Keto Huis

Zondag Wetenschapsdag

Zondag Wetenschapsdag

Elke zondag is het wetenschapsdag in de Faceboek Groep van het Keto Huis.

Hieronder een aantal van die aanbevolen presenties of verdiepingen die je zéker moet lezen of bekijken tijdens je keto-avontuur.

Zondag Wetenschapsdag 23 september 2018

Een jaarlijkse poetsbeurt. Maar dan in jouw lichaam.

Een groot voordeel van de keto levensstijl is dat ketose autofagie verhoogt. Autofagie? De term is afgeleid van de Latijnse woorden ‘zelf’ en ‘eten’. Je kan het zien als het natuurlijke reinigings- en recycleringssysteem van jouw lichaam. Tijdens autofagie jagen gezonde cellen op de zieke en disfunctionele cellen. Jouw gezonde cellen eten de beschadigde cellen op en hergebruiken ze voor energie en herstel.

Autofagie is dus een manier om jouw cellen sterker en efficiënter te maken. En ketose en periodiek vasten zijn twee van de beste manieren om autofagie te vergroten. Autofagie op een gezond, actief niveau houden, is een manier om je ontstekingsniveau in evenwicht te houden en versnelde veroudering en ziekte te voorkomen.

Klinkt goed, niet?

Een mooi proces. Er zijn steeds meer interessante publicaties hierover.

Zondag Wetenschapsdag 16 september 2018

Jamie Scott: ‘Hoe we moeten slapen’.

Zijn lijstje S’en is vooral interessant. Wat naast voeding belangrijk is: 💪

– SUN (zon – vitamine D)
– Sex
– Slow movement
– Socialisation
– Stress resiliency
– Seasonality
– Sleep

Zondag Wetenschapsdag 5 augustus 2018

Thomas Seyfried is Bioloog. Auteur van ‘Cancer as as Metabolic Disease’. Zijn basis-stelling rond kanker in een aantal zinnen:

Traditionele instellingen waar kanker wordt behandeld, gebruiken ‘buzzwoorden’ zoals gepersonaliseerde geneeskunde, gerichte therapieën en screening op kankermutaties om aan te geven dat ze kanker onder controle hebben. Dit zijn holle woorden die wijzen op een fundamenteel misverstand over de oorsprong van kanker. Steeds meer bewijsmateriaal wijst erop dat kanker op de eerste plaats een stofwisselingsziekte is. De origine ervan is een verstoring in het vermogen van de cel om de nodige energie te verkrijgen om te overleven en zich te verspreiden door normale cellulaire ademhaling.

Anders gezegd: kanker in zijn ogen is niet ‘vele verschillende ziektes’, zoals sommigen suggereren, maar is één specifieke ziekte van abnormaal energie-metabolisme, onafhankelijk van oorspronkelijke cel of weefsel.

De meest logische therapeutische strategie om kanker te managen, bestaat eruit om glucose en glutamine te beperken.

Therapeutische ketose zorgt ervoor dat tumorcellen geen glucose meer krijgen. Hierdoor ‘verhongeren’ ze, terwijl de bloedspiegels van ketonen worden verhoogd. Zoals geweten zijn ketonen metabolische brandstof die de gezondheid van normale cellen verbetert. Tumorcellen kunnen geen ketonen gebruiken voor energie omwille van defecten in zuurstofrespiratie.

In dit interview met Eric Berg geeft ie uitgebreid zijn kijk op kanker, de manieren waarop ie kanker behandelt en wat de huidige ‘tragedie’ is in kennis op de ‘werkvloer’.

Zondag Wetenschapsdag 10 juni 2018

Op het eerste zicht ‘ver van mijn bed’ presentatie, want wie doet er nu in ’s hemelsnaam een langdurige ‘fast’ van meerdere dagen of weken.

Maar Megan Ramos brengt hier een prachtige kijk achter de schermen van haar kliniek in Toronto, Canada, die patienten helpt in de bestrijding van zwaarlijvigheid en heel veel medische complicaties. Hun aanpak: een combinatie van koolhydraatarm eten, keto, geen tussendoortjes, langdurige periodes van vasten. Hoewel ze wat gestresst overkomt, is de presentatie super leerrijk, met veel wetenschappelijke data en persoonlijke anecdotes.

En haar passie voor het onderwerp is zichtbaar. Op het einde vertelt ze haar eigen levensverhaal en transitie: leververvetting op 12 jaar, diagnose van PCOS toen ze 14 was, diabetes op haar 27ste. Nu is ze samen met Jason Fung co-oprichter en president van het ‘Intensive Dietary Management Program’.

Straffe madam.

Zondag Wetenschapsdag 25 maart 2018

Vandaag ontmoeten we Feng-Yuan-Liu, een diëtiste die lid is van de officiele organisatie van diëtisten in Australië (Dietitians Association of Australia).

In deze presentatie spreekt ze over haar eigen switch van haar klassieke schoolse kijk op voeding (Weinig Vet, Veel Koolhydraten) naar keto. Zoals zo vele mensen is ze overtuigd geraakt van de voordelen van keto door het zélf toe te passen, en ook te zien wat een impact het had op haar vriend. Zelf had ze PCOS, en was ze lang te zwaar ondanks het feit dat ze minder calorieën, en zo weinig mogelijk vetten at.

Deze presentatie is heel praktisch dus prima voor de twijfelaars. En zij die nog eens goed overzicht willen hebben van hoe de verhoudingen werken. Vooral omdat ze goed aangeeft met voorbeelden hoe je naar vetten, koolhydraten en eiwitten moet kijken. En op het einde is er een goede case studie die aangeeft hoe je voor jezelf een plan zou kunnen opzetten in functie van je doelen.

 

Zondag Wetenschapsdag 18 maart 2018

Dokter Eric Westman schreef samen met Jimmy Moore het boek Cholesterol Clarity.

In dit filmpje geeft hij op een duidelijk manier context rond cholesterol-waardes. Zélf is hij klinisch nog heel actief met patiënten, dus hij kan de waardes prima interpreteren.

Zoals al vaker aangehaald is de klassieke kijk over cholesterol vaak decennia achterhaald, maar blijft als een spook doorheen onze eet-cultuur rondwaren. En dus maken vele mensen zich zorgen. Eric Westman is daarom  (naast Dave Feldman en Ken Sikaris bijvoorbeeld) een goede resource om af en toe te checken.

De boodschap blijft altijd: Stop met het testen van je cholesterol-waardes, tenzij dat je ervan overtuigd bent dat het belangrijk is. Zorg dat je triglyceriden laag zijn (stevig onder de 100) en geniet van je leven!

 

Zondag Wetenschapsdag 18 februari 2018

De meeste mensen die met keto starten, doen het om het uiterlijke (gewicht). Na een tijd ga je merken dat het innerlijke (ziekte-preventie) de lange termijn aanpak rechtvaardigt. Alle onderzoeken errond staan in hun kinderschoenen, maar het blijft fascinerend welke mogelijke verbanden er zijn rond verhoogde insulinespiegels in het bloed (hypersinsulinemie).

Dit is een interessant artikel van Amy Berger, die een boek schreef over ‘het tegengif voor Alzheimer’. Zéker het lezen waard.

Zondag Wetenschapsdag 4 februari 2018

Vandaag een korte keto-kritische video. Dat vrij goed weergeeft hoe vegetariërs (de bredere gemeenschap) typisch nog steeds naar keto kijken. Op het einde van deze video hoor je Michael Greger (NutritionFacts.org), internationale arts & voorstander van de ‘plant based diet’. Hij is auteur van de wereldwijde succesvolle bestseller “How not to die”.

