.st0{fill:#FFFFFF;}

Is vetverbranding of suikerverbranding binair? 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Elk jaar doe ik één ding dat me uit mijn ‘comfortzone’ haalt. Twee jaar geleden was dat een trainerscursus die door de Vlaamse Voetbalschool werd georganiseerd.

Als ik hierover aan vrienden vertelde, was de reactie vaak, ‘a ja, jij en voetbal, logisch’ maar ze vergaten hierbij dat er een groot verschil is tussen zelf voetballen en training geven aan kinderen tussen 6 en 9. Wat ik van die trainerscursus vond?

Boeiend. Veeleisend. Maar vooral een opleiding ‘hoe word ik animator én opvoeder’ voor kleine kinderen. Op het eerste zicht niets aan als je zelf kinderen hebt in die leeftijdscategorie. Voor mij was dat een onwaarschijnlijk zware taak. Zeker om het diploma te behalen. Je moest dan kinderen begeleiden die je niet kent , in een setting die nieuw is, met andere trainers die op je vingers kijken. Uiteindelijk haalde ik mijn diploma. Achteraf zag ik het wel niet zitten om wekelijks minstens twee dagen op een voetbalveld te staan.

voetbalcoaching

Van coachen van kinderen naar volwassenen

Dit jaar wou ik mijn bredere coaching-ambitie nieuw leven inblazen. En het een keto-saus geven. Ik volgde een ander soort opleidingstraject. Het face to face gegeven, de modder, en de kleine onbekende kinderen met constant losse veters, werden verruild voor een online cursus. Minder intensief. Relatief in mijn comfortzone na mijn verdieping van de afgelopen tien jaar. Maar niet minder veeleisend.

En tussen theorie en praktijk gaapt er zoals velen weten een enorme kloof. Sinds anderhalve maand probeer ik dat gat te dichten, en ben ik ook mensen aan het coachen. Wat geeft dat super veel voldoening!

Voorlopig levert het niet alleen resultaat maar ook af en toe leuke vragen. Zelf bekijk ik dit nieuwe avontuur als een manier om veel op te steken. Zowel naar aanpak als naar inhoud.

keto coach

Is vetverbranding of suikerverbranding binair?

Zo kreeg ik onlangs deze vraag op me afgevuurd. Ik herformuleer het nu wat, maar hier kwam het op neer.

Is vetverbranding / suikerverbranding binair of een spectrum? Met andere woorden: ben je ofwel suiker ofwel vet aan het verbranden?

Het antwoord: het is een spectrum. ‘Who cares?’ zou je denken maar het is best wel boeiend. Je kunt dit zelfs bewijzen in laboratoriumtests waarbij je door een masker ademt om je ademhalingsquotiënt (RQ) te meten. Ik heb dit jaren op rij gedaan. Tijdens zo’n VO2 max test loop je tot uitputting op een loopband.

Op een schaal van 0,7 (100% vetverbranding) tot 1,0 (100% ‘glucose-verbranding), kan je dan je brandstofverdeling bepalen die in lijn is met verschillende niveaus van trainingsintensiteit.

Sommige keto-aangepaste atleten zouden RQ-waarden lager dan 0,7 hebben geleverd. Dat betekent dat zij zich buiten de grenzen van de traditionele bewegingswetenschap begeven door vet en ketonen in zo’n versneld tempo te verbranden, dat die van die schaal vallen!

Keto is soms wat onontgonnen terrein. Gelukkig is bijleren fun. Het doen in een coaching-setting maakt het een echt avontuur.

Niets leuker om anderen bij te staan in hun eigen transformatie. En diep respect voor alle animatoren! 😃

december 13, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>