.st0{fill:#FFFFFF;}

15 inzichten rond zout bij keto 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

We kennen allemaal de richtlijnen ondertussen. Eet zo weinig mogelijk verzadigde vetten. Ga regelmatig joggen. Leer je te ontspannen. Eet zo weinig mogelijk zout. Deze lijst van aanmaningen heeft ongetwijfeld een aantal zaken volledig juist.

Boekentip: De Zout Fix

Maar volgens cardiovasculair wetenschapper en auteur DiNicolantonio is er één groot probleem met dit lijstje; de grote meerderheid onder ons heeft die aanbeveling om een rem te zetten op hun zoutverbruik allerminst nodig.

Integendeel, méér zout zou voor heel wat mensen beter voor de gezondheid zijn dan minder zout.

Die these onderbouwt hij op een verstaanbare manier in De Zout Fix.

Keto kan tot zouttekort leiden

Bovendien heeft ie het over heel wat zaken die tot een zouttekort kunnen leiden, zoals dagelijks véél koffie drinken of vrij diep gaan en véél zweet afgeven tijdens een stevige sportinspanning. Combineer je dat dan not eens met de switch naar een keto levensstijl, dan loert potentieel miserie.

In die context schatten Dr. Stephen Phinney en Dr. Jeff Volek in dat de meeste mensen die switchen naar een keto eetstijl ongeveer 5 tot 7 gram zout per dag nodig hebben.

Zeker in de initiële transitiefase naar een keto dieet kan er heel wat verlies zijn aan sodium, wat kan leiden tot honger, korte termijn hoofdpijn, tijdelijke vermoeidheid en zwakte. Dit allemaal omdat je lichaam zich aan het aanpassen is aan die veranderde eetgewoonten en andere energiebronnen.

Méér zout, liefst himalaya zout, kan dit verhelpen.

Of in Di Nicolantonio’s eigen woorden:

When you start restricting your salt intake, the body starts to panic. One of the body’s defense mechanisms is to increase insulin levels, because insulin helps the kidneys retain more sodium. You start craving sugar and refined carbs like crazy, because your body believes carbohydrate is your only viable energy source. And, as the now-familiar story goes, the more refined carbs you eat, the more refined carbs you tend to crave.

15 belangrijke inzichten rond zout bij keto

15 inzichten uit het boek rond zout die interessant zijn op te volgen voor iedereen die een koolhydraatarme/ keto levensstijl volgt of nastreeft:

  1. Meer dan veertig jaar lang hebben artsen, de overheid en de belangrijkste gezondheidsinstellingen ons verteld dat het consumeren van zout de bloeddruk verhoogt en daarom chronisch hoge bloeddruk veroorzaakt. Hier is de waarheid: er was nooit enig wetenschappelijk bewijs om dit idee te ondersteunen.
  2. Het is bewezen dat je hartslag stijgt als je systematisch weinig zout eet. Die schadelijke werking komt bijna bij elk persoon voor die zijn zoutinname beperkt.
  3. Je lichaam stimuleert je om elke dag verscheidene gram zout (ongeveer 8 tot 10 gram, gelijk aan 3.000 tot 4.000 milligram natrium) te eten om in homeostase te blijven, een optimale toestand waarin je de minste stress op je lichaam legt. Anderzijds zou je de rest van je leven kunnen leven – en waarschijnlijk veel langer – zonder nog een gram toegevoegde suiker naar binnen te spelen.
  4. We wenen zout, we zweten zout, en de cellen in ons lichaam baden in gezouten vloeistoffen. Zonder zout zouden we niet kunnen leven.
  5. Zout is zelfs nodig om bloed doorheen ons lichaam te pompen.
  6. In feite vertrouwt ons lichaam op elementen die we elektrolyten noemen – zoals natrium, potassium, magnesium en calcium – in onze lichaamsvloeistoffen om elektrische impulsen te geven die veel van onze lichaamsfuncties controleren. Zonder voldoende natriumopname gaat ons bloedvolume naar beneden, wat kan leiden tot het afsluiten van bepaalde organen, zoals de hersenen en nieren.
  7. Het goede nieuws is dat heel wat gezonde mensen zich geen zorgen moeten maken over zoutoverbelasting. Het lichaam zorgt zelf voor de verwerking van eventuele excessen.
  8. Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat het optimale bereik voor natriuminname 3 tot 6 gram per dag is (ongeveer 1⅓ tot 2/3 theelepel zout) voor gezonde volwassenen, niet de 2,300 milligram sodium (minder dan 1 theelepel zout) per dag die gewoonlijk wordt geadviseerd.
  9. In feite is er bewijs dat een verlies aan zout gevaarlijker is dan een verlies aan water, omdat het het vermogen van het lichaam om bloed te doen circuleren vermindert en het bloedvolume uit het hart méér vermindert dan waterverlies doet. Zoutuitputting, zelfs bij niet-getraumatiseerde dieren, kan leiden tot een vorm van perifere vasculaire ineenstorting die lijkt op traumatische shock. Dit gebeurt niet als er sprake is van ‘wateruitputting’.
  10. In één rapport leidde verminderde natriuminname tijdens hoge intensiteit tot verhoogde krampen en spiervermoeidheid; wat dan weer tot verminderde loopprestaties leidde; uiteindelijk veroorzaakte het algemene vermoeidheid, gewrichtspijn, slaapstoornissen, circulatoire stoornissen en duidelijk méér dorst. Al deze symptomen verbeterden toen mensen hun inname in sodium verhoogden – zelfs als ze harder trainden, verdwenen hun ‘symptomen van overtraining’. Ik kan me hier persoonlijk volledig iets bij voorstellen.
  11. De ‘dorst’ die we ervaren tijdens sportinspanningen, vooral bij uithoudingsatleten, is heel waarschijnlijk te wijten aan het ontbreken van zout, niet van water. Nemen we zout in, dan merken we op dat we minder dorst hebben. Kraantjeswater heeft een natriumgehalte van slechts 1 tot 3 mmol / L, terwijl zweet 20 tot 80 mmol natrium per liter bevat. In principe is je zweet zeven tot tachtig keer zo geconcentreerd in natrium als kraantjeswater, dus je moet hydrateren met iets dat veel meer zout bevat dan gewoon kraantjeswater.
  12. Hogere hoeveelheden ketonen, een grotere afgifte van glucagon en lagere niveaus van insuline – wat allemaal voorkomt bij een dieet dat laag is aan koolhydraten – zorgt voor een grotere uitscheiding aan natrium.
  13. Eén theelepel zout verbetert al het uithoudingsvermogen; het geeft de atleet een veel intensere “pomp” door een toename van de bloedsomloop, het bloedvolume in de slagaders wordt verhoogd, aangezien water in de slagaders wordt getrokken en de organen beter worden geperfereerd. Door zout te vermijden, beperken intensieve sporters zichzelf, verhogen ze de bijwerkingen en gevaarlijke risico’s van “circulatoire ineenstorting” en nemen hun prestaties ook in de gym bijvoorbeeld af. Zout is eigenlijk de poort naar sterkere spieren, een langer uithoudingsvermogen en een steeds betere lichaamsbouw.
  14. Eet je gezonde voeding die hoog scoort in magnesium, calcium en potassium, dan zal zout de bloeddruk niet verhogen.
  15. Zoutbeperking verhoogt de hartslag. Eventuele uitdrogingsgerelateerde bloeddrukvermindering die je kan krijgen van zoutbeperking, wordt gecompenseerd door een grotere toename van de hartslag. Dus terwijl je een vermindering van 2 procent in je bloeddruk kan zien, hebben de meeste mensen een hartslagtoename van 10 procent.

