.st0{fill:#FFFFFF;}

Wat Ketoman 25 jaar geleden over acne had willen beseffen 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Acne. We beschouwen een puistenkop vaak als een onvermijdelijk onderdeel van de puberteit. Een groot deel van Westerse tieners en een kleiner maar nog steeds significant deel van de volwassenen, worstelt ermee. 

Ik heb vroeger altijd geleerd dat acne een hormonaal gedreven bacteriële aandoening is die moet worden behandeld met dure huidcrèmekes, anticonceptiepillen, antibiotica en risicovolle medicijnen zoals roaccutane.


Zoals bij heel wat andere zaken die niet naar de oorzaak gaan, is die kijk onzinnig. Acne is een hormonale aandoening, maar normaal is het niet.

Dit is wat de cosmetische en farmaceutische bedrijven 

niet willen dat je begrijpt: je kunt acne voorkomen door je eetstijl te veranderen. In dit artikel bespreek ik wat Ketoman 25 jaar geleden al graag over acne had willen beseffen.

Inhoudstafel 

De oneerlijkheid van de genen

Hebben we allemaal niet zo’n vriend(in) gekend? 

Ze eet veel junkfood, sport zelden en houdt er een belachelijk slaapschema op na. En toch heeft die persoon wonder boven wonder altijd een perfecte huid. Een serieuze klap in je gezicht, voor jou die er alles aan doet om de kwaliteit van je eigen huid te verbeteren. Waarom werk jij zo hard voor die gladdere huid en lijk je tegen de bierkaai te strijden?

Ondertussen besef ik steeds vaker dat bij heel wat van die zaken iemand uiteindelijk wel zijn deel krijgt. Dat is geen metafysische karma maar een biologisch feit. Leef je in het moment en verwaarloos je je gezondheid, dan zal het leven je op een bepaald moment of in een of andere vorm inhalen.

Allemaal gelijk maar toch verschillend

We zijn allemaal uit hetzelfde fysiologische hout gesneden. Een aantal biologische basispatronen gelden voor iedereen. Dat gezegd zijnde lijken er van persoon tot persoon subtiele verschillen te bestaan. Een lichaam is namelijk ook gewoon super complex. Sommige mensen lijken gevoeliger voor acne. Hormonale ‘stadia’ bepalen een groot deel van die gevoeligheid. Tienerjaren zijn het meest beruchte voorbeeld hiervoor. Vroege zwangerschap, post-zwangerschap of borstvoeding is een andere fase. Hormonale verschuivingen veroorzaakt door stress, stevige sportinspanningen of bijwerkingen van medicijnen kunnen ook een rol spelen in de conditie van onze huid.

Ik geloof niet dat we voor 100% voorbestemd zijn om acne te krijgen of niet, maar onze gevoeligheid lijkt te variëren en onze moderne westerse omgeving lijkt het toneel te zijn voor dat risico. Zoals het onderzoek van Loren Cordain (en anderen) in 2002 (Acne Vulagris: “A Disease of Western Civilization”) aantoonde, is acne alomtegenwoordig in de westerse wereld, maar beperkt in andere delen van de wereld en vrijwel ongezien in traditionele samenlevingen.

Speelt voeding een rol bij acne?

  • Tot de jaren zestig werd aangenomen dat een eetstijl met veel suiker en geraffineerde koolhydraten – gebaseerd op vroege studies –  acne verergerde. 
  • Nadat experimenteel onderzoek geen verband aantoonde tussen specifieke voedingsmiddelen en acne, werd voeding niet langer als een factor beschouwd.
  • In het licht van toenemend onderzoek dat het afgelopen decennium werd gepubliceerd, is het tij opnieuw gekeerd. Die studies suggereren dat koolhydraten de belangrijkste boosdoener zijn bij acne omwille van hun negatieve effecten op de hormonale regulatie.

Hadden onze voorouders acne?

Ketoman kijkt graag vanuit het evolutie-standpunt. Laten we dat bij acne ook eens doen. Waarom zou moeder natuur jong-volwassenen die hun reproductieve jaren ingaan, vervloeken met onvolkomenheden die mogelijk onaantrekkelijk zijn voor potentiële partners?

