.st0{fill:#FFFFFF;}

Hoe vertel je vrienden over je keto levensstijl? 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

“Wees bemoedigend”

Vrienden vertellen hoe gezond keto te leven is nooit een slecht idee. Anderzijds wil je het op een manier doen die bemoedigend is; niet vervreemdend. We zijn tenslotte een beetje raar hier (op de best mogelijke manier). Hieronder staan mijn antwoorden op vragen die iemand je kan stellen als ie eraan denkt om een keto levensstijl te beginnen.

Moet ik suiker en granen echt opgeven? Ik zou nooit zonder brood kunnen! 

Keto brood met kokosmeel en rozemarijn2

Natuurlijk kan je dat. En nee, dat hoeft niet, maar je wil je wel beter voelen, niet? Meer energie hebben? Bepaalde gezondheids- of fitnessdoelen bereiken?

Je hebt niets te verliezen door het te proberen. Geef het 21 dagen. Je kunt die 21 dagen alles doen. De mensen die hebben deelgenomen aan ons Start To Keto programma kunnen bevestigen dat drie weken genoeg tijd is om echte veranderingen te zien!

Je gaat merken dat het makkelijker is dan je denkt om dingen op te geven als je eenmaal de voordelen voor jezelf begint te zien: lichaamsvet verliezen zonder je tekort te voelen, verbeterde darmfunctie, toegenomen energie en nog veel meer. 

Hoe dan ook, als je je eenmaal hebt aangepast aan de keto-manier van eten en metabolische flexibiliteit hebt ontwikkeld, kun je af en toe zonder zorgen genieten van een decadent dessertje of kom pasta – als je dat tegen die tijd nog wilt.

Hebben we geen granen nodig voor de gezondheid van het hart?

De ontbijtgranenindustrie heeft het goed voor mekaar gekregen. Hun jarenlange campagnes hebben mensen doen geloven dat suikerhoudende ontbijtgranen met volle granen een gezonde manier is om je dag te beginnen. (En vergeet niet dat ook een glas sinaasappelsap voor minstens 25 gram koolhydraten extra zorgt!)

Wat een oplichterij.


Het korte antwoord; nee, niemand heeft granen nodig. Integendeel zelfs. Granen doen actief afbreuk aan je gezondheid, vooral als ze van de sterk bewerkte variëteit zijn – denk aan geraffineerde granen en meel, plus de vele producten die ermee worden gemaakt. Zelfs volle granen zijn relatief arm aan voedingsstoffen. Zeker wanneer je vergelijkt met groenten en dierlijke producten. Ze pieken insuline en – het ergste van alles – ze bevatten schadelijke anti-voedingsstoffen die nefast zijn voor je lichaam.

Zodra iemand beseft beter af te zijn zonder granen, staat ie meestal te popelen om all-in te gaan met de keto levensstijl.

Keto Pasta pesto

Hebben we geen koolhydraten nodig voor energie?

Dit kan ons ver brengen, en de fysiologie ervan is wellicht minder boeiend aan de familietafel, dus hier is de korte versie:

Als mensen ‘koolhydraten voor energie’ zeggen, bedoelen ze eigenlijk ‘glucose voor energie’. Ja, sommige van je cellen hebben glucose (suiker) nodig, maar ze zijn in de minderheid. De meeste cellen werken perfect – aantoonbaar beter – met vet en ketonen (wanneer deze beschikbaar zijn).

Er is niet veel voor nodig om aan de glucosebehoefte van je lichaam te voldoen. Verse dingen uit de natuur leveren al voldoende koolhydraten. Je hebt daar geen gigantisch bord spaghetti extra voor nodig. Wanneer je lichaam meer glucose nodig heeft, heeft je lever een elegant systeem (gluconeogenese) om glucose op aanvraag te maken. Koolhydraten zijn niet vereist. Hoe dan ook, deze vraag impliceert dat ketoman of ketovrouw geen koolhydraten eet, wat niet waar is. We eten geen granen en geraffineerde suiker. Of je nu de strikte (minder dan 50 gram koolhydraten per dag bijvoorbeeld) of de minder strikte versie doet, je cellen hebben voldoende brandstof dankzij de eerder genoemde combinatie vet, ketonen en gluconeogenese.