Kortom: zout is de sleutel bij keto. Succes!

april 14, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

  • Hey Sofie, omdat himalayazout een gezond, natuurlijk zout is dat mineralen en elektrolyten bevat.

  • Denk je dat het veilig is aan keto te doen als je bloedverdunners ( na cva 2010 ) en bisoprolol ( omwille hartritmestoornissen) moet nemen?
    S

  • Hey An, we geven geen persoonlijk medisch advies of feedback. Hopelijk begrijp je dat. Daarvoor overleg je best met je huisarts. Groetjes, Christophe

  • Kan dit vanuit mijn ervaring enkel volmondig beamen. Ik heb steeds die reflex om zout te mijden, en er 5g van wegwerken op enkele schijfjes komkommer is niet eenvoudig, maar het verschil in de gym of op de piste is dramatisch. Ik zweet snel, en verlies dan ook veel zout. Aanvullen is nodig.

  • 22 mei 2020
    Ik eet dankzij Ketohuis nu al 6 maanden enkel Keto.
    Mijn overtollige kilo’s (13 kg) gingen er vlot af.Was verslaafd aan suikers en kon de knop omdraaien. Voel me nu veel fitter.
    Vooral in de morgen, en dat wil ik nooit meer afgeven!
    Vrees dat ik inderdaad veel meer zout moet eten. Mijn huid is van binnenuit “fel droog”. Heb inderdaad af en toe hoofdpijn. Kan ik gelijkelijk de dehydratie oplossen met de 2 tot 3 theelepels himalayazout?
    Het resultaat, laat dat lang op zich wachten?
    Dankuwel en vriendelijke groetjes,
    Liesbeth

  • Probeer de dag te starten met een glas water, wat citroen en een klein lepeltje zout dat je laat oplossen. Bij de maaltijden doorheen de dag ga je gul om met het zoutpotje, zowel tijdens het koken als tijdens het eten. Zou snel positief moeten werken!

  • Al schijnt de hoeveelheid mineralen (behalve natrium en chloride) wel marginaal te zijn, zie bijvoorbeeld deze video over de mijnen waar een groot deel van dat zout wordt gewonnen: https://www.youtube.com/watch?v=h23rF0xrhTE

    Dus ik zou me er ook niet teveel op blindstaren en de overige mineralen vooral voldoende uit voeding (en water) proberen binnen te krijgen.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Ontdek ons volledig keto starterspakket

    Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

    Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

    Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

    >
    %d bloggers liken dit: