.st0{fill:#FFFFFF;}

Welke soorten keto zijn géén goed plan? 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

In Ketoman en heel wat artikels op deze site heb ik al vaker geschreven over (in mijn ogen) de juiste manier om keto aan te pakken. Zo zijn er ook heel wat manieren om het stevig te verknoeien. In dit artikel laat ik je weten hoe ik er bij de start van dit nieuwe jaar naar kijk.

Dirty keto

Aaargh, sinds de start worden we met vragen hierrond bestookt. Hoeveel calorieën je ook verbrandt met de meest gesofistikeerde sportinspanningen, er is nooit een reden of rechtvaardiging om bewerkte rommelvoeding te eten, vaak onder het mom dat je keto volgt. Da’s nog altijd vooral ‘oude kijk’.

Focus eerder op het maken van de best mogelijke keuze in élke voedingscategorie. Een aantal voorbeelden hiervan: wilde zalm, rundvlees van een betrouwbare kwaliteitsvolle bron, verse eieren uit de wei van je lokale boer en biologische producten.

Lees alles – maar dan ook alles – wat is ingepakt of verpakt zorgvuldig door om te controleren of er geen schadelijke additieven zijn toegevoegd.

Heel wat op het eerste zicht gezonde ‘energierijke’ snacks, vleeswaren, notenbars en dergelijke producten zijn volgestopt met suiker, conserveermiddelen en toxische industriële oliën.

Keto is en blijft een tool. Doe je het ‘vuil’, dan word je vuil.

Keto voor efkes

Heel wat keto-enthousiastelingen “proberen” keto en geven er na 3 weken (als het al zo lang is) de brui aan. Hun conclusie: keto is te moeilijk of niet geschikt voor hen.

Een betere strategie: start op een stressvrij moment in je leven, wanneer je volledig voorbereid bent en je het voornemen hebt om minimaal pakweg zes weken in voedingsketose te blijven. Evalueer dan pas! Is het daarna niet jouw ding, dan is het je ding niet!

Wees op je hoede en denk aan veel voorkomende valkuilen. Dat zijn onder andere mineralen en elektrolyten, maar ook je sportinspanningen (en ook stressniveaus in je leven) de eerste paar weken te verminderen en indien nodig tijdelijk op vetrijke snacks te knabbelen.

Stap op die trein, ook al blijkt de gehoopte shinkansen een boemeltrein. 

Keto uit een potteke

Keto uit een potje, blikje of flesje, dat is het soort keto dat je gaat doen als je verleid wordt tot een keto-programma op basis van ketonen-supplementen.  Ik moest onlangs denken aan juli 2019, de Ronde van Frankrijk. We waren op verlof maar zagen aan het verkeer naar deze site, dat keto even keihard op de kaart geplaatst werd in België. Heel wat amateur-sporters dachten met die ketonen het nieuwe goud te vinden.

De waarheid is dat het overgrote deel van ons dit niet nodig heeft.

Hoewel veel producenten van ketonen-supplementen goede informatie en richtlijnen voor productgebruik bieden, kan de focus soms liggen op productverkoop in plaats van een eenvoudige, verstandige, duurzame en betaalbare lange termijn aanpak op basis van echte voedingsmiddelen.

Alles wat te goed is om waar te zijn, is meestal gewoonweg te goed om waar te zijn.

Keto onder druk van je enthousiaste vrienden

Doe alles steeds op eigen tempo, geniet van je reis en vergelijk je resultaten niet met anderen. Besef ook dat veranderingen in lichaamsbouw een bijproduct zijn van de meest essentiële zaken: voordelen voor gezondheid, bescherming tegen ziekten en stappen om op kousenvoeten 100 jaar te worden.

We krijgen hier regelmatig e-mails van mensen die klagen over een gebrek aan “resultaten” (en daarmee bedoelen ze snel gewichtsverlies -> hier zijn 10 simpele aanbevelingen!) met keto. In één adem geven ze toe dat – hier komt het –  ze zich geweldig voelen, met stabiele eetlust, meer energie en ze bovendien scherper & beter gezind door het leven gaan.

Als dat geen resultaten zijn!?

En ja, als je eenmaal een respectabel niveau van metabolische flexibiliteit hebt opgebouwd, kan je absoluut verwachten dat je vrij efficiënt en gericht die doelstellingen op vlak van vetverlies kan bereiken.

