De herinnering om als kind in surprise-doosjes van mijn oma op zoek te gaan naar heerlijke bounty-snoepjes is me altijd bijgebleven.
Ook vandaag de dag ben ik nog altijd verzot op de smaak van kokos. Jij ook misschien, maar besef dat deze keto kokosballetjes-variant uiteraard niet te vergelijken is met de mierzoete originele bounty-versie.
Zodra je echter al wat langere tijd een keto levensstijl volgt, passen je smaakpapillen zich sowieso aan. Je hebt veel minder drang naar suiker.
De hoeveelheid erythritol die je toevoegt, is daarom helemaal naar eigen smaak aan te vullen. Misschien heb je zelfs helemaal geen suikervervanger nodig voor dit recept !
keto bounty kokosballetjes
Ingrediënten
De vulling
- 100 ml kokosroom Maak deze kokosroom een dag op voorhand klaar door een blik kokosmelk in de koelkast te plaatsen. Gebruik enkel het bovenste / harde gedeelte en giet het water weg.
- 100 gr kokosrasp
- 2 el kokosolie
- 1 el erythritol in poedervorm. meer of minder naar keuze.
Chocoladerand
- 100 gr chocolade (70%+)
- 50 gr boter
- 4-5 druppels vanille extract Optioneel, idealiter zelfgemaakt. Meer of minder naar smaak.
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de vulling grondig door elkaar. Proef de vulling en voeg iets meer of minder erythritol toe naar smaak.
- Indien het deeg net iets te droog is, kan je nog klein beetje kokosroom toevoegen.
- Kneed het deeg even met je handen en maak nu kleine balletjes.
- Plaats ze even in de koelkast om op te stijven.
- Start nu met het maken van de chocoladerand. Verwarm de chocolade met de boter (of ghee) en vanille extract au-bain-marie. Laat eventjes rustig afkoelen.
- Haal de balletjes uit de koelkast en bedek ze met een laagje van het chocolademengsel. Plaats op wat bakpapier in de koelkast.
- Smakelijk !
Hmm, hier nog zo’n liefhebber van kokos en bounty :-D… Ik heb hier enkel erythritol in kristalvorm. Zou dat ook lukken? Of toch beter de poedervorm aanschaffen?
Hi Anke,
erythritol in kristalvorm lukt ook hoor. Poedervorm is qua textuur voor deze balletjes iets beter, maar geen probleem.
Als je een goeie foodprocessor hebt, kan je misschien proberen om de kristalvormige erythritol te mixen tot het poedervorm is geworden.
groetjes
Als niet-ingewijde: ‘k Lees toch best vaak over voedsel, maar huh, wat is erythrol..?? Het klinkt als iets medicinaals..
Verder: als je kokosroom gebruikt die is ‘gemengd’, die dus kokosroom is en blijft, kun je het dan niet gebruiken.? Omdat het bijv te zacht is..?
Wat goed, dat 1x, 2x of 3x! Subliem.
In plaats van mixen kun je het ook fijnmaken in een vijzel; is zo gefixt.
Dag Lud, erythritol heeft inderdaad een vreemde naam. Het is een suikeralcohol dat van nature voor komt in bepaalde vruchten en groenten. Het heeft ongeveer 70% de zoetheid van suiker en heeft geen vreemde nasmaak zoals Stevia.
Grootste voordeel is dat het geen invloed heeft op bloedsuiker spiegel.
Enkel is het nuttigen van erythritol best te beperkten want het houdt je drang naar zoet in stand, en dat wil je net vermijden …
Dank je voor je reactie Sofie. Ik had stiekem al info over erythrol opgezocht.. 😉
Fijn dat je nog vertelt dat door erythrol de drang naar zoet in stand blijft, dat is nuttig om te weten.
Inmiddels heb ik de balletjes bijna gemaakt, ze staan in de koelkast, ik ga nu de chocola smelten:)
16 balletjes heb ik gekregen. Heel blikje (EkoPlaza)kokos moeten gebruiken (minus het water).
Deze kokosballetjes gemaakt omdat ik nog kokosroom over had van een ander recept. Man man, wat zijn ze lekker :-D!! Zeker een blijvertje ;-).
Wat fijn om te lezen !
Ga ik maken. Kan het ook met Santen ipv kokosroom laten uitharden.. want dan moet ik nog tot morgen wachten. En 1 portie is hoeveel balletjes?of zijn de waarden per balletje? Grtjs ine
Dag Ine, met Santen zal het zeker moeten lukken. Voedingswaardes zijn per balletje. Groetjes!