.st0{fill:#FFFFFF;}

Nieuw ‘Kinder Keto’ programma: goede voeding (en sport én slaap) start in de kindertijd 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

We zijn onlangs een nieuw online coaching-programma gestart. ‘Kinder Keto’ is de opvolger van Start tot Keto, waarvoor we enorm veel positieve feedback ontvingen. We hebben het uitgewerkt voor de keto-liefhebber die met meer vertrouwen en onderbouwing een gezonde keto levensstijl bij zijn of haar (jonge) kinderen wil introduceren.

We leven in een unieke periode in de menselijke geschiedenis; een periode waarin we kunnen kiezen uit talrijke levensstijlen.

We willen allemaal dat onze kinderen opgroeien tot volwassenen die zich gezond en gelukkig voelen. Goede voeding later – en een gezonde kijk op sport en slaap – start in de kindertijd. Je wil vermijden dat ze gewoontes en ‘verslavingen’ ontwikkelen die hen in een verkeerde richting duwen. Wel, deze levensstijl kan ook buitengewone resultaten hebben bij kinderen.

De essentie van keto (als levensstijl) is vooral metabolisch flexibel te zijn en te blijven. De meeste onder ons leren over ketose na vaak een half of kwart leven op standaard Westers eetpatroon te draaien. We hebben heel ons leven zitten snacken en zijn grote suikerverbranders die typisch niet in staat zijn om bijvoorbeeld een maaltijd over te slaan.

Volwassenen hebben daarom een grotere “interventie” nodig. Kinderen niet.  Die zijn vaak nog puur, flexibel en relatief gezond, en moeten vooral ouders hebben die hen op het juiste pad brengen én houden.  Dat is waar een gezonde keto eet- en levensstijl komt kijken.

Keto Kinderen

Kinderen verdienen het zich op hun best te voelen. Ook zij zijn het waard zich mentaal steeds sterk te voelen, goed gezind en gefocust te zijn. Allemaal zaken die je kan bereiken tijdens het proces van keto-aanpassing.

Ons lichaam is niet geëvolueerd om de hele dag op een stoel, in een zetel of aan bureau te zitten, hoewel velen van ons dat wel doen. Anderzijds zijn we ook niet geëvolueerd tot ultra-marathon-lopende machines, hoewel heel wat mensen die ambities nastreven en uitvoeren. Ideaal streef je een soort van gulden middenweg na en vind je een levensstijl waarvoor je lichaam is ontworpen.

De dagelijkse routines die we de afgelopen generaties zijn beginnen ontwikkelen, hebben een aantal gewoonten voortgezet die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Niet alleen onze eetstijl is drastisch veranderd. Ons slaappatroon is anders. Angstniveaus zijn geëvolueerd.  Ook de manier waarop we ons lichaam bewegen (of niet verplaatsen) is afgedwaald van de natuurlijke, ergonomisch efficiënte patronen van onze voorouders.

Terug naar de basis

Een voorbeeld hiervan is onze houding en loopstijl. Ik moest hier aan denken toen ik woensdag namiddag met Mateo voor de eerste keer met hem naar de voetbaltraining ging. Al op die leeftijd hebben sommige jongens een “ingezakte houding”: hoofd en schouders naar voren, heupen wat gebogen en bilspieren overbelast. Het gevolg is dat we al snel allerlei kwaaltjes ontwikkelen en onze bewegingen eronder lijden.

Technologische hulpmiddelen en interventies later helpen niet. Geneesmiddelen, gimmicks, supplementen en rages die beloven onze dalende mobiliteit en gezondheid te compenseren, dienen hoofdzakelijk om de fysiologische drift van ons lichaam te versnellen. Deze dure ‘fixes’ corrigeren zelden de onderliggende problemen, die vaak hun oorsprong hebben in een slechte houding, onjuiste bewegingen en een ongezonde levensstijl.

Hoe langer we keto als basis-template in ons gezin gebruiken, hoe meer we ervan zijn overtuigd geraakt dat we, om de prikkelende gevaren van de moderne tijd te vermijden, een deel van ons evolutionaire verleden moeten terugwinnen. Het recept hiervoor?

Simpele, natuurlijke onbewerkte voeding eten (veel vlees & vis), maximale blootstelling aan de zon, en dat jonge lichaam regelmatig een breed scala aan bewegingen doen ondergaan. Hopelijk leidt dit vervolgens bij opgroeiende kinderen tot speelsheid en een gevoel van plezier.

Nieuwe, oude routines

De concepten zijn best eenvoudig, zeker als je die koppelt aan consistentie, eenvoud en gematigde inspanningen. In tijden van ‘quick fixes’, hacks en allerhande nieuwe populaire theorieën lijkt het bijna ‘old school’.

Maar eigenlijk is het voor kinderen allemaal super eenvoudig. Om een antwoord te bieden op bovenstaande situatie en heel wat vragen rond keto voor kinderen te beantwoorden, zijn we een nieuw gezinsavontuur gestart: Kinder Keto! Ongetwijfeld voor velen (niet in het minst voor ons) een nog grotere uitdaging, maar absoluut de moeite waard!

 

Daarin ligt de inspiratie voor dit nieuwe 12-dagen Kinder Keto-programma: de hoop dat we weer betere, gezondere kinderen opvoeden. En hierbij onze band herstellen met wie we zijn en hoe we verondersteld worden te leven.

Dit betekent allerminst dat we rust en comfort moeten opzoeken. Het vereist dat het hele gezin zich actief verzet tegen de aangeboren wens om in de zetel te blijven liggen en alles te eten wat binnen handbereik is. Let’s do it!

Zaterdag gaan we van start.

Schrijf je in voor Kinder Keto

september 1, 2019  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>