Doe keto niet onder druk. Van niemand! Zet je zelf ook niet onder druk. Contacteer me als je een coach nodig hebt die je helpt realistische verwachtingen te scheppen. 

Keto is zwaar man

Je hebt misschien gehoord van de term “keto-griep”, vaak beschreven als een onvermijdelijk gevolg van het keto-dieet, en iets om door te gaan met geweldige wilskracht als je een menselijk wezen bent. De keto-griep is geen noodzakelijke fase. Het is hoogstens een indicatie dat je aanpak allesbehalve ideaal is, of het nu gaat om een slechte voorbereiding, te stressvolle trainingspatronen tijdens die belangrijke eetstijl-transformatie, onvoldoende inname van zout, een bestaande lekkende darm, slecht functioneren van de schildklieren of een soort van burn-out van je bijnieren.

Of misschien doe je keto echt gewoon een beetje te dirty in plaats van lekker voedzaam.

Als die keto-inspanningen je chagrijnig, gespannen, gestrest en vermoeid doen voelen, breng dan wat extra tijd door in onze Facebook-groep, dump alle voeding ‘dat te goed lijkt om te bestaan’ en benadruk voedzame voeding. Wees ook niet bang bij je koolhydraatinname. Méér koolhydraten is niet altijd slechter. Niets in het leven is zwart-wit.

Als je verse voeding eet zoals wij het aanbevelen, zal je koolhydraatinname sowieso niet meer dan 100 tot 120 gram per dag zijn en kan je verder gaan richting ketonen-productie zodra je er klaar voor bent. Het geweldige gevoel nooit nog hongerig te zijn en te genieten van stabiele energie en humeur zonder voedsel kan je niet faken; metabolische flexibiliteit is best een vaardigheid die je niet zomaar bereikt.

Keto uit de losse pols

Heb je nog niet het gevoel helemaal comfortabel en productief te zijn gedurende 16 uur zonder voeding (bijvoorbeeld van 20:00 tot 12.00), dan is je lichaam wellicht nog niet klaar voor all the way keto. Probeer eerst je vaardigheden wat aan te scherpen om richting keto te evolueren. Besef dat zowel tarwe als suiker fysiek verslavende eigenschappen hebben. Ze leiden tot een dopamine-uitbarsting en stimuleren opioïde-receptoren in je brein. Daardoor wil je meer. En méér. En méér, vaak ook onbewust wanneer je aan het bijtanken bent. Het maakt het ook moeilijk die afhankelijkheid van koolhydraten af te bouwen. Heel wat keto-gangers laten ons weten dat ze “behoorlijk goed” zijn in het verwijderen van granen en suikers. Behoorlijk goed is gewoon niet genoeg als we spreken over decennia van koolhydraatverslaving.

Ga voor nultolerantie voor rommel en de volgende stappen worden gewoon weg heel wat makkelijker.

Cyclisch keto

Je zal ze regelmatig zien passeren, mensen die cyclisch keto doen. Hun zogenaamde refeeds en cheat days hebben mogelijk negatieve effecten, zowel fysiek als psychologisch. Studies van keto-pioniers Dr. Jeff Volek en Dr. Stephen Phinney suggereren dat een enkele koolhydraatrijke maaltijd een keto-starter tot een week uit ketose kan halen.

(Dat is bij mij, mensen die ik coach en heel wat mensen uit onze Facebook Groep vaak niet het geval, maar houd rekening dat het mogelijk is)

Opzettelijk regelmatig heel wat méér koolhydraten eten, kan ook eetlusthormonen verhogen en je vetmetabolisme destabiliseren. Daarnaast bevordert het insulineresistentie en leidt het tot spierafbraak, omdat het lichaam in de war raakt over welke brandstofsubstraten prioriteit moeten krijgen. Cyclisch keto kan ook een ongezonde relatie ten opzichte van eten bevorderen, waarbij je je eigen intuïtie onderdrukt en een eetlust bevordert waarbij je volledig overboord gaat met die pot Ben & Jerry’s ijs – gewoon omdat het kan.

We zijn niet echt voorstander. 

Over cyclisch keto, doelgericht keto, Atkins2.0 en het carnivoor-dieet heb ik in het verleden trouwens in dit artikel geschreven.

Wat denk je? Is keto juist aanpakken haalbaar voor jou?

——-

Indien je twijfelt, raden we je ons boek ‘Ketohuis Kookt’ aan.

januari 8, 2020  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>