Wat velen vaak niet beseffen is dat je als vegetariër ook ‘keto kan gaan’ (strikt of cyclisch). Het is moeilijker maar niet onmogelijk. Je zou het als volgt oa moeten aanpakken dag na dag:

  • Vegetarisch “vlees” eten— tempeh, tofu, seitan bijvoorbeeld
  • Alle mogelijke groene groentes zoals spinazie, boerenkool, broccoli, bloemkool, courgettes
  • Zuivel & eieren – harde kazen, vette creme, boter, eieren
  • Noten en zaadjes – pistachenoten, amandelen, zonnebloempitten, pompoenpitten
  • Avocado en bessen
  • Andere vetten zoals kokosolie, olijfolie, MCT olie, rode palmolie etc gebruiken
  • Veel sporten (en dan kan je als sportief-gezonde vegetariër in mijn ogen vrij makkelijk ook weer ander zoeter fruit toevoegen)
  • Intermittent Fasting

Wanneer mensen mij aanspreken over keto, zeg ik vaak dat ik eigenlijk vooral véél groene groenten, noten, eieren en een beetje fruit eet. Want zo voelt het alleszins aan naar kwantiteiten bij mij nu.

 

Zondag wetenschapsdag 7 januari 2018

De meeste mensen die met keto starten hebben er vaak al een heel gezondheidsproces op zitten. Het ontbreekt hen niet aan kennis. En weten hoe schadelijk suiker, alcohol of tabak kan zijn. Keto is dan vaak voor hen de “verzilvering” of culminatie, een soort van tijdelijk eindstation. Ik sprak hier vorig jaar al over toen ik schreef over mijn eigen ervaring in ‘naar voeding kijken met andere lenzen’.

Heel lang, vooral in mijn “koolhydraten minderen is voldoende” fase, vond ik het méér dan drastisch genoeg om gewoon zoveel mogelijk suiker, alcohol en junk te vermijden. Een entertainende presentatie “Sugar: the bitter truth” van Robert Lustig had in die fase nog eens de puntjes op de i gezet.

Onlangs kwam ik de “suiker is vergif” endocrinoloog nog eens tegen. De lange maar goed opgebouwde presentatie heeft ondertussen meer dan 7 miljoen views. Zou het stilaan toch iets teweegbrengen? Ondertussen weten heel wat meer mensen hoe verslavend suiker is. Ook in de media wordt er vaker over bericht. Zij die keto gaan beseffen bovendien vaak écht in de begindagen hoe treffend de analogie is van de koolhydraat/suiker-junkie die moet afkicken. Ontwenning.

Anderzijds tussen weten én doen, gaapt er voor elk van ons nog steeds een enorme kloof. Daarom altijd goed om bijna negen jaar na de oorspronkelijke presentatie even stil te staan bij de wetenschappelijke onderbouw van Lustigs case tegen fructose. Een aanrader. Enjoy!

 

Keto Huis (Christophe)

Christophe Bouten (1977) loopt traag en verdiept zich graag.

Als vader van twee jonge kereltjes probeert hij open van geest door het leven te stappen. Op zijn dertigste nam hij zijn gezondheid weer in eigen handen.

Samen met zijn partner Sofie Desmedt is hij op zijn veertigste het Keto Huis gestart. De keto levensstijl is voor hem een boeiend leerproces, waarover hij met plezier zijn eigen bevindingen deelt.

Hij schreef onlangs het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici". Verder bezit hij twee coaching diploma's (voetbal & gezondheid) waarmee hij nog veel te weinig doet.

Pop-Up Event

Verneem alles over een gezonde keto levensstijl tijdens onze Keto Pop-Up eind november!

Schrijf je in

Keto Workshop – Voor Starters

Graag de voordelen van de keto levensstijl ontdekken en praktisch leren hoe je er snel mee aan de slag kunt?

Schrijf je in

Over ons


We willen van het Keto Huis een inspirerende en informerende plek maken voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren.
>

Nieuw met keto?  Download onze uitgebreide keto basisgids!

close

Keto starter? Ontvang onze uitgebreide keto basisgids!

keto_basisgids

Abonneer je en ontvang de gids meteen in PDF:

%d bloggers liken dit: