.st0{fill:#FFFFFF;}

Geen tijd voor negativiteit 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Keto leven staat voor verandering. En negativiteit houdt niet van verandering. Negatieve gevoelens worden heel vaak gevoed in kleine mini-shotjes. Zo groeien ze en kunnen ze zich verspreiden. Als een virus. Nultolerantie voor negativiteit is daarom de enige oplossing als je echt serieus je eigen keto-avontuur wil doen slagen.

Je leest vaak dat we het gemiddelde zijn van onze vijf beste vrienden. Trek je die gedachte door, besef je dat als je negatieve mensen rondom jou accepteert, je wordt zoals zij. Dat wil je niet.

Negativiteit vermijden

Wat kan je doen om negativiteit rondom jou te vermijden?

1/ Simpel. Wees niet bevriend met negatieve mensen! Ze zeuren over je keto keuzes? Je kan een poging doen om hen uit te leggen wat je wil bereiken en horen of ze openstaan ​​voor verandering. Heel waarschijnlijk zal dit niet het geval zijn. Het is jouw leven. Die negativiteit vreet aan jou. Je vindt heus wel nieuwe vrienden.

2/ Verlaat online groepen die worden gedomineerd door negativo’s. Vaak heb je slechts een of twee mensen nodig om het algehele gevoel van de groep te verpesten. Dat is zo in voetbalploegen. Dat is zo in bedrijven. De meeste mensen zijn niet goed in het spotten van negativiteit, dus ze zien het niet eens gebeuren. Dat was mijn allergrootste bekommernis toen we met Keto Huis besloten om te focussen op een facebook groep, en geen pagina. Gelukkig is de vibe in de groep super.

3/ Vermijd negatieve vrienden op sociale media. We accepteren iedereen in de Facebook Groep, maar als we zouden vaststellen dat iemand constant jankt en negatief is, mag die snel terug vertrekken. Kritiek is altijd toegestaan. En belangrijk. Het doet nadenken en groeien. Haat is iets anders. Haat mag elk persoon op zijn eigen pagina uiten. Je hoeft niemand gelegenheid te geven om een ​​negatief oordeel te vellen.

Na verloop van tijd zullen anderen beseffen dat je geen negativiteit tolereert. En ze zullen je helpen wanneer het opsteekt. Zodra iemand zich realiseert dat je een sterke sensor hebt die negativiteit spot, zul je ook de sensoren van anderen verbeteren.

4/ Voel je dat je anderen of andere groepen kan beïnvloeden om te veranderen, probeer het gerust. Maar wees niet ontmoedigd als het niet werkt. Iemand anders veranderen is o zo moeilijk.

Op dat vlak is het zoals een voetbalwedstrijd waarbij de tegenstander te sterk was. Aanvaard je verlies. Er is altijd een volgende match.

Jouw persoonlijke praktische aanpak

Hieronder zijn enkele zaken die je kan doen om zélf minder negatief te zijn:

1/ Negeer volledig het negatieve gebrabbel in je hoofd. Dat gebrabbel ligt aan de basis van alle interne negativiteit en is een soort van self-fulfilling prophecy. Als je tegen jezelf zegt dat je kak bent, zul je wel kak zijn. Mijn zoon van bijna acht bevindt zich in die ‘moeilijkere ik-ben-niet-goed-genoeg-fase’. Ik moet hem hier af en toe op wijzen. Heel wat volwassenen zijn die fase niet ontgroeid. Dat kan je keto-avontuur bemoeilijken. Zeker bij twijfel.

2/ Besef dat ‘negatief zijn’ saai is en iemand anders er niet echt om geeft. Als jij diegene bent die altijd snauwt over hoe moeilijk dingen zijn en hoeveel je worstelt, zal die andere je waarschijnlijk niet leuk vinden. Probeer het eens uit. Ga met een vriend op café en praat de hele avond over hem. Hij zal uren luisteren. Praat je uren over jezelf, dan zal ie je vermijden. Uitschakelen. De “mute” knop is handig. Keto staat voor positiviteit.

3/ Luister naar jezelf de volgende keer dat je online of persoonlijk communiceert. Te negatief wereldbeeld? Luister je naar wat de ander te zeggen heeft? Of praat je alleen over jezelf en je ‘problemen’?

4/ Ben je openlijk negatief over anderen? Dat vindt niemand leuk. Ze zullen het je niet vertellen, en zullen het waarschijnlijk niet duidelijk maken. Mensen willen geliefd en gewaardeerd worden, en ze willen het gevoel hebben dat ze waardevol zijn. Negativiteit zal het tegenovergestelde doen. Zonder te weten waarom, zullen anderen het je kwalijk nemen.

5/ Oefen zelfbewustzijn. Zeg af en toe ‘merci’ tegen jezelf en je partner. Probeer empathisch te zijn. Super moeilijk allemaal!tatoeage

Positief blijven is allesbehalve gemakkelijk. Het is iets waar ik constant aan heb moeten werken. Om me in het proces te helpen, heb ik tien jaar geleden een tatoeage op mijn arm hiervoor aangebracht. De betekenis van de tekens: optimistische kijk; positisme. Een herinnering aan een werkervaring van acht maanden Japan.

Maar ook een permanente stimulans om altijd vooruit en positief te denken. Zeker nu ik in het proces ben om een boek over keto te publiceren. Regelmatig stel ik me de vraag waarom ik er aan ben begonnen. Wat geeft mij de credibiliteit om hierover te schrijven. Gewoon blijven doen en zen zijn is vaak het antwoord.

Daardoor gaat het steeds beter. Voor anderen komt het van nature, maar het helpt om voelsprieten te hebben voor ‘negatieve gevoelens’.

Zo zie je het bij anderen en bij jezelf van mijlenver, en kan je het onder controle houden.

september 20, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>