We krijgen te horen dat oplosbare vezels goed voor ons zijn omdat het de zaken vertraagt ​​en ons wordt verteld dat onoplosbare vezels goed voor ons zijn omdat het de zaken versnelt.’
  • ‘Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan onoplosbare vezels zijn granen, zaden, noten, groenten en bepaalde vruchten. Onoplosbare vezels passeren vrijwel onaangeroerd ons spijsverteringsstelsel, omdat zelfs bacteriën ze niet gemakkelijk kunnen verteren.’
  • ‘Waarom de gladde binnenkant van onze darmen aan deze schurende onverteerbare stoffen blootstellen?’
  • ‘We krijgen te horen dat we ze nodig hebben om onze ingewanden schoon te vegen van mogelijke gifstoffen. Vreemd genoeg kon ik geen enkel wetenschappelijk artikel vinden dat uitlegt wat deze toxines zijn en hoe onoplosbare vezels ze verwijderen’.
  • ‘Het vermogen van oplosbare vezels om water vast te houden, zorgt ervoor dat fruit en zachte plantaardige delen water bevatten en toch hun vaste vorm behouden.’

We krijgen te horen odat deze gezwollen gelactie goed is voor ons om drie redenen:

 1. Viskeuze oplosbare vezels binden een deel van het LDL of de zogenaamde “slechte cholesterol” die we eten, zodat minder ervan in onze bloedbaan terechtkomt.
 2. Wanneer we iets zoets eten samen met oplosbare vezels, zal de gel de opname van suiker in de bloedbaan vertragen, wat de bloedsuikerspiegel kan verminderen.
 3. De gezwollen gel helpt ons om ons vol te voelen, dus we kunnen minder voedsel eten.

Laten we elk van deze claims onder de loep nemen.

Verlaagt vezel het cholesterolgehalte?

Ja. Als je ons artikel over cholesterol hebt gelezen, weet je dat

a) LDL niet noodzakelijk slecht is, en

b) de krachtigste manier om je cholesterolprofiel te verbeteren, is om een ​​lage glycemische index of een koolhydraatarm dieet te eten.

Kunnen vezels de bloedsuikerspiegel verlagen?

Ja, maar slechts met 10 tot 20% … Vezels vertragen ​​de vertering van koolhydraten door de normale spijsvertering te verstoren. Natuurlijk is een veel krachtiger en directe manier om de glycemische index van het voedsel dat je eet te verminderen door … voedsel met een hoge glycemische index te vermijden.

Helpen vezelrijke diëten om gewicht te verliezen?

Nee. De meeste onderzoeken tonen weinig tot geen gewichtsverlies.

Een interessante analyse van studies naar het gebruik van guargom (vezelsupplement) merkte op dat het buikpijn, winderigheid, diarree en krampen veroorzaakte, en concludeerde dat:

“… guargom is niet effectief voor het verminderen van het lichaamsgewicht. Gezien de bijwerkingen die verband houden met het gebruik, wegen de risico’s van het nemen van guargom op tegen de voordelen voor deze indicatie. Daarom kan guargom niet worden aanbevolen als een behandeling voor het verlagen van het lichaamsgewicht. “

Beschermt vezel de dikke darm tegen kanker, constipatie en andere ziekten?

Nee.

In het World Journal of Gastroenterology in 2007 publiceerden Doctors Tan en Seow-Choen een review van medische onderzoeken die in de afgelopen 35 jaar werden uitgevoerd over de gezondheid van vezels en dikke darm en concludeerden:

“Er kan geen sterke case worden gemaakt voor een beschermend effect van voedingsvezels tegen colorectale poliepen of kanker. Noch is gevonden dat vezels bruikbaar zijn bij chronische constipatie en prikkelbare darmsyndroom … “

We kunnen de koolhydraten die oplosbare vezels vormen niet verteren. Onverteerde koolhydraatvezels die in de dikke darm aankomen, trekken enorme hoeveelheden bacteriën aan, die deze koolhydraten niet precies verteren, ze fermenteren, gassen zoals koolstofdioxide, waterstof en methaan afgeven, ongemakkelijke krampen en een opgeblazen gevoel veroorzaken (beide tekenen van gezond verstand) spijsvertering). Een goede spijsvertering zou geen pijn mogen doen. Dierlijk eiwit en vet worden comfortabel en efficiënt verteerd door mensen met vrijwel geen geproduceerde gassen.

Vezels hebben VEEL water nodig om de kleverige slijk te vormen die zo goed voor ons zou moeten zijn. Als je niet veel water drinkt samen met je oplosbare vezelsupplement, zou je ook een dure professionele hulp nodig kunnen hebben (verstopte leidingen).

Het was nooit de bedoeling om geconcentreerde extracten van plantaardige vezels inslikken. We zijn ontworpen om volledige voedingsmiddelen te eten. Daarom ontwierp Moeder Natuur sappige, aantrekkelijke vruchten, compleet met hun eigen watervoorziening.

Waarom geloven experts dat vezels essentieel zijn voor de gezondheid?

Het is een eenvoudig misverstand in research. Ze veronderstelden dat dit kwam omdat moderne diëten te weinig vezels bevatten, niet omdat moderne diëten werden volgestopt met geraffineerde koolhydraten.

Studie na studie heeft aangetoond dat het toevoegen van vezels aan ons moderne dieet ons niet herstelt van de uitstekende gezondheid die onze voorouders genoten.

Ik moet nog een enkele wetenschappelijke studie zien die aantoont dat vezels een van onze problemen oplost.

In het ergste geval veroorzaken vezels constipatie, irritatie en schade aan de binnenkant van de ingewanden, winderigheid en pijn.

In het beste geval verlagen vezels de bloedsuikerspiegel met tien tot twintig procent, verlaagt het LDL-cholesterol met ongeveer een derde en bevordert het een “vol gevoel”.

Conclusie over vezels:

 • Vezels zijn niet essentieel voor het menselijk leven of de gezondheid.
 • Het toevoegen van vezels aan je dieet kan geen enkel gezondheidsprobleem genezen, omdat het de oorzaak van het probleem niet is.
 • Als je regelmatig gewaagde koolhydraten met een hoge glycemische index eet, kan oplosbare vezels je bloedsuikerspiegel (en insuline) verzachten en je cholesterol een beetje verlagen door hun spijsvertering te verstoren.
 • Als je oplosbare vezelsupplementen nuttig vindt, zorg dan dat je veel water drinkt.
 • Als vezels je spijsverteringsstelsel storen, of als je het niet graag eet, kun je het veilig vermijden, omdat het niet essentieel is voor je gezondheid.

 

Leef keto en neem je gezondheid
terug in eigen handen. 

>