.st0{fill:#FFFFFF;}

Waarom we met het Keto Huis moésten starten 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

De gezondheidsnoot wereldwijd lijkt enorm moeilijk te kraken. In juli 2017 waren we een maand lang in Nicaragua. Het aantal kinderen met type 2 diabetes is er schrijnend. En ouders zijn zich door jarenlang verkeerd voedingsadvies van geen kwaad bewust.

In de wereld sterven meer dan 1,7 miljoen mensen jaarlijks aan de ziekte; een cijfer dat tegen 2030 zou verdubbelen. Ook de strijd tegen heel wat kankers lijkt allesbehalve de juiste richting uit te gaan.

nicaragua

 

Insuline-resistentie als boosdoener

De voorbije jaren zijn we overtuigd geraakt dat insulineresistentie een groot probleem is in de wereld. En dat huisdokters, diëtisten en patiënten dit probleem veel serieuzer moeten nemen. Heel wat wetenschappers benadrukken dat eetgewoontes die véél koolhydraten bevatten, de kans op insulineresistentie verhogen. Zwaarlijvigheid, diabetes, hartaanvallen maar ook andere levensbedreigende aandoeningen worden niet veroorzaakt door een gebrek aan beschikbare medicatie. Ze worden veroorzaakt door te veel koolhydraten in de voeding. We wakkeren de brandjes aan met extra koolhydraten en proberen ze vervolgens te doven met geneesmiddelen die niet werken.

Omdat we zelf al een hele tijd een keto levensstijl eten en leven, beseffen we dat het anders moét en kan.

‘Keto gaan’ heeft heel wat voordelen. Zo krijg je weer controle over hongergevoel, humeur en gezondheid.

Leef en eet je al gezond, dan is het maar een kleine extra stap. Heel wat groenten. Voldoende vlees en vis. Véél gezonde vetten. Heerlijk!

Door verdere verdieping in de wetenschappelijke evolutie rond ketose en de impact van koolhydraatarme voedingop het lichaam, en zelf met woord en daad een keto levensstijl te volgen, zijn we steeds meer overtuigd geraakt dat de switch naar vetverbranding ook voor heel wat andere mensen een oplossing is. 

Fake Nieuws, Fake Geld, Fake Gezondheid

Volg je de evolutie van traditionele sectoren, klinkt deze parallel ongetwijfeld bekend in de oren. Klassieke traditionele mediakanalen krijgen al sinds de 2.0-evolutie van het internet met haar talrijke blogs en sociale media rake klappen. Hun business model dat op adverteerders en advertenties berust, heeft hen passief en conservatief gehouden.

Na ongeveer twintig jaar staat het water hen (nog steeds) aan de lippen. ‘Fake News’ is dan alles wat zij niet zijn. Een te duchten tegenstander die als het even kan verketterd moet worden.

Ook in de bankensector zie je een gelijkaardige evolutie, zij het trager. Wel duurde het niet lang of bitcoin, ethereum en andere (r)evolutionaire cryptocurrencies heel prominent als Fake Money afgeschilderd werden.

Een sector die decennialang relatief gespaard bleef en blijft, is de gezondheidssector. Dat is gestaag aan het veranderen. Het internet en de verspreiding van alternatieve wetenschappelijke studies en ervaringen zal voor een ommekeer zorgen. Maar je zal zien dat ook hier de strijd hard en hevig wordt.

Want ook hier geldt het credo van Mahatma Gandhi:

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win

De bal is aan het rollen, ook onder invloed van de trend richting Functionele Geneeskunde.

Maar het is een traag proces. Alles wat bijvoorbeeld op vlak van voeding niet de traditionele kijk is, zou wel eens als ‘Fake Health’ gecatalogeerd kunnen worden.

De suikerlobby is sterk; big farma is machtig. Gelukkig voor hen veranderen mensen niet snel hun gewoontes, zéker niet in bourgondische culturen. En zitten heel wat gediplomeerde dokters en diëtisten vast in hun eigen kennisparadigma.

Kan het dan anders?

Een interessante uitdaging waarmee veel mensen geconfronteerd worden wanneer ze hun voedings- en levensstijl willen veranderen, is té veel informatie. Je zou denken dat met meer informatie we betere beslissingen kunnen nemen, maar heel vaak is het tegendeel waar.

Analysis paralysis: te veel opties werkt verlammend. En daarom verdiepen we ons niet verder. Of we blijven beroep doen op klassieke specialisten. De dokter om de hoek. Een gezondheidsgoeroe op TV. We jojoën van het ene nieuwe dieet naar het andere.

Samenlevingscultuur

Cultuur is top. Maar de cultuur van een samenleving heeft ook een duister kantje. We geraken zo gefocust op regeltjes en gewoontes dat ze dogma’s worden ‘hoe’ we ons leven moeten leiden. Mensen of processen krijgen dan een goed of slecht stigma aangemeten als ze niet volgens die regels zouden leven. Dit is hoe we moeten leven! Dit is hoe we ons moeten kleden! Dit is hoe we moeten eten!

Mijn manier van leven is juist; jouw manier is verkeerd. Mijn overtuigingen zijn juist, die van jou zijn fout.

De meeste mensen volgen op vlak van gezondheid regeltjes en gewoontes, zoals een hond zijn baas volgt: zonder dingen in vraag te stellen.

Maar de waarheid is anders. Wetenschap gaat niet over consensus. In de wetenschap draait het om weerlegging, ongeloof en scepticisme. Heb je ergens algemene consensus, dan begint de miserie.

In je eigen persoonlijke leven kan je dit als volgt vertalen:

  • Je hoeft (later) niet naar de universiteit te gaan.
  • Je hoeft rijken, armen of daklozen niet anders te behandelen.
  • Je hoeft niet enkel van 9 tot 5 met je werk bezig te zijn.
  • Je hoeft geen “job” te hebben.
  • Je hoeft niet per se te ontbijten.
  • En je hoeft je gezondheid niet in de handen te laten van externe ‘generalisten’.

Je kan voor jezelf beslissen. Je kan je eigen pad uitstippelen; je eigen regels bepalen en je eigen toekomst in handen nemen. Daarom is het gezond op tijd en stond een aantal zaken in vraag te stellen. Uittesten en zien hoe je lichaam erop reageert.

Zeker op vlak van wat de gezondheidsindustrie je al jaren voorschotelt.

Méér dan ooit zijn we overtuigd dat als wij een keto levensstijl kunnen inpassen in ons leven met twee kleine kinderen, jij dit ook kan.

Daarom zijn we dit online Keto Huis gestart. We willen je zelf helpen bij die keto levensstijl, en proberen alvast voldoende informatie en inzicht online aan te bieden.

oktober 13, 2017  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>