.st0{fill:#FFFFFF;}

Aanbevolen literatuur om vetverbranding en keto te begrijpen 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Heel wat mensen die met een gezonde keto levensstijl starten, zien vaak het bos door de bomen niet. Of denken nog steeds onterecht dat vet slecht is voor hen. En hen dik maakt bijvoorbeeld. Kennis is macht. En de juiste mindset is super belangrijk.

Iedereen beseft vanuit persoonlijke ervaring dat wéten wat doen een pak makkelijker is dan doén wat we weten.

We zouden best regelmatig sporten en goed eten, maar die kennis maakt het niet makkelijker om fysiek aan de aanslag te gaan. Of die ongezonde lekkere maaltijd te vermijden.

 Het Keto Huis wil graag helpen. Word lid van de Keto Huis Facebook Groep. Dat is één optie. Een andere optie is Komen Keto Eten, of een keto workshop meepikken. De beste optie is jezelf er helemaal in te verdiepen.  Wens je dit te doen, dan kunnen we zéker een aantal prima boeken suggereren. Met onderstaande lijst zouden we zeker starten.

“The Obesity Code” van Jason Fung

“The Obesity Code: Unlocking the Secrets of Weight Loss van Canadees nefroloog Jason Fung is geen zelfhulp- of dieetboek. Het zijn voornamelijk feiten gebaseerd op wetenschap, die op een vlotte manier worden verteld.

Om die reden is het lectuur die ik iedereen, ook zij die niet te zwaar zijn, kan aanbevelen. Het boek zorgt ervoor dat je een veel beter begrip krijgt hoe eten je energieniveau en metabolisme bepaalt. Voor diabetici is het een goed conceptueel boek om te weten hoe je lichaam eigenlijk écht reageert op het eten dat je inneemt.

Wat dit boek waardevol maakt, is dat Jason Fung alles vanuit een medische kijk analyseert en aangeeft waarom klassieke geneeskunde het verkeerd heeft.

Zo maakt Fung het proces van glucose-metabolisme helder op een manier dat elke niet-dokter het makkelijk kan begrijpen. Het is belangrijk voor elk zwaarlijvig of diabetes type 2 persoon om dat proces te begrijpen en in te zien wat we met onze moderne geneeskunde hebben veroorzaakt. In zijn argumentatie geeft hij ook aan dat je niet met rat-studies moet komen aandraven om het menselijk metabolisme en de rol van voeding erop te begrijpen.

In de ogen van Fung zijn hyperinsulinemie (kenmerkt zich in snel terugkerend hongergevoel na een koolhydraatrijke maaltijd) en insulineresistentie de oorzaken van zwaarlijvigheid en diabetes. De behandeling bestaat eruit de totale endogene insulineproductie (afscheiding) te verminderen door vier zaken te beïnvloeden:

  1. Voedsel timing / frequentie – door middel van ‘Periodiek Vasten’ (Intermittent Fasting)
  2. Voedsel inhoud – door voeding uit de natuur (whole foods) te consumeren in plaats van verwerkte voedingsmiddelen (processed foods)
  3. Voedsel vermijden dat insuline verhoogt; dat zijn typisch suikers / verwerkte koolhydraten / zelfs eiwitten
  4. Zelf ‘manipuleren’ van je eetlust door méér vezels te eten, verwerkte voedingsmiddelen te vermijden en regelmatig te “vasten”

Bij het overlopen van deze benaderingen verwerpt hij diepgewortelde mythes en heilige huisjes op vlak van “mainstream voeding”, zoals

  • “Gezonde voeding is vetarme voeding”
  • “Méér maaltijden eten die het metabolisme boosten”
  • “Tussendoortjes ondersteunen een gezond metabolisme”
  • “Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag”

In zijn ogen zijn dit allemaal “Big Food” uitvindingen om meer verkoop te realiseren. Hij benoemt ook frisdrank-bedrijven die studies ondersteunen die de zittende levensstijl beschouwen als een belangrijke oorzaak van zwaarlijvigheid, waarvan we weten dat het onwaar is. Het perfecte voorbeeld hiervan zijn de grote sportevenementen die worden gesponsord door frisdrank- en fastfood-bedrijven.

