.st0{fill:#FFFFFF;}

Voedingsfilosofie: hel is de waarheid die je te laat ziet 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Exact één jaar geleden lanceerden we ons guesthouse in Mindelo. En september 2021 beslisten we dat we het educatieve deel van de jongens anders zouden aanpakken. Nieuwe dingen opstarten verruimt je blik. En geeft vaak energie. 

Met momenten kan het ook slopend zijn. Persoonlijk heeft het me geholpen een aantal zaken met meer klaarheid te zien. Want tijdens mijn coaching maar ook in de live interacties met mensen blijft altijd één principe als een paal boven water.

En dat is dat de verkeerde voeding, te veel eten en inactiviteit leiden tot overgewicht of andere gezondheidskwalen. Die negatieve spiraal kan je doorprikken met een gezonde keto levensstijl. Zo vermijd je dat die slechte dingen ook leiden tot pijn: fysieke pijn – in termen van een bijna eindeloze lijst aan mogelijke aandoeningen – alsook in emotionele pijn én de financiële pijn die afkomstig is van talloze medische rekeningen.

Hard werken aan een gezondere toekomst

Dat besef helpt je op het pad naar een gezondere toekomst. Toch merken we dat heel wat mensen die dit wéten er vaak toch in slagen die realiteit geweld aan te doen. Je kunt niet tegelijkertijd dat stukje (keto cheese)cake vasthouden én ook opeten. Dat is jammer genoeg wel hoe een groot deel van de samenleving nu functioneert.

Pijn is vaak het gevolg van pogingen om te omzeilen dat A gelijk is aan A. Of dat één plus twee drie is. Elk kind aan wie je elementaire wiskunde uitlegt, begrijpt dit. “Mathematische logica, meisje!”

Sommige dingen zijn een waarheid als een koe. En toch omzeilen we die logica als het ons even uitkomt. De realiteit is de realiteit – niet wat je wil dat het is. 


En zo is een donut, een ijsje, of wekelijkse friet geen goed idee als je bepaalde strikte gezondheidsdoelen wil bereiken. Ook zijn hongergevoelens best ongemakkelijk. En kosten sportinspanningen moeite. Het doet je zweten, stel je voor. Je spieren gaan pijn doen wanneer je hard traint. Met andere woorden: gezond leven of gewicht verliezen, is consistent hard labeur.

Mensen meedelen dat gewicht verliezen inspanning vereist, is misschien waar, maar het is een waardeloze marketingstrategie. De manier om dieetboeken en afslankproducten in groten getale van de hand te doen, is door te beloven dat het je ‘weinig inspanningen zal kosten’. Elk laatste trend-dieet bestendigt de fantasie dat een soort van metabolische magie kilo’s zal doen wegsmelten zonder dat diétende persoon er enige moeite voor hoeft te doen. Dat zal nooit onze aanpak zijn. Voor ons is en blijft keto altijd een tool, geen dieet.

Onze boeken zijn eerder filosofisch (Ketoman) of onze eigen persoonlijke manier (Ketohuis Kookt); geen universeel voor iedereen altijd werkende dieetaanpak. Om dichter bij hemel op aarde te komen moet je die (voedings)ideeën in je eigen leven integreren.

Simpele waarheid en oude gedachten

De reden waarom alle diëten mislukken, is simpel: ze camoufleren aan die korte termijn gefocuste persoon de realiteit dat langdurig en succesvol gewichtsbeheer een fundamentele verandering in gewoontes vereist. En gewoontes zijn moeilijk om te veranderen.

Maar zoals de oude filosoof Confucius aangaf: “Zaai een gedachte – oogst een handeling; zaai een handeling – oogst een gewoonte; zaai een karakter – oogst een bestemming.” 

We treffen een soortgelijk gezegde aan bij de Chinese filosoof Lao Tzu: “Houd rekening met je gedachten – ze zijn het begin van onze acties.”

Het is die creatie van nieuwe, gezondere gewoonten die je in staat stelt je voedingsbestemming in eigen handen te nemen.

Oude voedingsstudies waar duizenden mensen werden opgevolgd , hebben een aantal patronen gemeen. Gegarandeerd zou je dezelfde gemeenschappelijke sleutels vinden voor succesvol gewichtsverlies indien je vandaag de dag dit met de laatste wetenschappelijke kennis opnieuw zou checken. Hier zijn een aantal trends:


 • Zij die succesvol gewichtsverlies kunnen aanhouden, geven aan dat ze bijna één uur aan lichaamsbeweging doen per dag. Geen totaal sedentair bestaan dus.
 • Zij die hun gewichtsverlies behouden, staan regelmatig op de weegschaal. Ze gebruiken geen elastische taillebanden waardoor ze na verloop van tijd vanzelf het licht van de zon ontkennen. Met andere woorden: ze gebruiken één of ander relatief objectief test-mechanisme: de kilo’s of de ketonen.
 • Ze bedriegen zichzelf niet. Ze beseffen dus dat 1+2 altijd 3 is. En daarmee bedoel ik dat ze geen spelletjes met zichzelf spelen door het grootste deel van de week “op dieet te zijn” en zichzelf dan een dag of twee “vrij” geven om te genieten.

Hoe moeilijk de strijd is om dingen te veranderen, onmogelijk is het niet. Onthoud ook dat indien je moeilijkheden hebt om je voedingsbudget in evenwicht te houden, het nog heel wat moeilijker wordt om hieraan het hoofd te bieden wanneer symptomen van hartaandoeningen, kanker, diabetes of andere chronische aandoeningen je pad doorkruisen.

“Hel is de waarheid die je te laat ziet”

Op het einde van dit stukje is het goed er een andere filosoof bij te halen. Thomas Hobbe merkte ooit op: “De hel is de waarheid die je te laat ziet.”

Kijk dus onbevreesd in de spiegel. Kijk naar je ketonen-waarden. Kijk af en toe naar die weegschaal. Kijk eerlijk naar alle statistieken. Kijk onderzoekend naar je leven. De veranderingen die je vandaag aanbrengt, veranderen na verloop van tijd in nieuwe gewoontes. Die dingen geven je dan weer mooie extra jaren om te genieten van je nieuw gevonden gezondheid en actieve levensstijl.

 Ik ben benieuwd om hieronder je eigen ervaringen te lezen. Reageer gerust!

Wil je bijleren over keto en het goed aanpakken ?

Overweeg dan een keto coaching-traject. Ik help je met een goede aanpak, de juiste kijk en nieuwe gewoontes een permanente plek te geven in je leven.

april 27, 2022  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

 • Sinds ik jullie boeken heb gelezen gooide ik mijn levensstijl om! 1 sessie met Christophe gaf me het vertrouwen dat ik het ZELF kan, dat ik mijn gezondheid in eigen handen heb. Bewuster eten, meer bewegen maakt dat ik me steeds beter in mijn vel voel, meer energie heb en mijn gewenste gewicht kan behouden(wat me nog nooit eerder lukte)! ;o) en ik GENIET weer van lekker eten zonder schuldgevoel. Dank je wel Sofie voor je heerlijke recepten!!Hopelijk ontdekken steeds meer mensen jullie essentiële tools om meer geluk en evenwicht te ervaren in zichzelf! Bedankt om jullie levenservaringen en unieke pad te delen! Top.

 • Bedankt Hannelore. We zijn heel blij te hebben bijgedragen in je eigen pad naar een vrolijker en gelukkiger leven!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek ons volledig keto starterspakket

  Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

  Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

  Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

  >
  %d