.st0{fill:#FFFFFF;}

10 inzichten die Ketohuis me hebben bijgebracht 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Drie jaar geleden zijn Sofie en ik dit ketohuis-avontuur gestart. Tijd om even terug te kijken. Hier zijn 10 inzichten die perfect verwoorden hoe ik hierop terugkijk.

1/ Het belang van “Yin Yang” in een relatie

Weinig mensen vinden de juiste levenspartner. Als je iemand vindt die je stimuleert, een gelijkaardige kijk heeft op het leven als jij en je altijd steunt, neem dat dan niet aan als vanzelfsprekend. Dit soort zaken zijn een geschenk om te koesteren. Het stimuleert je ook nieuwe dingen aan te durven.

2/ Kleine stapjes vooruit

Langzame, geleidelijke constante vooruitgang is een soort van superkracht.

Kleine dingen die je doet, zijn consequent belangrijker dan de grote dingen die je sporadisch doet.

“Spend each day trying to be a little wiser than you were when you woke up. Day by day, and at the end of the day-if you live long enough-like most people, you will get out of life what you deserve.”

— CHARLIE MUNGER

3/ Je bent wat je elke dag doet

Schrijvers schrijven, denkers denken en klagers klagen. Op de zeer lange termijn ben je wat je elke dag doet.

Een goede strategie is daarom geduld te hebben. En kleine gewoontes te creëren.

Begin met elke ochtend je sportschoenen aan te doen. Ook als je niet gaat lopen.

Of kluts wat eieren doorheen en laat je creativiteit de vrije loop. Da’s drie minuten werk, maar het kan je dag meer in de richting van een Ideale Dag krijgen. ’s Avonds doe je hetzelfde met een combinatie aan vlees/vis en groenten.

Voor je het weet ben je na een aantal maanden iemand die snel vers, gezond én lekker keto-vriendelijk eten op tafel kan toveren.

4/ Slaap is een concurrentievoordeel.

Problemen worden opgelost tijdens je slaap. Prioriteiten worden duidelijk. Door betere slaap kan je dieper en slimmer werken. De meeste mensen krijgen niet voldoende slaap. Dat is super jammer voor hen. Ondertussen besef ik dat door te focussen op voeding ik op termijn mijn slaap fix.

5/ Sporten is cruciaal in de strijd tegen verslavende dingen in je leven.

Die verslavende dingen zijn alomtegenwoordig. Koolhydraatrijke voeding. Sociale Media. Berichtjes op je telefoon. Dwaze series.

Regelmatig gaan sporten is de beste natuurlijke manier om je stemming en humeur vrolijk te houden. En het is gratis. Sporten is een prachtige essentiële tool in je leven. Dat probeer ik mijn kinderen ook dagelijks mee te geven.

6/ Je wil ‘fluïde’ meningen behouden.

Onlangs keek ik voor het eerst naar Het Huis, een Vlaamse televisie-reeks. Een bekende politicus kwam aan bod. Het deed me nog eens beseffen dat met véél macht een sterke mening komt. Heel wat politici rijden zich totaal vast als gevolg van die sterke mening.

Eigenlijk maakt het niet uit of je gelijk hebt of niet. Wél dat je jouw overtuigingen durft bij te werken wanneer je nieuwe informatie krijgt. Dat is zwaar omdat er veel vooroordelen zijn die ons ervan weerhouden van mening te veranderen.

Je wil absoluut een sterke maar fluïde mening behouden. Dat voordeel geef ik dit leven niet meer uit handen.

7/ De wereld is zowel super eenvoudig als heel complex.

Toen ik jonger was, was mijn wereld vaak heel zwart-wit. Nu begrijp ik veel vaker dat heel wat dingen zich op een grijze schaal bevinden. Heel wat antwoorden die ik nu geef zijn ‘het hangt ervan af’ of ‘dat is afhankelijk van jouw lichaam of jouw persoonlijkheid’. Heel vaak kan dit frustrerend zijn. Niet in het minst voor mezelf.

Dit zijn een aantal voorbeelden hiervan:

 • Eiwitten zijn cruciaal / Vetten zijn super belangrijk
 • Kwantiteit / Kwaliteit
 • Neem risico’s / Bescherm wat je hebt
 • Plan voor de toekomst / Leef nu het moment
 • Vind langetermijnpartners / Vertrouw alleen op jezelf
 • Wees geduldig / Het leven is te kort, versnel
 • Mensen kunnen zich top voelen op koolhydraatrijke eetstijlen / Mensen zijn in het bijzonder aangepast voor ketose
 • Traag lopen is top / Je wil intensieve spurtjes trekken

Wat ik ondertussen besef, is dat ik tegelijkertijd die tegenstrijdige ideeën moet vasthouden. Koesteren zelfs. Je bent alles en niets. Je leven is het belangrijkste en tegelijkertijd zinloos. Ik heb ondertussen geleerd hieraan te wennen.

