.st0{fill:#FFFFFF;}

Ketose: metabolische toestand van vetverbranding 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Ketose is de natuurlijke metabolische toestand waar het lichaam vet in plaats van suiker verbrandt voor zijn primaire energie. Ketose is een geavanceerde stofwisseling, omdat het verbranden van vet het lichaam meer dan 225% méér energie biedt dan koolhydraten. Ook is de energie uit vet “properder” dan energie uit koolhydraten.

Over de jaren heen hebben onze lichamen zich aangepast aan nieuwe voeding en nieuwe bereidingsmethodes van eten dat meer koolhydraten en verwerkte suikers bevat. Een gevolg van deze radicaal andere eetwijze, is dat we de voordelen niet meer kennen om in ketose te zijn. Integendeel, we zijn afhankelijk van koolhydraten en suikers voor energie. Deze verandering in onze voeding heeft een prominente rol gespeeld in de belangrijke gezondheidscrisis waar de wereld vandaag tegen aan kijkt.

In een staat van ketose zijn geeft ons lichaam heel wat voordelen die worden ondersteund door steeds meer wetenschappelijke studies.

Aangezien bij ketose je lichaam vet wil verbranden voor energie, moet je beginnen met het eten van vele gezonde vetten. Gezond vet levert je heel wat energie om energie-explosies of -crashes te vermijden. Ook moet je veel minder koolhydraten eten, zodat je je lichaam traint om vet te verbranden als voor zijn brandstof.

Eenvoudig gesteld komt het hierop neer. Om in (voedings)ketose te raken, eet je:

  • véél natuurlijke, voedingsrijke vetten (70-75%),
  • voldoende maar niet te veel eiwitten (15-20%)
  • amper nog koolhydraten (5-10%).

 Ons persoonlijk lijstje keto-vriendelijke voedingsmiddelen. 

De meeste mensen eten een gevarieerd dieet dat beperkt is in vetten (zogenaamd ‘koolhydraatrijk dieet’). Zelfs indien het beperkt is in calorieën bestaat het typisch uit heel wat koolhydraten (ontbijtgranen, pasta, brood, veel zoet fruit etc).

Ze volgen bijvoorbeeld de vernieuwde voedingsdriehoek.

Een hoog aantal koolhydraten in het lichaam zorgt voor een verhoogd insuline-niveau. Insuline is een hormoon dat vet omzet in het bewaren ervan in vetcellen van het lichaam, en bovendien honger stimuleert.

De omgekeerde weg, een levenswijze dat beperkt is in koolhydraten zorgt ervoor dat het insuline niveau laag blijft en dat vet verbrand kan worden in de context van verminderde honger en goestingskes.

Het is evenwel niet omdat je op een bepaald ogenblik beslist te stoppen met suiker, brood, aardappelen, rijst of pasta, dat je een levenswijze hebt gevonden dat laag is in koolhydraten en toekomstgericht is.

Een concreet voorbeeld nodig?

  • Je ontbijt bijvoorbeeld met spek, boter en eieren.
  • ‘s Middags eet je een spinazie-slaatje met paprika, avocado en een beetje kip.
  • En je eindigt je dag met steak en kruidenboter, zonder frieten.

 Meer informatie over hoe een keto dag er concreet kan uitzien

Maar waarom zo veel vet en zo weinig koolhydraten eten?

Je lichaam, inclusief je hersenen, heeft twee belangrijke energiebronnen: glucose (die uit koolhydraten en suikers komt) en ketonen (die afkomstig zijn van vet).

Daarom kan je lichaam zich in één van deze twee staten bevinden:

  • Suikerverbrandend
  • Vetverbrandend (ook wel ketose genoemd, wanneer het aantal koolhydraten laag genoeg zijn voor jouw individuele tolerantiegraad)

Je bent op dit ogenblik waarschijnlijk in suikerverbrandende modus. Zo goed als héél de planeet zit constant in die modus.

Goedaardig metabolische staat van het lichaam

Voedingsketose is per definitie dus een goedaardige metabolische staat van het lichaam waarbij het metabolisme de flexibiliteit heeft om adequaat met honger om te gaan, of te switchen tussen de verschillende grote voedingsbronnen voor energie.

LEES OOK: Vijf cruciale concepten in je keto-avontuur. 

oktober 12, 2017  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>