Ben je niet bang dat je té veel vet eet? Is al dat vet (vooral verzadigd vet) niet ongezond?

Als we over vetten spreken, ben ik veel meer bezig met kwaliteit dan kwantiteit. Vetten die in de natuur voorkomen – dierlijke vetten, avocado, kokosnoot, noten – zijn altijd een integraal onderdeel geweest van het menselijke dieet. Sterk geraffineerde zaden en plantaardige oliën (canola, maïs, sojabonen, de alomtegenwoordige “plantaardige olie”, enzovoort) hebben dat niet. Van die dingen moet je super ver weg blijven.

De essentie is dat je je niet moet laten afschrikken voor de conventionele wijsheid die zegt dat we bang moeten zijn voor vet. Omarm gewoon het vet dat van nature voorkomt in verse voeding. Gebruik vetten om je vlees en groenten te koken. Of om ze aan te kleden en goed te laten smaken.

gevulde avocado met garnalen

Ok, maar is te veel eiwit niet slecht voor je? En hoe zit het met de impact van vlees eten op de planeet?

Ik heb ook het nieuws gehoord dat we nu allemaal “plantaardig” zouden moeten eten. Heel wat mensen matigen hun eiwitinname in naam van gezondheid. En toch is er geen enkel overtuigend bewijs dat het eten van vlees een gezondheidsrisico vormt.

Wat de milieuoverwegingen betreft, is het bewijs duidelijk: regeneratieve landbouw met goed beheerde veehouderijpraktijken zijn de juiste weg. Ik ben zeker geen fan van geconcentreerde dierenvoeding-operaties waarbij dieren worden grootgebracht in ongezonde, onmenselijke omstandigheden. Tegen zulke praktijken moet je gekant zijn. Een monocultuur van maïs, soja en tarwe om energie-intensieve namaakvleesproducten te produceren, is echter niet de oplossing.

Het is duidelijk dat dit een enorm controversiële kwestie is die aan beide kanten met emoties gepaard gaat. Een van de geweldige dingen van een keto levensstijl (in tegenstelling tot de dieet-aanpak) is dat het individuen toestaat te interpreteren wat dat voor zichzelf betekent. Je kan het dus aanpakken met véél groenten (meer vegetarisch) tot véél vlees (meer carnivoor) en alles daartussenin.

Het lijkt allemaal best overweldigend. Waar moet ik beginnen?

Dit is wellicht de moeilijkste vraag om te beantwoorden. Heel vaak wil ik zeggen: begin met de dingen op je bord. Tot ik aan slaap denk. En we kunnen ook de gezondheidsrisico’s van een zittend bestaan niet negeren. Daarom wil je veel wandelen of op de juiste manier bewegen. En als de afgelopen jaren ons iets hebben geleerd, is het dat zonlicht en vitamine D in het leven kostbaar zijn. Wat dan cruciaal is? Wie zal het zeggen?

Maar je moet ergens beginnen. Sommige mensen kunnen hun leven in één keer volledig veranderen. Anderen doen het stapje voor stapje. Beide manieren zijn prima. Doe gewoon iets. Mijn advies zou zijn om met keto in je voeding te starten en specifiek de “drie grote gezondheidsovertreders” te elimineren: granen, geraffineerde suiker en industriële zaden & plantaardige oliën.

Je besluit om alles in één keer aan te pakken? Dan nog begrijp je best dat dit een continu proces van geleidelijke verbetering, zelf-experimentatie en kleine stapjes zal zijn. Je leert je lichaam beter kennen, je gezondheid verbetert en je behoeften veranderen. Wetenschappelijk inzicht zal blijven evolueren en je zal je aanpak zo moeten aanpassen. Zo hoort het ook.

Het punt is, je hoeft het nu niet allemaal meteen uit te zoeken. Ga ervoor!

Wil je bijleren over keto en het goed aanpakken ?

Overweeg dan een keto coaching-traject. Ik help je met een goede aanpak, de juiste kijk en nieuwe gewoontes een permanente plek te geven in je leven.

10 maanden geleden geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>