.st0{fill:#FFFFFF;}

Vetverlies voor een slanker figuur: hoe werkt het? 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

“Ik wil afslanken!” Of: “Hoe kan ik snel veel gewicht verliezen, mijnheer?” Da’s nog altijd de nummer één reden die iemand ons meegeeft tijdens coaching als we peilen naar de gezondheidsdoelen.


Daar zijn heel wat redenen voor. Een slank lichaam is zeker een troef. Het maakt je leniger, aantrekkelijker in kledij, geeft je meer mobiliteit tijdens beklimmingen en zorgt voor toegenomen energie.

Nog belangrijker is dat slank zijn de kans op hartaandoeningen, beroertes, diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker en een vroegtijdige dood vermindert. Met maar liefst typisch 30 tot 40% van de volwassen bevolking geclassificeerd als zwaarlijvig in het Westen, is het geen wonder dat er rond gewichtsverlies een enorme industrie is gebouwd die jaar na jaar toeneemt. 

Voorlichting over lichaamsvet is de eerste belangrijke stap om de controle over je gezondheid terug te krijgen. Daarom ook dit educatieve artikel. 

Is er een verschil tussen gewichtsverlies en vetverlies?

Ik heb hier al in het verleden over geschreven. Vaker wel dan niet gebruiken we de termen “afvallen” en “vet verliezen” door elkaar. In werkelijkheid is het niet hetzelfde. Simpel gezegd: afvallen betekent een afname van het totale lichaamsgewicht. En dat gewicht bestaat uit spieren, water én vet. Iedereen die zich aan een nieuw gewichtsverliesprogramma waagt, merkt wellicht dat de weegschaal snel en gemakkelijk daalt. Meer dan waarschijnlijk bestond het gewicht dat je zo snel verloor voornamelijk uit vocht en spieren.


Een gezonde vet-tot-spierverhouding behouden is van cruciaal belang voor je gezondheid. 


Spiermassa helpt namelijk de bloedsuikerspiegel te reguleren, ontstekingen onder controle te houden, gezonde triglyceriden- en cholesterolwaarden in stand te houden, meer calorieën te verbranden en minder kwetsbaar te zijn bij het ouder worden. Dat wil je!

Vetverlies verwijst echter specifiek naar het verlies van vetten. Het is daarom een gunstiger gezondheidsdoel dan alléén maar afvallen. Het is het vet dat je verliest dat zo nuttig is om onze kansen op het ontwikkelen van chronische ziekten en andere leeftijdsgerelateerde aandoeningen te verkleinen. Idealiter richt je jouw inspanningen voor een optimale metabolische gezondheid dus op vetverlies.

Hoe weet je wanneer je vet verliest?

Ok. Ik heb je overtuigd. Vetverlies is je doel. Toch is het niet altijd gemakkelijk om te weten of je erin slaagt je lichaam van dat vet te ontdoen.

Dat komt omdat de schaal niet aangeeft hoeveel vet je spécifiek verliest. 

Je ziet alleen hoeveel kilo’s je in totaal kwijtgeraakt. Hoe kan je dan zien wanneer je vet verbrandt? Gelukkig zijn er een aantal beschikbare hulpmiddelen voor het meten ervan. Ze kunnen je helpen bij te houden hoe je lichaamssamenstelling in de loop van de tijd verandert.

  • Een meetlint is een gemakkelijke manier om je middelomtrek te controleren. Zo krijg je snel een idee van het buikvet dat je kwijt raakt. 
  • Een huidplooimeter is een metalen hulpmiddel dat de hoeveelheid vet in sommige delen van je lichaam knijpt en meet.
  • Lichaamsvetweegschalen zijn speciale weegschalen die elektrische impulsen gebruiken om het lichaamsvetpercentage te schatten. 

Dat zijn zeker allemaal hulpjes. Op zich maakt het niet uit voor welk hulpmiddel je kiest, zolang je die progressie in vetverlies tijdens je gezondheidsreis maar ergens bijhoudt. Meten is weten. Anderzijds blijft je lichaam ook een enorm complex systeem. Het monitoren van voedingskeuzes alléén is altijd slechts een benadering als het gaat om hoe goed je lichaam vetten metaboliseert. Houd al deze zaken steeds in je achterhoofd.

Optimaliseer

tot in de puntjes je eigen keto aanpak

Dit soort belangrijke thema’s komen aan bod in ons Keto Optimalisatie programma. Hopelijk heb je er iets aan !

De wetenschap achter vetverbranding: wat gebeurt er met het vet dat je verliest?

  • Je begint te eten.  
  • Op dat moment zet je lichaam alle calorieën uit de koolhydraten en eiwitten die je niet meteen nodig hebt om in triglyceriden, dat is een soort vet dat wordt opgeslagen in vetcellen. 
  • Wanneer je lichaam detecteert dat je minder calorieën verbruikt dan de energie die je verbruikt – ook wel een energietekort genoemd – activeren hormonen en enzymen de vetcellen om het opgeslagen vet in de bloedbaan af te geven in de vorm van glycerol en vrije vetzuren.
  • Die zaken worden vervolgens naar de lever en andere weefsels vervoerd, die ze nodig hebben voor energie.
  • Na het absorberen van glycerol en vrije vetzuren worden de triglyceriden verder verwerkt en – als gevolg van een complexe reeks chemische reacties die bekend staat als de Krebs-cyclus – een bruikbare vorm van energie worden.

Ben je nog mee? 

