Start To Keto – 3 #Meten

Hier zijn we weer. Alles goed vandaag? Laten we eerst de essentie nog eens duidelijk stellen.

Gok niet welke brandstof je lichaam gebruikt, MEET HET! Dit is bij Start to Keto, dus bij jouw start met keto, NIET OPTIONEEL.

Waarom meten?

Op een bepaald moment in je keto-avontuur moét je meten, anders heb je totaal geen idee en focus je op ‘gewicht’ of de individuele producten die je eet. Maar voor je gezondheid draait het eerder om insuline, insulineresistentie, flexibiliteit en vetverbranding. Allemaal zaken die in onze start to keto mail-serie aan bod komen.

Biochemisch ‘meten en weten’ als het ware vs ‘dieet’. Wij kiezen hier voor biochemie. 🙂

Om het nog anders te zeggen: het is het verschil tussen (1) ‘geld uitgeven en geen idee hebben maandelijks waar je staat in je uitgaven’ en (2) opschrijven wat er binnenkomt en wat buitengaat. Heel wat mensen kiezen voor optie1, met jammer genoeg niet de beste resultaten!

Meten IS weten

Om je metabolisme te resetten en vet-aangepast te worden, moeten we eerst je lichaam in ketose krijgen. Je denkt misschien: “Wat is het verschil tussen beide?”.

Wanneer je stappen zet richting keto, begint je lichaam ketonen te produceren en glycogeen (opgeslagen suiker) te verliezen, maar het is niet afhankelijk van vet als belangrijkste energiebron.

Aan de andere kant, als je wél vet-aangepast bent, zal je lichaam die ketonen produceren en vet gebruiken als de belangrijkste brandstofbron. Zelfs als je koolhydraten eet. Je stofwisseling is flexibel. En je kan dus met je macro’s spelen om die unieke drempelwaarde van koolhydraat- en eiwittolerantie te vinden waarbij het lichaam uiteindelijk overschakelt van suikerverbranding naar vetverbranding.

Eet je te veel koolhydraten, dan zal je lichaam er altijd voor kiezen om die als eerste te verbranden voor energie. Vergeet niet dat suiker het snelst en makkelijkst verbrandt. Ben je vet-aangepast, dan is het alsof het suikerverbrandingsproces wordt omgekeerd en pas weer wordt ingeschakeld nadat we over onze eigen drempel zijn gegaan.

We moeten onze ketonen testen om te weten of ons lichaam ze verbrandt. Er zijn een paar verschillende manieren om dit te testen, omdat er verschillende soorten ketonen in het lichaam zijn: acetaat, acetoacetaat en beta-hydroxybutryaat.

Klinkt allemaal ingewikkeld en vrij veel werk, maar je hoeft niet heel je leven te testen. Meten helpt je op een correcte manier te starten. Daarna kan je gevoel het mooi overnemen.

Hoe weet ik of ik in ketose ben?

Er zijn een aantal manier om te weten of je in ketose zit (keto-aangepast bent), en wat je waardes zijn.

  • meting via het bloed
  • adem-meting
  • urinestrips

Meting via het bloed

Een bloedketonenmeter is een van de meest gebruikelijke en meest nauwkeurige hulpmiddelen bij het testen op ketose. Net als een bloedglucosemeter gebruikt de ketonenmeter ketonen-teststrips om de niveaus van ketonen in het bloed te meten.

Het ketonlichaam beta-hydroxybutyraat (BHB) wordt door het bloed getransporteerd, zodat het de cellen kan bereiken en hen van energie en brandstof te voorzien.

Het positieve aan deze test is dat het je een meetbare bron van ketonen in het bloed geeft. Geen giswerk. Geen kleurtint die moet correleren met het niveau van ketonen, zoals het testen van urine. Helder en praktisch.

Om in voedingsketose te zitten moeten je bloedspiegels constant tussen 0,5 en 1,00 mmol zijn.
Naarmate je meer vet-aangepast wordt, zullen die aantallen stijgen naar 1,5 tot 3,0 mmol. Onthoud wel dat er geen magisch getal is dat je moet bereiken. Het optimale niveau is dat niveau waarop je je het beste voelt en jouw doelen kunt bereiken.

