.st0{fill:#FFFFFF;}

Bearnaisesaus 

Door Sofie Desmedt (KetoHuis)

Aangezien heel wat klassieke sauzen en dressings (denk maar aan mayonaise) vaak gemaakt zijn van slechte oliën, kiezen we (zeker) op restaurant vaak voor een bearnaisesaus en laten we alle andere sauzen achterwege.

De basis van een bearnaisesaus zijn eieren, boter, citroen en kruiden. Perfecte ingrediënten voor een verse saus (die je namelijk niet kan bewaren).

Bearnaisesaus is lekker bij gebakken of gegrilde stukjes vlees en vis.

Je kan klassiek gemaakte bearnaisesaus best gemakkelijk verknoeien.  Voeg je de boter te snel toe,  gaat je saus schiften. Verhit je het te veel, dan verandert het in roerei. Verwarm je het niet genoeg, dan krijg je een dunne, natte saus in plaats van een rijke saus met vleescoating. Je snapt het wel :-).

In dit receptje gaan we iets anders te werk, waardoor je minder kans hebt op mislukken. Zonder af te doen aan de heerlijke smaak van bearnaisesaus!

bearnaisesaus

Béarnaisesaus

4.50 van 2 stemmen

Ingrediënten
  

 • 4 eierdooiers
 • 200 gr boter
 • 25 cl dragonazijn
 • 25 cl droge witte wijn
 • 1 sjalot
 • 1 el vers citroensap
 • 1 takje verse dragon
 • Kruiden: peper, zout, verse dragon

Instructies
 

 • Versnipper de sjalotten. Voeg ze samen met de azijn, witte wijn en het takje de dragon in een pan. Zet de pan op een hoog vuur. Breng de vloeistof aan de kook. Reduceer het vocht tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid.
 • Haal het vocht door een zeef en laat lichtjes afkoelen (om te voorkomen dat de eierdooiers gaan stollen). Voeg de eierdooiers toe. Klop het mengsel au bain-marie tot het goed gebonden is. Neem de beslagkom uit de bain-marie.
 • Smelt ondertussen de boter. Voeg enkel de geklaarde boter in een dun straaltje en onder voortdurend kloppen toe. Maak hiervoor eventueel gebruik van een staafmixer. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Bestrooi de saus met de gehakte dragonblaadjes.
 • Serveer onmiddellijk of breng over naar een kleine pan met deksel en bewaar tot 1 uur op een warme plaats voordat je het serveert. Bearnaise kan niet worden gekoeld en opgewarmd.
  bearnaisesaus
 • Smakelijk

Notities

Opgepast. Het is belangrijk dat de boter dezelfde temperatuur heeft als de eieren zodat de saus niet gaat schiften.  Voeg de boter ook heel langzaam toe. Want als het eimengsel te veel vet in één keer moet absorberen, gaat de saus ook schiften.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten wat je ervan vindt!
november 12, 2020  geschreven

Sofie Desmedt (KetoHuis)

Over de auteur

Sofie Desmedt (1984) reist graag de wereld af. Haar creativiteit kan ze kwijt door dingen te maken: lekkere gerechtjes, nieuwe juwelen, doe-opdrachten voor haar jongens. Haar doel met ketohuis is om andere mensen met heerlijke snel te bereiden recepten & praktische ondersteuning te helpen keto te integreren in hun leven. Met 'Ketohuis Kookt' realiseerde ze haar eerste boek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>