Keto Huis

Nieuw ‘Kinder Keto’ programma: goede voeding (en sport én slaap) start in de kindertijd

Update 09/10: we hebben het ‘Kinder Keto’ programma op basis van de feedback in september gewijzigd en sterker gemaakt. Je kan nu deelnemen zonder eerst Start to Keto te volgen. 

We zijn deze maand een nieuw online coaching-programma gestart. ‘Kinder Keto’ is de opvolger van Start tot Keto, waarvoor we enorm veel positieve feedback ontvingen. We hebben het uitgewerkt voor de keto-liefhebber die met meer vertrouwen en onderbouwing een gezonde keto levensstijl bij zijn of haar (jonge) kinderen wil introduceren.

We leven in een unieke periode in de menselijke geschiedenis; een periode waarin we kunnen kiezen uit talrijke levensstijlen.

We willen allemaal dat onze kinderen opgroeien tot volwassenen die zich gezond en gelukkig voelen. Goede voeding later – en een gezonde kijk op sport en slaap – start in de kindertijd. Je wil vermijden dat ze gewoontes en ‘verslavingen’ ontwikkelen die hen in een verkeerde richting duwen. Wel, deze levensstijl kan ook buitengewone resultaten hebben bij kinderen.

De essentie van keto (als levensstijl) is vooral metabolisch flexibel te zijn en te blijven. De meeste onder ons leren over ketose na vaak een half of kwart leven op standaard Westers eetpatroon te draaien. We hebben heel ons leven zitten snacken en zijn grote suikerverbranders die typisch niet in staat zijn om bijvoorbeeld een maaltijd over te slaan.

Volwassenen hebben daarom een grotere “interventie” nodig. Kinderen niet.  Die zijn vaak nog puur, flexibel en relatief gezond, en moeten vooral ouders hebben die hen op het juiste pad brengen én houden.  Dat is waar een gezonde keto eet- en levensstijl komt kijken.

Keto Kinderen

Kinderen verdienen het zich op hun best te voelen. Ook zij zijn het waard zich mentaal steeds sterk te voelen, goed gezind en gefocust te zijn. Allemaal zaken die je kan bereiken tijdens het proces van keto-aanpassing.

Ons lichaam is niet geëvolueerd om de hele dag op een stoel, in een zetel of aan bureau te zitten, hoewel velen van ons dat wel doen. Anderzijds zijn we ook niet geëvolueerd tot ultra-marathon-lopende machines, hoewel heel wat mensen die ambities nastreven en uitvoeren. Ideaal streef je een soort van gulden middenweg na en vind je een levensstijl waarvoor je lichaam is ontworpen.

De dagelijkse routines die we de afgelopen generaties zijn beginnen ontwikkelen, hebben een aantal gewoonten voortgezet die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Niet alleen onze eetstijl is drastisch veranderd. Ons slaappatroon is anders. Angstniveaus zijn geëvolueerd.  Ook de manier waarop we ons lichaam bewegen (of niet verplaatsen) is afgedwaald van de natuurlijke, ergonomisch efficiënte patronen van onze voorouders.

Terug naar de basis

Een voorbeeld hiervan is onze houding en loopstijl. Ik moest hier aan denken toen ik woensdag namiddag met Mateo voor de eerste keer met hem naar de voetbaltraining ging. Al op die leeftijd hebben sommige jongens een “ingezakte houding”: hoofd en schouders naar voren, heupen wat gebogen en bilspieren overbelast. Het gevolg is dat we al snel allerlei kwaaltjes ontwikkelen en onze bewegingen eronder lijden.

Technologische hulpmiddelen en interventies later helpen niet. Geneesmiddelen, gimmicks, supplementen en rages die beloven onze dalende mobiliteit en gezondheid te compenseren, dienen hoofdzakelijk om de fysiologische drift van ons lichaam te versnellen. Deze dure ‘fixes’ corrigeren zelden de onderliggende problemen, die vaak hun oorsprong hebben in een slechte houding, onjuiste bewegingen en een ongezonde levensstijl.

Hoe langer we keto als basis-template in ons gezin gebruiken, hoe meer we ervan zijn overtuigd geraakt dat we, om de prikkelende gevaren van de moderne tijd te vermijden, een deel van ons evolutionaire verleden moeten terugwinnen. Het recept hiervoor?

Simpele, natuurlijke onbewerkte voeding eten (veel vlees & vis), maximale blootstelling aan de zon, en dat jonge lichaam regelmatig een breed scala aan bewegingen doen ondergaan. Hopelijk leidt dit vervolgens bij opgroeiende kinderen tot speelsheid en een gevoel van plezier.

Nieuwe, oude routines

De concepten zijn best eenvoudig, zeker als je die koppelt aan consistentie, eenvoud en gematigde inspanningen. In tijden van ‘quick fixes’, hacks en allerhande nieuwe populaire theorieën lijkt het bijna ‘old school’.

Maar eigenlijk is het voor kinderen allemaal super eenvoudig. Om een antwoord te bieden op bovenstaande situatie en heel wat vragen rond keto voor kinderen te beantwoorden, zijn we een nieuw gezinsavontuur gestart: Kinder Keto! Ongetwijfeld voor velen (niet in het minst voor ons) een nog grotere uitdaging, maar absoluut de moeite waard!

 

Daarin ligt de inspiratie voor dit nieuwe 12-dagen Kinder Keto-programma: de hoop dat we weer betere, gezondere kinderen opvoeden. En hierbij onze band herstellen met wie we zijn en hoe we verondersteld worden te leven.

Dit betekent allerminst dat we rust en comfort moeten opzoeken. Het vereist dat het hele gezin zich actief verzet tegen de aangeboren wens om in de zetel te blijven liggen en alles te eten wat binnen handbereik is. Let’s do it!

Zaterdag gaan we van start.

Schrijf je in voor Kinder Keto

Christophe Bouten (KetoHuis)

Christophe Bouten (1977) is eeuwig ondernemende student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en steeds op zoek naar meer vrijheid. Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap in de wereld van het schrijverschap. Je kan hem altijd plezieren met steak & eieren.

BEGIN 2020 SLIM
START TO KETO (start elke zaterdag)
21 DAGEN = 21 MOTIVATIEMOMENTEN. Tijdelijk aan €39.00 €21.00

Optimaliseer je voeding

Je bent al een tijdje gestart met keto en je wil graag je voeding tot in de puntjes optimaliseren?

Zondag 29 maart = Ketohuis Anti°Dieet Masterclass.

Schrijf je in

Makkelijk & snel met gezond keto aan de slag?Bestel ons nieuwe boek 'Ketohuis Kookt'

Meer informatie
>
%d bloggers liken dit: