We moeten drastisch anders gaan eten: minder suiker, minder vet en zuivel, minder vlees vooral. Alleen dan zullen we erin slagen de aarde leefbaar te houden en in 2050 tien miljard wereldbewoners van voldoende gezond en duurzaam voedsel te voorzien.
Dat is de boodschap van het EAT-Lancet-rapport dat donderdag werd gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet. Het rapport is opgesteld door een commissie van internationale deskundigen uit alle hoeken van de wetenschap: gezondheid, landbouw, klimaat, voedingsbeleid en duurzaamheid. Het ging om een grote studie waar 37 wetenschappers drie jaar aan werkten. Zij maken deel uit van de EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health. EAT is een non-profitorganisatie opgericht door een steenrijke Noorse hotelmagnaat en zijn vrouw, een dierenrechtenactiviste. Je zal zien dat het de komende weken heel wat aandacht zal krijgen.
Achter de wereldwijde campagne tegen vleesconsumptie die de EAT-Lancet Commission deze week lanceerde, gaan duidelijk financiële belangen schuil. Dat is ook voedingsbiotechnoloog Frédéric Leroy opgevallen die er deze week het volgende in Knack over zei.
‘Vlees eten blijkt opnieuw slecht voor het milieu.’ ‘Nee zeggen tegen vlees kan miljoenen levens redden.’ Het zijn maar enkele van de krantenkoppen die de voorbije weken waarschuwden tegen vleesconsumptie. Tot ergernis van voedingsbiotechnoloog Frédéric Leroy van de VUB, die met lede ogen aanziet hoe het imago van vlees in recente jaren achteruit is gegaan: ‘Vroeger stond vlees symbool voor gezondheid, vitaliteit en kracht. Nu wordt het afgeschilderd als een product dat kanker, diabetes en overgewicht veroorzaakt en ook nog eens slecht is voor het milieu en het dierenwelzijn.’
De auteurs hebben op basis van alle “actuele wetenschappelijke kennis” een dieet opgesteld dat zowel gezond als duurzaam zou zijn. Dat bevat niet of nauwelijks rood vlees (zoals rund en varken), kleine beetjes kip, vis en zuivel, minimale hoeveelheden suiker en vet en vooral veel groenten, noten, volkoren granen en fruit.
Dit artikel van Georgia Ede geeft elke keto-liefhebber een goede verdieping om het juiste perspectief te houden.
De cruciale punten die ze maakt:
- De overgrote meerderheid van voedingsonderzoek – inclusief het leeuwendeel van het onderzoek dat wordt aangehaald in het EAT-Lancet-rapport – wordt uitgevoerd met behulp van de enorm gebrekkige methodologie van voedingsepidemiologie.
Voedings-epidemiologiestudies zijn geen wetenschappelijke experimenten; het zijn onnauwkeurige, op vragen gebaseerde gissingen (hypothesen) over mogelijke verbanden tussen voedsel en ziektes. - Er is geen klinisch onderzoeksmateriaal dat rood vlees koppelt aan gezondheidsproblemen.
- Als het verkrijgen van alle nodige, essentiële aminozuren kanker veroorzaakt, moeten we ons dan ook geen zorgen maken over eiwitten uit plantaardige bronnen zoals tofu, bonen of rijst?
- Alleen dierlijk voedsel bevat alle voedingsstoffen die we nodig hebben in de juiste, meest toegankelijke vorm.
- Als ze zo onzeker zijn over details, hoe kunnen ze met een goed geweten specifieke hoeveelheden voedsel voorschrijven? Waarom niet zeggen dat ze het niet weten? De meeste mensen zullen dit rapport niet lezen en zullen de waarden in deze tabel interpreteren als medisch advies.
- Hoewel hun dieetplan bedoeld is voor alle ‘over het algemeen gezonde personen van twee jaar en ouder’, geven de auteurs toe dat het tekortschiet in het verstrekken van goede voeding voor opgroeiende kinderen, adolescente meisjes, zwangere vrouwen, ouder wordende volwassenen, ondervoede en arme mensen – en dat zelfs zij die niet binnen deze speciale categorieën vallen supplementen moeten nemen om aan hun basisvereisten te voldoen.
- De EAT Foundation, die samenwerkte met The Lancet om dit rapport te produceren, werd opgericht door de Noorse miljardair en dierenrechtenactivist Gunhild Stordalen.
- Het voorschrijven van plantaardige diëten aan onze hele planeet zonder duidelijke waarschuwingen voor de risico’s en duidelijke richtlijnen te bieden over hoe je die kan minimaliseren, is wetenschappelijk onverantwoord en medisch onethisch en zou daarom niet de basis moeten vormen van aanbevelingen voor de volksgezondheid.
Voor iedereen die twijfelt wat te geloven in het kluwen van voedingsadvies, zegt ik altijd: neem je gezondheid in eigen handen, test bepaalde aanbevelingen zelf een tijdje uit, zie hoe je je voelt, optimaliseer en blijf sceptisch.
We kunnen als leken allemaal maar ons best doen op basis van kennis die we vergaren.
Zoals ik in het Ketoman boek bespreek, is het voor mij eenvoudig. Mijn lievelingseten was al heel mijn leven steak met frieten. De laatste jaren is dat steak met vele groentjes. Die combinatie geeft me veel energie en maakt me vrolijk. Met als het even kan heerlijke zelfgemaakte saus. Een stukje rood vlees op tijd en stond is en zal wellicht altijd een absolute must blijven in mijn leven.
Lees de hele studie hier of bekijk hun lanceringsvideo.
Zie ook voor extra verdieping rond rood vlees deze presentatie van Alex Petrushevski.