Acne heeft geen zin

Acne heeft niet alleen geen zin; het verstoort actief de natuurlijke orde van de dingen. 

Het is niet de bedoeling dat we acne ontwikkelen. En als we ons goed voeden, gebeurt dat ook niet.

Waarom geen acne bij andere culturen?

Onderzoekers hebben geen tot amper acne gemeld bij een verscheidenheid aan niet-verwesterde mensen over de hele wereld. 

Voorbeelden hiervan zijn genetisch en cultureel diverse bevolkingsgroepen zoals vooroorlogse Okinawanen, Brazilianen die op het platteland leven, Inuit Eskimo’s en de Zuid-Afrikaanse Bantu.

Niet één enkele puist of mee-eeter!

Toen professor Loren Cordain en zijn collega’s op zoek gingen naar acne bij een steekproef van 1.200 mensen die op het afgelegen Zuid-Pacifische eiland Kitava woonden en bij alle 115 leden van een jager-verzamelaarsgemeenschap in Paraguay, kwamen ze met lege handen thuis. Hun getuigenis: “Niet één enkele  puist of mee-eter werd waargenomen. “


Wat is het geheim van acne-preventie?

Het Kitavan-dieet bestond voornamelijk uit vis, fruit, kokos en wortelgroenten. Op het Paraguayaanse menu stonden cassave, pinda’s, maïs, rijst en wild.

Wat hebben deze twee zeer verschillende eetstijlen gemeen?

Is dat misschien het “geheim” van acne-preventie?


Of 1200 Kitavan subjects examined (including 300 aged 15-25 years), no case of acne (grade 1 with multiple comedones or grades 2-4) was observed. Of 115 Aché subjects examined (including 15 aged 15-25 years) over 843 days, no case of active acne (grades 1-4) was observed. (Bron: Jama Network)

Hoe wordt acne gevormd?

Heel mijn jeugd dacht ik dat ik gewoon pech had met regelmatig puisten op vooral gezicht en rug. En ook dat het erfelijk was. Mijn vader had nog op volwassen leeftijd last van acne en ook mijn zus had er last van. Logischerwijze dacht ik dat het “in de familie zat”. 

Aaargh, de genetische kijk!

Ondertussen weet ik dat de soorten vetten en koolhydraten die we eten, een grote rol spelen bij het reguleren van de gezonde balans tussen ontsteking en genezing.

Bij mensen met acne is het immuunsysteem uit balans. Op een spectrum van genezing vs ontsteking wijst de wijzer veel meer naar ontsteking.

Bepaalde voedingsmiddelen stimuleren hormonen die de productie van huidcellen in overdrive brengen.


Die extra cellen bouwen zich op rond de poriën, blijven aan elkaar plakken en verstoppen de poriënopeningen, waardoor anders onschadelijke bacteriën erin opgesloten geraken.

De bacteriële balans is verstoord

Net als bij ons darmmicrobioom behoudt de huid haar eigen bacteriële balans. Een type bacterie dat bekend staat als P. Acnes leeft diep in de haarzakjes en is normaal gesproken in kleine hoeveelheden aanwezig in de buitenste huidlaag.

Maar bij mensen met acne nemen de concentraties van P. Acnes dramatisch toe, waardoor ontstekingen ontstaan die leiden tot witte kopjes, puisten en cysten.

Heel mijn jeugd en meer dan tien jaar erna bestond mijn voeding permanent uit voedingsmiddelen die deze mechanismen regelmatig van brandstof voorzagen. En dat is jammer genoeg nog altijd bij het gros van de mensen het geval.

Hoe zou ketoman puistjes vermijden?

Recept 1 – vermijd geraffineerde koolhydraten

Suiker, meel, vruchtensap, ontbijtgranen en andere geraffineerde koolhydraten zijn de hoofdverdachten bij de ontwikkeling van veel voorkomende ‘beschavingsziekten’, waaronder acne. “Snelle koolhydraten” veroorzaken bloedsuiker- en insulinepieken in de bloedbaan, waardoor het risico op acne toeneemt omdat ze:

  • Ontsteking bevorderen.
  • De overproductie van huidcellen stimuleren. Insuline is een groeihormoon, dus een van de belangrijkste taken is het stimuleren van celgroei en celdeling.
  • De androgeenspiegels verhogen. Androgenen zijn de zogenaamde ‘mannelijke hormonen’, zoals DHEA (dihydro-epiandrosteron) en testosteron. Androgenen zijn van nature aanwezig bij mannen en vrouwen (maar normaal gesproken in veel lagere niveaus bij vrouwen dan bij mannen). Androgenen stimuleren de talgproductie; hoge androgeen-niveaus kunnen leiden tot een te vette huid

In deze Zuid-Koreaanse studie uit 2012 heeft het simpelweg volgen van een dieet met een “lage glycemische index” (dat de meest geraffineerde koolhydraten vervangt door volledige voedselbronnen van koolhydraten zoals fruit, groenten en bonen), het aantal en de ernst van de onvolkomenheden in slechts tien weken aanzienlijk verminderd.

Histopathological examination of skin samples revealed several characteristics, including reduced size of sebaceous glands, decreased inflammation, and reduced expression of sterol regulatory element-binding protein-1, and interleukin-8 in the low glycaemic load group. A reduction in glycaemic load of the diet for 10 weeks resulted in improvements in acne. (Bron)

Recept 2: stop met zuivel te eten.

Melk en de meeste andere zuivelproducten bevatten twee soorten eiwitten – caseïne en wei – speciaal ontwikkeld om een babykalfje te laten groeien. Helaas stimuleren ze ook de groeihormoonsystemen van de mens:

  • Melk verhoogt de insulinespiegels evenveel als wit brood. Het is het wei-eiwit in de melk, niet de lactose (melksuiker) die hiervoor verantwoordelijk is.
  • Wei-eiwitten bevatten een krachtige groeifactor, betacelluline genaamd. Betacelluline bindt zich aan speciale receptoren op menselijke huidcellen, de zogenaamde epidermale groeifactorreceptoren (EGFR’s), die de huidzakjes vertellen zich te vermenigvuldigen en meer talg te maken. Een paper uit 2012 laat zien dat bodybuilders acne ontwikkelden na het starten van een wei-eiwitregime.
  • Caseïne-eiwitten verhogen het menselijke IGF-1-gehalte. IGF-1 staat voor “Insulineachtige groeifactor.” Het is een groeihormoon dat lijkt op insuline en dat de overmatige talg-, huidcel- en androgeenproductie stimuleert.

“Dermatologists can no longer dismiss the association between diet and acne. Compelling evidence exists that high glycemic load diets may exacerbate acne. Dairy ingestion appears to be weakly associated with acne, and the roles of omega-3 fatty acids, antioxidants, zinc, vitamin A, and dietary fiber remain to be elucidated. “(Bron: Diet and Acne, 2010)

Ik houd enorm van alle mogelijke zuivelproducten, en zuivel maakt nog altijd deel uit van mijn eetstijl. Moest ik nu nog last hebben van acne, dan zou ik het zeker een tijdje maximaal schrappen.

Recept 3: Breng je gezonde vetten in evenwicht.

Omega-6- en omega-3-vetzuren vormen essentiële componenten van het immuunsysteem. Omega-6-vetzuren (ontstekingsbevorderend) zorgen voor initiële ontstekingsreacties op infecties en verwondingen, en omega-3-vetzuren (ontstekingsremmend) nemen het over wanneer het tijd is om te genezen.

Als je te veel omega-6 eet en niet genoeg omega-3, kantelt de weegschaal te ver in de richting van ontsteking. Zaadoliën zoals koolzaad-, soja- en maïsolie bevatten zeer veel omega-6 vetzuren. In het wild gevangen vis en vetten en orgaanvlees van grasgevoerde dieren zijn de beste bronnen van omega-3 vetzuren.

De meeste mensen hebben het moeilijk om de inname van omega-3 alleen te verhogen via voeding. Als je dus niet regelmatig vis of grasgevoerde dieren eet, is het een goed idee om een omega-3-supplement in de vorm van visolie te nemen.

In deze studie verbeterde acne aanzienlijk na 10 weken inname van een dagelijks omega-3-supplement (met 1000 mg EPA + 1000 mg DHA).

Hoe zou Ketoman acne trachten te vermijden bij een tweede kans op puberteit?

Ik mag altijd dromen natuurlijk. Teruggaan in de tijd zit er ondanks die gezonde keto levensstijl nog niet in, maar sowieso zou ik beginnen eten zoals we met ketohuis aanbevelen. En mijn eetstijl dus volledig baseren op vers vlees, gevogelte, zee-producten, eieren, groenten en fruit (vooral olijven, kokos, avocado en bessen). De reden hiervoor is dat het mij wellicht al op die jonge leeftijd zou hebben geholpen om op natuurlijke wijze insulinepieken te vermijden en de omega-3/6-balans te verbeteren. Door zo te eten vermijd je alle industrieel geproduceerde plantaardige oliën, bewerkte koolhydraten en zuivelproducten.

Zowel de Kitavan- als de Paraguayaanse voeding volgden deze eenvoudige regels. De Paraguayanen hadden beperkte toegang tot voedsel gemaakt met meel of suiker, maar deze bewerkte voedingsmiddelen maakten minder dan 10 procent van hun dieet uit.

Hoe lang voor je resultaat ziet van je inspanningen?

Zoals zo vaak is geduld en volharding het beste gebed. Jammer genoeg worden sommige zaken soms erger voor ze beter worden. Dat is vaak zo wanneer je stopt met koolhydraten (Keto ‘Griep’), met drugs, met cafeïne en jammer genoeg soms ook bij acne. Onderzoekers merken dat het tot drie maanden kan duren vooraleer wijzigingen in eetstijl een significante verbetering leveren aan je acne, omdat het tijd kost voor de huid zichzelf vernieuwt.

Wat zou Ketoman met zijn huidige kennis doen?

Heel wat ouders vergooien veel geld aan dure en risicovolle behandelingen die niet de oorzaak van het probleem aanpakken. Ze weten natuurlijk niet beter.

Met mijn huidige kennis zou ik mijn lichaam en houden via voeding trachten gezond te houden. Een goede keto-aanpak om acne aan te pakken is maximaal zuivel, geraffineerde koolhydraten en plantaardige oliën te vermijden. Je zo voeden zou je huid moeten opkuisen en ervoor zorgen dat het er na een aantal maanden weer gezonder uitziet.

Laat hieronder weten of jij de positieve effecten merkt van keto op je huid.

Verdere verdieping

Huidproblemen liggen ons heel na aan het hart met een klein kereltje dat zijn jonge leven last heeft van eczeem en een ‘lekkende darm’. Je kan zien hoe gezond iemand is door naar zijn huid te kijken. Vroeger gingen we bijvoorbeeld als patiënten met acne naar de huidarts, in de toekomst gaan mensen wellicht vaker begrijpen dat insuline-productie een rol speelt. En je jouw huidprobleem best niet met antibiotica bestrijdt. Persoonlijk word ik niet echt vrolijk als ik terugdenk aan het antibacteriële Mino-50 dat ik jarenlang heb gekregen om mijn eigen acne te bestrijden.

Dit filmpje van Dokter Annette Bosworth is top als praktische voorbeeld van wat ik hierboven beschreef.

Zeker als je een tiener in huis hebt, zou je het kunnen zien evolueren door strikt keto te doen en dan weer niet. Een wereld van verschil.

* Alles draait om ontstekingen.
* Begrijp ook dat normale bloedsuikerwaardes niet betekent dat insuline geen overuren draait.
* Alles draait dus om insuline.

Interessant in het filmpje is ook dat de vijftienjarige zoon exogene ketonen gebruikt omdat ie het niet altijd met voeding alleen kan/wil fixen, wat begrijpelijk is als je de maatschappelijke context (koolhydraten/suiker!) begrijpt van opgroeiende tieners.

Een gezonde levensstijl is belangrijker dan ooit.
Bestel ons Slim Keto Starterspakket, lees je in, en ga zelf met keto van start!

juni 29, 2020  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>