.st0{fill:#FFFFFF;}

Keto en kankerpreventie 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Je kan een keto levensstijl starten ter kankerpreventie. Onder het motto:  baat het niet, dan schaadt het alleszins zéker niet. Waarom? Omdat steeds meer onderzoek lijkt aan te tonen dat keto wel eens zou kunnen helpen. Een recent groot Vlaams onderzoeksteam heeft negen jaar gewerkt aan een studie met interessante resultaten: suiker laat tumoren groeien en maakt kanker agressiever.

Verder zijn er steeds meer wetenschappers die aangeven dat er geloofwaardigheid zit in de “metabolische theorie van kanker”.

Metabolische kankertheorie

Travis Christofferson

Travis Christofferson schreef begin dit jaar “Tripping over the Truth: How the Metabolic Theory of Cancer Is Overturning One of Medicine’s Most Entrenched Paradigms”. Het boek geeft een prima overzicht van de geschiedenis van kanker. Meer nog, het geeft je hoop dat kanker ooit genezen kan worden. Vandaag de dag krijgen we nog altijd vaak headline nieuws over genezingen, maar eigenlijk gaat het vaak over verlenging van de overlevingstijd (soms kwestie van maanden).

Is kankeronderzoek gefocust op een te eng speelveld?

Is het mogelijk dat de miljarden die uitgegeven worden aan kankeronderzoek een te eng speelveld financieren? Het boek heeft een interessante analogie.

Een politieagent ziet een dronken man die op zoek lijkt naar iets onder een straatlantaarn. De agent vraagt wat de man verloren is. De man antwoordt dat hij zijn sleutels kwijt is. Ze kijken beide onder de straatlantaarn. Na een paar minuten vraagt de politieagent of ie echt zeker is dat hij ze daar is kwijt gespeeld. De dronken man antwoordt “nee” en laat weten dat hij ze in het park is verloren. De politieman vraagt waarom hij daar dan zoekt. De dronken man antwoordt: “Hier is er licht”.

Het lijkt erop dat kankeronderzoek slechts naar één specifiek paradigma van kanker kijkt. En dat is de ‘somatische mutatie theorie’ (SMT). DNA staat centraal in deze theorie. Of hoe informatie van de ene cel naar de andere wordt overgebracht. Kanker wordt hierbij veroorzaakt door een genetisch apparaat dat stuk is.

Maar de ‘oorlog tegen kanker’ werd al héél lang geleden verklaard. Het lijkt daarom bizar om bovenstaande focus te behouden. Dit boek van Christofferson geeft in duidelijke bewoordingen aan waarom we deze positie hebben bereikt. Hij suggereert ook dat het antwoord eerder in de metabolische theorie zou kunnen liggen. Daarbij gaat het om de chemie van de cellen. Hierbij geeft hij veel gedetailleerde informatie over hoe alternatieve opvattingen en onderzoek makkelijk aan de kant worden geschoven omdat ze niet passen binnen het dominante paradigma.

Strict keto dieet?

De basis van een metabolische therapie begint volgens Thomas Seyfried (“Cancer as a Metabolic Disease”) en researcher Dominic D’Agostino met een strikte keto eetstijl. Het rekt de kankercellen als het ware metabolisch, wat hen zwakker en kwetsbaarder maakt. Zowel pre-klinisch als in case studies heeft keto aangetoond dat het tumorgroei vertraagt. Uit pre-klinische modellen blijkt dat het in synergie kan worden toegepast met uiteenlopende andere kankerbehandelingen. Hierbij waren de resultaten beter, terwijl de toxisch collateral damage die bij vele standaard diëten voorkomt, minimaal bleek.

Ze geven ook suggesties voor instellingen die patiënten willen helpen een keto dieet te implementeren. Uiteraard in de VS. Eén ervan is The Charlie Foundation. Die instelling veranderde onlangs haar naam in “The Charlie Foundation for Ketogenic Therapies”. De reden hiervoor is dat ze merkten dat waar mensen vroeger hulp vroegen bij het implementeren van het dieet voor epilepsie, nu steeds meer mensen hen benaderen voor kankerbehandeling en neurologische stoornissen. Een teken aan de wand.

Twee fases in de behandeling

Een keto dieet voor kanker wordt typisch in twee fases verdeeld:

  • een agressieve fase
  • een onderhoudsplan

De agressieve fase start met een periode van vasten en evolueert dan naar een dieet waar het aantal calorieën beperkt wordt. Die fase wordt dan een aantal weken tot twee maanden aangehouden.

De onderhoudsfase is bedoeld om genoeg calorieën te krijgen zodat een patiënt mager lichaamsgewicht behoudt. Een voedingstherapeut definieert dan een dieetplan voor elke fase. Dit bevat een voorgeschreven aantal voor vet, koolhydraten en eiwitten om te beantwoorden aan de individuele noden. Verder krijgt de patiënt specifieke supplementen om te vermijden dat er voedingstekorten ontstaan.

Periodiek vasten wordt vaak gebruikt als voorbereiding van een keto-therapie en kan behulpzaam zijn om ketose te promoten en snel bewaarde energie in de vorm van glycogen uit het lichaam te halen.

Groot Vlaams Onderzoek

Kanker is een verschrikkelijke ziekte en de behandeling ervan blijft barbaars. Straling werd meer dan honderd jaar geleden ontdekt, maar het wordt nog steeds gebruikt om kanker te verbranden en chemotherapie blijft het lichaam van kankerpatiënten bombarderen. Er zijn veel alternatieve therapieën of behandelingen die goedkope niet-toxische geneesmiddelen vereisen, waaronder cannabis voor medicijngebruik. Het zou wellicht goed zijn als de manier waarop kankeronderzoek wordt uitgevoerd, flexibeler wordt in zijn aanpak.