Hogere ketonen-waardes zijn niet per sé beter. Ben je in de zone of niet? Dat is wat belangrijk is.

Het nadeel van zo te meten is dat het duur kan worden als je bijvoorbeeld dagelijks meet. En dat prikken mij ons het idee geeft dat we ziek zijn.

Adem-meting

Ketonen kunnen ook worden gemeten in de adem. Bij de adem-meting wordt gezocht naar de aanwezigheid van aceton in de adem. Dat is een ander ketonlichaam. Meerdere studies hebben aangetoond dat aceton in de adem sterk correleert met BHB in het bloed. De aceton wordt herkend via een ademhalingsmeter die de kleur of getallen meet en gebruikt om jou het ketongehalte van je lichaam aan te geven.

Het voordeel is dat dit zeker handiger en aantrekkelijker is voor iemand die niet elke dag in zijn vinger wil prikken. En het is betrouwbaar voor het doel. Bovendien betaal je één keer, en heb je geen strips meer nodig. Een mogelijk nadeel is dat de meting beïnvloed kan worden door bijvoorbeeld alcohol. Na het drinken ervan is de meting onbetrouwbaar.

Ik vind zo’n toestel (zoals dat van Ketonix) nog steeds het handigst. Je kan het echt zien als een instrument om je eetstrategie te optimaliseren. Zeker voor de eerste maanden. Zoveel mogelijk testen is dan belangrijk.

Je leert namelijk welke voeding een invloed heeft op je keto-waardes. Hoe hoog je waardes zijn na het sporten, of het vasten. Dat is allemaal interessante informatie.

Wel moet je beseffen dat de software en hardware nog allemaal vrij nieuw zijn. Geen Apple-niveau. Je moet dus vaak wat geduld hebben of aanvaarden dat er een leerproces is.

Gelukkig is dit een dynamische markt en komen er steeds nieuwe toestellen op de markt.

Test via urine

Het derde hulpmiddel voor het meten van ketonen zijn urineteststrips. Het gebruik ervan is eenvoudig en duidelijk. Je haalt ze ook gewoon bij de apotheker.

Ze meten de overtollige acetoacetaat-ketonen die via de urine worden uitgescheiden. Deze tests zijn supergemakkelijk. Je plast gewoon op de strip en na 30 tot 45 seconden verkleurt die, zodat je het niveau van ketonen in de urine kunt zien. Dit is ook het meetinstrument dat we voor Start To Keto zouden aanraden. Dan weet je gewoon snel of je in ketose bent. 

Het resultaat dat je krijgt, is geen exacte meting van ketonen zoals de resultaten van de bloedketometer. Studies suggereren dat urinetests voor ketonen het beste ’s morgens vroeg of ‘s avonds na het avondmaal worden gedaan.

De urineteststrips zijn handig omdat ze een goedkoop en gemakkelijk hulpmiddel zijn om bij de overgang naar keto-aanpassing, om te weten of je goed bezig bent. Maar op lange termijn zou ik geen urine-strips gebruiken om je ketose te meten.

Het probleem met urinestrips is dat wanneer je vet-aangepast bent, jouw lichaam deze ketonen efficiënter kan gebruiken. Wat betekent dat je er niet zoveel uitscheidt. Ook betekent het niet dat je ketonen verbrandt omdat je ze uitplast. Je weet gewoon dat jouw lichaam ze goed kan uitplassen! Bovendien kunnen andere factoren ervoor zorgen dat urinetesten variëren, zoals bijvoorbeeld het niveau van elektrolyten en je hydratatie.

Andere manieren om te weten of je in ketose bent

  • je nuchtere bloedsuikerspiegels zijn lager dan 80 ml/dL en je voelt je nog steeds energiek
  • je bent niet constant aan het mopperen
  • je voelt je scherper en meer gefocust
  • je hebt gedurende de dag meer energie
  • je hebt niet constant zin in tussendoortjes
  • je kan een paar uur zonder eten of maaltijden makkelijk over te slaan

 

Leef keto en neem je gezondheid
terug in eigen handen. 

>
× Hoe kunnen we je helpen?