 


 

“The Big fat Surprise” van Nina Teicholz

The Big Fat Surprise

“The Big FAT Surprise” van Nina Teicholz is een fascinerend historisch en technisch relaas van een verschrikkelijk wetenschappelijk misverstand dat zijn oorsprong heeft in de jaren vijftig in de VS. Voedingsdeskundige Ancel Keys zorgde met zijn research voor een foutieve ‘Diet-Heart’ -hypothese die decennialang een onstuitbaar momentum heeft veroorzaakt tussen wetenschappelijke, medische en politieke gemeenschappen.

Samengevat komt het erop neer dat het consumeren van “vetrijk eten” voor cholesterol in het bloed zorgt, dat op zijn beurt weer tot hart-en vaatziekten zou leiden.

Naarmate de ideologie rond deze theorie ingeburgerd werd, kon de academische en medische wereld het bestaan van de naakte keizer niet meer benoemen, en de juiste wetenschappelijke methode om bepaalde zaken te bewijzen mislukte spectaculair.

Het boek doet aan ‘Group Think’ denken. Of wat Nassim Taleb “Lecturing birds how to fly” noemt. Academici zonder persoonlijke ervaring of de juiste wetenschappelijke data gaan mensen die het eigenlijk uit eigen ondervinding wel juist hebben, opleggen hoe ze moeten leven.

Wil je écht begrijpen waarom verzadigde vetten goed zijn voor je lichaam, dan is dit boek de beste start. Ze zullen de poort openen naar een andere levenswijze.

 


 

“Keto Clarity” van Jimmy Moore en Erik Westmannn

Keto ClarityDit boek raad ik iedereen aan die al lang overtuigd is dat de conventionele wijsheid en richtlijnen over voeding niet kloppen, en eens met een keto levensstijl wil experimenten. Om te zien of het hem/haar kan helpen gewicht te verliezen of gezonder te worden.

Jimmy Moore vertelt in het boek heel veel over zijn eigen vroegere ongezonde manier van eten, en hoe hij op een bepaald ogenblik zijn avontuur in een andere koolhydraatarme richting is gestart.

Het leuke aan het boek is dat het die persoonlijke anecdotes afwisselt met de korte mening en argumenten van heel wat medici en wetenschappers, die over één en ander genuanceerde tips geven.

“Keto Clarity” is één van de eerste boeken die van het proces om in “voedingsketose” te geraken een fascinerende reis hebben gemaakt. Wanneer je jouw inname van koolhydraten beperkt, gaat je lichaam ketonen als brandstof gebruiken in plaats van glucose. Met andere woorden, je wordt een “vetbrander” in plaats van een “suikerbrander”.

Het boek is zo uitgewerkt dat het de geschiedenis, wetenschap, valkuilen en voordelen rond een keto levensstijl volledig uit te doeken doet, zowel voor de beginneling als voor de meer gevorderde persoon.  Door de goede mix van korte paragrafen en dieper gravende uitleg is het perfect voor de nieuwkomer als voor een meer gevorderd persoon als hulp bij een keto levensstijl.

 


 

“Primal Endurance” van Mark Sisson

Een boek over ‘voorhistorische uithouding’, waarin het belangrijkste advies erin bestaat het rustiger aan te doen?

De titel van dit aanbevolen boek is “Primal Endurance: Escape chronic cardio and carbohydrate dependency and become a fat burning beast!” Marc Sisson, ooit een succesvolle triatleet, schreef het boek samen met ex-atleet Brad Kearns. In hun tijd was het ingeburgerd heel wat koolhydraten te consumeren als voorbereiding op een wedstrijd. En té vaak en té veel te trainen.

De gezondheidsproblemen die dat veroorzaakte,  deed Sisson het nodige opzoekwerk doen dat uiteindelijk tot de Mark’s Daily Apple website leidde en het boek The Primal Blueprint (nog altijd één van de betere boeken over dieet en gezondheid).

Primal Endurance gaat van start met een samenvatting van de 115 belangrijkste elementen uit het boek. Het is grosso modo het hele advies uit het boek, samengevat in een aantal korte paragrafen.  De inleiding legt ook uit waarom het boek noodzakelijk is: te veel mensen die fit proberen willen worden, pakken het verkeerd aan. Ze gebruiken trainingsmethodes die niet efficiënt zijn in het beste geval en ronduit negatief voor je gezondheid zijn in het slechtste geval. Met andere woorden, ze duwen zichzelf in het Zwarte Gat.

oktober 20, 2017  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>