Hoopgevend is daarom het nieuws dat we onlangs kregen uit Vlaanderen. Een groot Vlaams onderzoeksteam heeft negen jaar gewerkt aan een studie met opzienbarende resultaten: suiker laat tumoren groeien en maakt kanker agressiever. „Een suikervrij dieet is voor een kankerpatiënt dus geen overbodige luxe”, zo rapporteert professor Johan Thevelein in Het Nieuwsblad.

Het team van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), de Vrije Universiteit Brussel en de KU Leuven bestudeerde het zogenaamd Warburg-effect, vernoemd naar de beroemde wetenschapper Otto Heinrich Warburg die ondanks zijn joodse achtergrond niet werd vervolgd door de nazi’s omdat Adolf Hitler alle hoop op hem had gevestigd. Hitler’s moeder had kanker, en hij vreesde er zelf voor. Warbug, die in 1931 de Nobelprijs won, krijgt in het boek van Christofferson ook veel aandacht trouwens.

„Hij ontdekte dat kankercellen versneld suiker omzetten in melkzuur”, vertellen de onderzoekers van VIB tegen Het Nieuwsblad. Gezonde cellen doen precies het tegenovergestelde. „Hoe agressiever de kanker, hoe sneller die cellen de suiker omzetten. Maar waarom ze dat deden en of dat Warburg-effect louter een symptoom is van de kanker, of er ook invloed op uitoefent, dat wisten we niet. Wij wilden dat achterhalen.”

Doorbraak

Tijdens het onderzoek bekeken de wetenschappers eerst gistcellen, waar een opvallende omzetting van stoffen plaatsvindt. Vervolgens zijn menselijke kankercellen onderzocht, en ook daarin werd suiker omgezet in ’fructose 1,6-biofosfaat’, dat vervolgens een proteïne activeert, waarna de cellen vermenigvuldigen.

En dat is een doorbraak, die binnenkort in Nature Communications te lezen is.

„Een suikervrij of suikerarm dieet blijkt niet zomaar een hype, maar is écht iets om op in te zetten bij kankerpatiënten”, zegt professor Thevelein in Het Nieuwsblad. „Het kan helpen de kanker te overwinnen en chemotherapie veel effectiever maken. Vooral ook omdat patiënten nu soms serums krijgen toegediend om aan te sterken. En die bevatten veel glucosesuiker.”

Wetenschappelijke verdieping

Verdieping

Thomas Seyfried is Bioloog. Auteur van ‘Cancer as as Metabolic Disease’. Zijn basis-stelling rond kanker in een aantal zinnen.

Traditionele instellingen waar kanker wordt behandeld, gebruiken ‘buzzwoorden’ zoals gepersonaliseerde geneeskunde, gerichte therapieën en screening op kankermutaties om aan te geven dat ze kanker onder controle hebben. Dit zijn holle woorden die wijzen op een fundamenteel misverstand over de oorsprong van kanker. Steeds meer bewijsmateriaal wijst erop dat kanker op de eerste plaats een stofwisselingsziekte is. De origine ervan is een verstoring in het vermogen van de cel om de nodige energie te verkrijgen om te overleven en zich te verspreiden door normale cellulaire ademhaling.

Anders gezegd: kanker in zijn ogen is niet ‘vele verschillende ziektes’, zoals sommigen suggereren, maar is één specifieke ziekte van abnormaal energie-metabolisme, onafhankelijk van oorspronkelijke cel of weefsel.

De meest logische therapeutische strategie om kanker te managen, bestaat eruit om glucose en glutamine te beperken.

Therapeutische ketose zorgt ervoor dat tumorcellen geen glucose meer krijgen. Hierdoor ‘verhongeren’ ze, terwijl de bloedspiegels van ketonen worden verhoogd, een metabolische brandstof die de gezondheid van normale cellen verbetert. Tumorcellen kunnen geen ketonen gebruiken voor energie omwille van defecten in zuurstofrespiratie.

In dit interview met Eric Berg geeft ie uitgebreid zijn kijk op kanker, de manieren waarop ie kanker behandelt en wat de huidige ’tragedie’ is in kennis op de ‘werkvloer’.

Hieronder een andere voordracht, van DrMichaelVan, die sceptisch is over de huidige vooruitgang in het kankeronderzoek, en waarom we er op een andere manier naar moeten kijken.

Zijn kernboodschap:

Wees niet vastgeroest in je eigen denken

Mensen zijn soms blind en vastgeroest in hun denken. Ze geloven dat moderne, westerse geneeskunde enkel rond genezing en behandeling draait. Dat is fout. Het is big business, zeker in de farmaceutische industrie. Zolang het geld binnenstroomt, zal er nooit een “medicijn” voor kanker gevonden worden, aldus DrMichaelVan.

Je zal dus zelf je gezondheid in eigen handen moeten nemen. Bij sommige patiënten en kankers is een keto levensstijl wellicht een betere weg dan chemotherapie.

Mededeling: we zijn geen voedingsdeskundigen of artsen. Alle informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke ervaringen en wetenschappelijke verdieping in een keto levensstijl. Voor elke verandering in dieet of levensstijl is steeds een medische check-up aangewezen.

oktober 20, 2017  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>