Keto Huis
comfortzones

Is vetverbranding of suikerverbranding binair?

Elk jaar doe ik één ding dat me uit mijn ‘comfortzone’ haalt. Twee jaar geleden was dat een trainerscursus die door de Vlaamse Voetbalschool werd georganiseerd.

Als ik hierover aan vrienden vertelde, was de reactie vaak, ‘a ja, jij en voetbal, logisch’ maar ze vergaten hierbij dat er een groot verschil is tussen zelf voetballen en training geven aan kinderen tussen 6 en 9. Wat ik van die trainerscursus vond?

Boeiend. Veeleisend. Maar vooral een opleiding ‘hoe word ik animator én opvoeder’ voor kleine kinderen. Op het eerste zicht niets aan als je zelf kinderen hebt in die leeftijdscategorie. Voor mij was dat een onwaarschijnlijk zware taak. Zeker om het diploma te behalen. Je moest dan kinderen begeleiden die je niet kent , in een setting die nieuw is, met andere trainers die op je vingers kijken. Uiteindelijk haalde ik mijn diploma. Achteraf zag ik het wel niet zitten om wekelijks minstens twee dagen op een voetbalveld te staan.

voetbalcoaching

Van coachen van kinderen naar volwassenen

Dit jaar wou ik mijn bredere coaching-ambitie nieuw leven inblazen. En het een keto-saus geven. Ik volgde een ander soort opleidingstraject. Het face to face gegeven, de modder, en de kleine onbekende kinderen met constant losse veters, werden verruild voor een online cursus. Minder intensief. Relatief in mijn comfortzone na mijn verdieping van de afgelopen tien jaar. Maar niet minder veeleisend.

En tussen theorie en praktijk gaapt er zoals velen weten een enorme kloof. Sinds anderhalve maand probeer ik dat gat te dichten, en ben ik ook mensen aan het coachen. Wat geeft dat super veel voldoening!

Voorlopig levert het niet alleen resultaat maar ook af en toe leuke vragen. Zelf bekijk ik dit nieuwe avontuur als een manier om veel op te steken. Zowel naar aanpak als naar inhoud.

keto coach

Is vetverbranding of suikerverbranding binair?

Zo kreeg ik onlangs deze vraag op me afgevuurd. Ik herformuleer het nu wat, maar hier kwam het op neer.

Is vetverbranding / suikerverbranding binair of een spectrum? Met andere woorden: ben je ofwel suiker ofwel vet aan het verbranden?

Het antwoord: het is een spectrum. ‘Who cares?’ zou je denken maar het is best wel boeiend. Je kunt dit zelfs bewijzen in laboratoriumtests waarbij je door een masker ademt om je ademhalingsquotiënt (RQ) te meten. Ik heb dit jaren op rij gedaan. Tijdens zo’n VO2 max test loop je tot uitputting op een loopband.

Op een schaal van 0,7 (100% vetverbranding) tot 1,0 (100% ‘glucose-verbranding), kan je dan je brandstofverdeling bepalen die in lijn is met verschillende niveaus van trainingsintensiteit.

Sommige keto-aangepaste atleten zouden RQ-waarden lager dan 0,7 hebben geleverd. Dat betekent dat zij zich buiten de grenzen van de traditionele bewegingswetenschap begeven door vet en ketonen in zo’n versneld tempo te verbranden, dat die van die schaal vallen!

Keto is soms wat onontgonnen terrein. Gelukkig is bijleren fun. Het doen in een coaching-setting maakt het een echt avontuur.

Niets leuker om anderen bij te staan in hun eigen transformatie. En diep respect voor alle animatoren! 😃

Christophe Bouten (KetoHuis)

Christophe Bouten (1977) is eeuwig ondernemende student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en steeds op zoek naar meer vrijheid. Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap in de wereld van het schrijverschap. Je kan hem altijd plezieren met steak & eieren.

Versterk je immuunsysteem in de strijd tegen het coronavirus
START TO KETO (start elke zaterdag)
21 DAGEN = 21 MOTIVATIEMOMENTEN. Tijdelijk aan €39.00 €21.00

Versterk je immuunsysteem in de strijd tegen het coronavirusVolg ons uitgebreid Start To Keto programma

Meer informatie

Makkelijk én snel met gezond keto starten?Bestel ons nieuwe boek 'Ketohuis Kookt' (Net verschenen – reserveer als eerste een exemplaar!)

Meer informatie
>

'START TO KETO' (start elke zaterdag)
21 DAGEN
21 MOTIVATIE- MOMENTEN

%d bloggers liken dit: