Auto-immuunziektes

Het immuunsysteem van je lichaam beschermt je tegen ziekten en infecties. Maar als je een auto-immuunziekte hebt, valt je immuunsysteem per ongeluk gezonde cellen in je lichaam aan. Auto-immuunziekten kunnen vele delen van het lichaam aantasten.

Niemand weet zeker wat de oorzaak is van auto-immuunziekten.

Er zijn meer dan 80 soorten auto-immuunziekten en sommige hebben vergelijkbare symptomen. Dit maakt het moeilijk voor je medisch vertrouwenspersoon om te weten of je echt een van deze ziekten hebt en, zo ja, welke. Het krijgen van een diagnose kan frustrerend en stressvol zijn. Vaak zijn de eerste symptomen vermoeidheid, spierpijn en lage koorts. Het klassieke teken van een auto-immuunziekte is een ontsteking, die roodheid, hitte, pijn en zwelling kan veroorzaken.

Ziekte van Crohn

We hebben heel wat klanten met een verscheidenheid aan problemen, waaronder de ziekte van Crohn en colitis. Als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa worden aangepakt voordat aanzienlijke schade is aangericht, kunnen beide aandoeningen worden behandeld door simpelweg koolhydraten te beperken. Zoals je weet veroorzaken koolhydraten ontstekingen en staan ze het genezingsproces in de weg. Wanneer koolhydraten beperkt zijn, reageren zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa snel. Koolhydraten, suiker en plantaardige oliën zijn enorm ontstekingsremmend en verschrikkelijk voor de darmgezondheid.

Inleiding: de ziekte van Crohn wordt beschouwd als een ongeneeslijke ziekte. Eerdere rapporten over voedingstherapie bij de ziekte van Crohn wijzen niet op groot succes.

Zie Case Studie Paleo Medicina

Case Report: hier vermelden we een ernstig geval van de ziekte van Crohn, waar we met succes het paleolithische ketogene dieet toepasten. Dieettherapie resulteerde in het oplossen van symptomen, genormaliseerde laboratoriumparameters en geleidelijke normalisatie van darmontsteking zoals blijkt uit beeldvormingsgegevens en normalisatie van intestinale permeabiliteit zoals aangetoond door de polyethyleenglycol (PEG 400) test. De patiënt kon de medicatie binnen twee weken staken. Momenteel is hij 15 maanden op het dieet en vrij van symptomen en bijwerkingen.

Conclusie: We concluderen dat het paleolithische ketogene dieet in onderhavig geval haalbaar, effectief en veilig was.
Trefwoorden: ziekte van Crohn, Dieettherapie, inflammatoire darmaandoning, ketogeen dieet, paleo dieet

Type1 diabetes

Type 1 diabetes treft heel wat mensen, en de meeste artsen doen weinig om het onder controle te krijgen, behalve om meer en meer insuline toe te voegen zonder het dieet van de patiënt te veranderen. Om de insulinebehoefte te verminderen, is het belangrijk ook naar voeding te kijken. Insuline verminderen verbetert de gezondheid op de lange termijn en leidt tot lagere A1c- en bloedsuikerspiegels.

Heel wat type 1 diabetici raden vaak aan om te verwijzen naar type 2 diabetes als er vermeld wordt naar koolhydraten en bepaalde succesverhalen. We begrijpen de verschillen tussen type 1 en type 2 diabetes, maar een goed geformuleerd keto-dieet helpt ook diabetes type 1!

Type 1 diabetes ontwikkelt zich wanneer antilichamen de cellen in de alvleesklier vernietigen die insuline produceren en afscheiden. Het lichaam produceert normaal deze antilichamen om zichzelf te verdedigen tegen vreemde indringers, maar soms keren deze nuttige antilichamen zich tegen lichaamscellen. In het geval van type 1 diabetes richten de antilichamen zich op de pancreascellen. Meestal kunnen deze antilichamen worden geïdentificeerd door een bloedmonster te nemen. Wanneer antilichamen in het bloed aanwezig zijn, betekent dit dat het bloed een vreemde substantie aanvalt. Wanneer voedsel uit de darmen in de bloedbaan lekt (door een lekkende darm), reageert het bloed door het eiwit dat in voedingsmiddelen wordt aangetroffen aan te vallen, zoals de gluten die in tarwe worden aangetroffen of de caseïne die in zuivel wordt aangetroffen.

In dat geval moeten we de auto-immuunreactie verlagen en ook koolhydraten tellen. Dit is de reden waarom een ​​dieet dat hoog is in vetten, voldoende eiwitten bevaten, koolhydraatarm en allergeenvrij is, voor auto-immuunziekten wérkt. Het elimineert de eiwitten die de auto-immuunrespons veroorzaken en verlaagt de koolhydraten. Zo kan het lichaam genezen. Er zijn verschillende studies geweest die een verband aantonen tussen type 1 diabetes en coeliakie, waarbij het elimineren van gluten en koolhydraten tot hele goede resultaten leidt.

Als je diabetes type 1 hebt en je een goed geformuleerd keto-dieet begint te eten, is het uiterst belangrijk om nauw samen te werken met je arts. Verander van arts indien die het volgende zou zeggen:

“Maak je geen zorgen. Eet wat je maar wilt. Compenseer de glucose maar door insuline toe te voegen.​​”

Onzin uiteraard. Tegen een brandweerman zeg je ook niet: “Maak je maar geen zorgen. Giet zoveel benzine je wil op dat vuur, zolang je het maar bedekt met voldoende water.”

Zo’n manier van denken is gevaarlijk en irrationeel. Zoek een arts met kennis van de hele problematiek rond insuline.

Symptomen bij type1 diabetes

Symptomen kunnen variëren, afhankelijk van het type en de locatie van de defecte immuunrespons. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Koorts
  • Algemeen ziek gevoel (malaise)
  • Gewrichtspijn

Reumatoïde artritis

Meer over die auto-immuunziekte later

Koude therapie helpt sowieso bij het verlichten van auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis, die wordt veroorzaakt door een overactief immuunsysteem dat onregelmatigheden veroorzaakt in hoe je lichaam reageert en zelfs zijn eigen cellen begint aan te vallen. Reumatoïde artritis veroorzaakt ook extreme gewrichtspijn. Koude therapie helpt dergelijke aandoeningen door de antilichamen die je immuunsysteem produceert te beperken, wat op zijn beurt de ontsteking van de gewrichten vermindert.

Koude therapie biedt ook enorme voordelen voor het hart en de longen. Het is logisch: wanneer uw lichaamstemperatuur lager is, moet uw hart minder vaak pompen.

MS (Multiple Sclerosis)
Ziekte van Hashimoto

In 90 procent van de gevallen is hypothyreoïdie (Hashimoto’s thyroïditis) een auto-immuunziekte. Auto-immuunziekten zoals de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves worden waarschijnlijk veroorzaakt door een gluten- en / of zuivelintolerantie.

Dit gebeurt er: een gezonde schildklier produceert zoutzuur (maagzuur). Wanneer de schildklier ondermaats presteert, wordt maagzuur geproduceerd, waardoor voedsel te lang in de maag zit, met perforaties (gaten) in de darmwand tot gevolg. Gaten in de darmwand leiden tot een lekkende darm, waardoor voedsel in de bloedbaan terechtkomt. Een lekkende darm zorgt ervoor dat voedsel in de bloedbaan kan lekken. Het lichaam herkent deze vreemde stoffen niet en veroorzaakt een auto-immuunreactie.

Systemische lupus

Leef keto en neem je gezondheid
terug in eigen handen. 

>