Terwijl die reacties plaatsvinden, komt ATP vrij. Daar heb je zeker al van gehoord. 
Dit organische molecuul levert je energie om de vele activiteiten in levende cellen aan te drijven, evenals koolstofdioxide, water en warmte. Wanneer we ademen scheiden we de koolstofdioxide uit onze longen uit. Het water verdwijnt dan weer via onze urine en zweet. En we gebruiken de warmte om ons te helpen een comfortabele lichaamstemperatuur te behouden. Het aantal vetcellen dat je met je meedraagt, blijft hetzelfde, ongeacht je grootte, hoewel er meer geproduceerd kan worden bij gewichtstoename en er daarom meer vetcellen nodig zijn. Ook al verlies je geen vetcellen, kan de hoeveelheid vet afnemen, waardoor je kan afvallen als er gedurende langere tijd een energietekort ontstaat.

Hoe je adem kan aangeven hoe je vet verbrandt?

Wanneer de lever de vrije vetzuren voor energieproductie metaboliseert, worden de zuren omgezet in acetyl-CoA, een molecuul dat vervolgens een ketonlichaam produceert dat acetoacetaat wordt genoemd. Uit acetoacetaat worden nog twee ketonlichamen geproduceerd, b-hydroxybutyraat (BOHB) en aceton. Aceton circuleert vervolgens in het bloed. Omdat het klein is van formaat en gewicht, kan het snel vanuit het bloed in de luchtruimten van de longen worden verspreid. Zo tref je het vervolgens aan in de adem die je uitadement. Vandaar die slechte adem soms wanneer je met keto start. 


De manier waarop je eet en beweegt heeft een grote invloed op je dagelijkse vetverbranding. Dat is logisch. Een ‘verkennende studie’ van Nutrition & Diabetes uit 2018 toont aan dat de samenstelling van de macronutriënten van ons voedsel én het aantal calorieën dat we consumeren én de hoeveel fysieke activiteit we doen, allemaal rechtstreeks van invloed is op de hoeveelheid aceton die je in je adem gaat aantreffen.

Het onderzoek

In dat onderzoek hielden acht gezonde vrijwilligers de aceton in hun adem in de gaten tijdens drie scenario’s, die allemaal volgden op een nachtje niet-eten:

  • vier uur vasten, daarna twee uur trainen met lage intensiteit
  • elk uur een koolhydraatrijke maaltijd (70%) koolhydraten) gedurende vier uur, daarna twee uur trainen met lage intensiteit
  • elk uur een koolhydraatarme maaltijd(10% koolhydraten) gedurende vier uur, daarna twee uur trainen met lage intensiteit

De resultaten waren duidelijk.

Wanneer die groep koolhydraatrijke maaltijden at, was hun vetoxidatie aanzienlijk lager dan wanneer ze aan het vasten waren, zowel voor als tijdens het sporten.

Wanneer die vrijwilligers koolhydraatarme maaltijden aten, was hun vetoxidatie vergelijkbaar met de nuchtere toestand vóór het sporten, maar was die lager tijdens het sporten.

Deze resultaten laten zien dat onze adem-aceton en de capaciteit om vet te verbranden in de loop van 6 uur aanzienlijk kan veranderen, afhankelijk van de hoeveelheid en inhoud van onze voeding en de hoeveel energie we verbruiken.

De relatie tussen de niveaus van aceton uit onze adem en de snelheid van vetverlies

Wanneer we vasten, calorieën beperken of je lichaam glucose uitput door een keto manier van eten, neemt de aceton in ons bloed en onze adem toe als bijproduct van het metaboliseren van opgeslagen vet om aan de energiebehoeften van het lichaam te voldoen. Een onderzoek van Obesity onthulde dan weer dat het handhaven van een acetonniveau van 2 ppm, of 5 ACE, in een vetverlies van “wel 0,5 pond per week” kan zorgen. Een ACE-niveau van 5 wordt beschouwd als het beginbereik van vetverbranding, en onderzoek toont aan dat het handhaven van een ACE-niveau in het bereik van 5 tot 15 zelfs kan leiden tot een verlies van één tot drie pond vetverlies per week. Persoonlijk zou ik me na een tijdje hier niet op focussen maar bij de start van je eigen keto-avontuur is dit soort data verzamelen zeker nuttig.

Wat denk je? Helpt dit soort educatieve content je in je eigen keto avontuur?

Laat het ons hieronder weten!

9 maanden geleden geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

  • “Wat denk je? Helpt dit soort educatieve content je in je eigen keto avontuur?”

    Zeker! Erg duidelijk en begrijpelijk (voor mij althans) opgeschreven!

  • Ik heb een probleem met de eenheden aceton in de adem. Bij gebruik van een oudere alcohol tester AT6000 meet dit instrument het aceton gehalte i.p.v. alcohol. Eenheden alcohol of aceton worden o.a. aangegeven in % BAC en dit is om te rekenen naar hoeveelheid BOHB door het met een factor 40 te vermenigvuldigen. Dit getal is proefondervindelijk gevonden. Zie https://fellrnr.com/wiki/Breath_Acetone_Meters#Cheap_Breathalyzers.
    Wat voor eenheden kan ik het beste gebruiken en wat zijn de diverse omrekeningsformules. Wat zijn de grenzen voor Keto? Ik gebruik de onderstaande tabel:
    0.5 – 1.5 Beginners stage
    1.5 – 3.0 Improve fysical & mental
    3.0 – 6.0 Therapeutic level
    Als voorbeeld: de gemeten BAC waarde is 0.07 x 40 geeft 2.8 en dit is dicht bij het therapeutische niveau.
    Klopt hier iets van of is het nonsense?

  • Het is een ingewikkelde materie die jij wonderwel in begrijpelijke taal weet over te brengen. Dankjewel hiervoor

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Ontdek ons volledig keto starterspakket

    Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

    Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

    Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

    >
    %d bloggers liken dit: