.st0{fill:#FFFFFF;}

Vermindert keto mijn honger? 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Ik heb altijd onbedwingbare honger.

Zal keto dit verminderen?

Een sneeuwbaleffect van kleine dingetjes

Honger is de beste saus! Dat zegt althans het spreekwoord. Frustrerend wordt het echter wanneer je constant honger hebt of nooit meer verzadigd geraakt.

Gezonde honger geeft energie. Het is een zoektocht naar voeding. Ongezonde honger is vermoeiend. Het is een wanhopige behoefte aan energie.

Zodra de suikerverbrander vetverbrander wordt, verandert de honger en zorgt dit voor een gezondere relatie met voedsel.

De essentie is dat keto je hongergevoel – of noem het soms onbedwingbare trek – vermindert door (1) je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, (2) je beschikbare brandstof te verhogen en (3) je hongerhormonen positief te beïnvloeden. 

Wat zegt onderzoek?

Je vindt behoorlijk wat onderzoek dat het idee ondersteunt dat keto de eetlust onderdrukt, vooral in vergelijking met andere eetstijlen. In feite is een van de meest gerapporteerde voordelen van keto verminderde honger. Da’s een mooi teken van ketose.

Telkens je beseft dat je 12 tot 14 uur niet hebt gegeten, nog steeds grenzeloze energie hebt en amper honger, dan zit je waarschijnlijk in ketose. 


Dit soort anekdotische bewijs wordt ondersteund door onderzoek (zoals dit onderzoek uit 2008) dat meldt dat “een keto-dieet, vergeleken met een koolhydraatarm dieet leidde tot een grotere vermindering van het hongergevoel”.

(Bron: “Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum”)

Heb je zelf vaak honger?

Bekijk ons keto-optimalisatie programma waar we heel wat onderwerpen, zoals honger, gewichtsverlies en eetfrequentie verder uitdiepen. 

 

Lees je bovenstaand specifieke onderzoek ga je merken dat het erg praktisch is omdat proefpersonen ad libitum mochten eten. Ad libitum betekent dat je eet telkens wanneer je dat nodig acht. Interessant genoeg vertoonde het keto-dieet een grotere afname van de voedselinname ad libitum. De proefpersonen op keto kozen ervoor om minder te eten, wat het idee van ‘gerapporteerde vermindering van honger’ ondersteunt.

Dit is slechts een van de onderzoeken die ondersteunen wat heel wat ketomannen en ketovrouwen ons zelf vaak melden: je hongergevoel neemt af tijdens je keto-avontuur.

Welk mechanisme zit hierachter?

De vraag is: wat is de drijvende kracht achter dat proces? Laten we zeggen dat verschillende mechanismen een rol spelen. 

Je bloedsuikerspiegel stabiliseert

Eén ervan is de stabiliteit van de bloedsuikerspiegel die je bij keto ervaart. Geen koolhydraten eten betekent dat je geen drastische schommelingen in je bloedsuikerspiegel hebt om honger te stimuleren. Bovendien zal een lichaam dat aangepast is aan keto bij lage bloedsuikerspiegel overgaan op het verbranden van vet.

Makkelijker toegang tot eigen brandstofvoorraden

Aangezien je lichaam een bijna eindeloze voorraad brandstof uit vet heeft (het lichaam slaat veel op), hoeft het lichaam de honger niet te stimuleren, omdat het alle brandstof heeft die het nodig heeft. 

Die magische ketonen

Ook ketonen dragen verder bij aan dit effect, aangezien ze (en vetten) feitelijk meer energie leveren dan glucose.

Terwijl bloedglucosespiegels traditioneel werden beschouwd als de belangrijkste regulator van de eetlust (de glucostatische theorie), heeft onderzoek uitgewezen dat vetzuren ook een rol kunnen spelen. Verhoogde vetzuren in het bloed – wat het geval is bij keto – kan het ‘volle gevoel’ zelfs stimuleren omwille van uiteenlopende factoren, waaronder invloed op insuline en de hongerhormonen zelf.

Vet uit voeding

Naast het vet dat in ons lichaam wordt aangetroffen, draagt vet uit voeding verder bij aan dat verzadigde gevoel bij keto. Vet is méér verzadigend dan koolhydraten, deels omdat het meer dan het dubbele van de hoeveelheid energie bevat in vergelijking met koolhydraten. Het is ook vermeldenswaard dat eiwit, dat ook wordt geconsumeerd bij keto, ook effecten heeft die tot verzadiging leiden. 

Veranderingen in die signalering van verzadiging bij keto dragen verder uiteraard bij aan de voordelen om minder honger te ondervinden.


Je hongerhormonen in werking

Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je in een toestand van ketose verkeert, ghreline kan worden onderdrukt. Dat specifieke hormoon is verantwoordelijk is voor het stimuleren van de eetlust.

Bovendien is er bij keto ook een grotere productie van cholecystokinine (cck) . Dat is dan weer een hormoon dat wordt geproduceerd tijdens de vetstofwisseling en dat de eetlust verder kan onderdrukken.

Hopelijk begrijp je ondertussen beter al die mechanismen – en zeker de combinatie ervan – je helpen om minder honger te ondervinden. 

Optimaliseer je eigen keto leven

Neem deel aan ons nieuwe online programma “Keto Optimalisatie”:  25 dagen verder kennis, eetweken en verdieping voor de ketoman of ketovrouw. 

april 21, 2022  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>