8/ Je bent slechts zo sterk als de mentale modellen in je hoofd.

Er zijn een handvol kaders die de wereld lijken te verbinden. Begrijp ze en je kan een voorsprong nemen op anderen. In de wereld van ‘gezond leven’ is het belangrijk die op een bepaald moment te detecteren, ze uit te testen en bij succes ernaar te leven. Dan wordt alles opeens veel helderder in je hoofd.

9/ Je denkt en handelt onder invloed van de mensen in je eigen kring

We denken en handelen allemaal zoals de mensen om ons heen. Of we het nu willen of niet. Erbij willen horen maakt het moeilijk om tegen de stroom in te gaan. Onafhankelijk denken en andere beslissingen nemen, is zwaar en vergt soms moed. Maar het is wel de enige manier om goeie resultaten te behalen.

10/ Je vroegere gewoontes dicteren succes meer dan je zou willen geloven.

De meeste van je gewoontes vormen zich onbewust. Een groot deel van het succes bij keto is oude gewoontes trachten overboord te gooien. Andere positievere gewoontes wil je dan weer volledig integreren in je leven.

Tot slot nog dit.

De hardnekkigheid van een idee

Hoe langer je een idee met je meedraagt, hoe dieper dat idee in je brein verankert geraakt. Wanneer ik spreek met mensen van de generatie van mijn ouders, en hen tracht te overtuigen dat ze geen angst moeten hebben van vetten…wat een onwaarschijnlijke uitdaging! Ze hebben gedurende decennia het omgekeerde gehoord – én geloofd. Ik kan hen verwijzen naar de wetenschap. Ik kan hen boeken aanbevelen. Ik kan het metabolische proces uitleggen. Ik kan mijn T-shirt uitdoen en trachten uit te leggen dat ik dit kan bereiken met pakweg 75% vet in mijn voeding. 🙂 En toch blijven ze niet overtuigd. Vaak weten ze wellicht niet eens waarom.

Het doet me elke keer beseffen dat het een generatie zal duren voor vele van die oude inzichten zullen wegebben.

Persoonlijk wil ik niet zo lang wachten. Flexibiliteit in je inzichten is één van de mooiste vaardigheden die je kan hebben. Het is de capaciteit om diep ingebakken opinies vast te nemen en ze te overschrijven met nieuwe, betere informatie. Ons brein is daartoe in staat.

Waar een wil is, is een weg! En voor je het weet, kijk je zelf drie jaar later tevreden terug….


Op zoek naar een leidraad of plan van aanpak om een gezonde keto levensstijl goed te begrijpen?

Ga dan van start met ons 21-dagen Start To Keto programma of lees het boek Ketoman: Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici.

Je kan het niet alleen? Contacteer me dan en we bekijken de opties op vlak van coaching.


september 7, 2020  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

 • OOK HIERMEE BEN IK HET HELEMAAL EENS !
  NIET OPGEVEN. JULLIE ZULLEN MEER EN MEER SUCCES BOEKEN.
  IK BEN ER VAN OVERTUIGD EN WENS JULLIE DE MOED OM VOL TE HOUDEN ….

 • Wederom een pracht van een artikel! En weer nagels met koppen! Het geeft houvast en soms zelfs een bevestiging van hoe je zelf het hele gebeuren ervaart, zonder je daarom een vreemde eend in de bijt te moeten voelen. Je kan je dus maar beter omringen met mensen die je beter maken, dat is duidelijk
  ! 😜 Ik kijk echt altijd uit naar jullie mails! Jullie hebben duidelijk het talent om alles zeer bevattelijk, herkenbaar, met een vleugje humor en heel veel realiteitszin te brengen. Ook jullie boeken zijn een waar genot! Zelfs zonder het ketogegeven, is het nog een plezier om het verhaal te lezen! Dank voor jullie inzet en het delen!

 • Zeer motiverend mails al twee vriendinnen zo ver gekregen dat ze mee op de kar springen ik ga zeker jullie pakket aanbevelen. ze zien nu na twee maanden het verschil niet alleen het verlies van mijn gewicht. Maar telkens zeggen ze je ziet er zo goed uit , als ik dan zeg je 10 kilo vet minder nee je straalt gewoon. Een mooier compliment kan je niet krijgen. Dank jullie om mij met mails in keto te krijgen.

 • Bedankt voor je reactie Maria! Succes verder in je eigen avontuur…

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek ons volledig keto starterspakket

  Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

  Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

  Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

  >
  %d