Keto Huis

Voordelen: gewichtsverlies, energie & verzadiging

Voordelen ketose

Er zijn heel wat positieve redenen om keto te overwegen.

Belangrijkste praktische argumenten

De praktische, eet- en levensstijl-argumenten zijn de volgende:

 • Gewichtsverlies – Dit is de reden waarom de meeste mensen de laatste jaren de transitie maken naar een keto manier van eten en leven. Je lichaam “trainen” vooral op vetten te functioneren, helpt als je doel gewichtsverlies is. Het maakt eten op zich ook intuïtiever. Jason Fung heeft hier een heel interessant artikel over geschreven.
 • Cholesterol – De mythe dat vet uit voeding ervoor zorgt dat cholesterol stijgt, is echt gewoon een mythe. Eigenlijk gebeurt net het omgekeerde. Keto zou cholesterol-niveaus net verbeteren.
 • Energie – Zodra je de transitie maakt en vooral vet verbrandt als belangrijkste energiebron dan merk je een toegenomen, stabiele energiestroom doorheen de dag. Geen ups & downs meer! Je gaat vrij snel de mentale sterkte ondervinden die plaatsvindt bij het ideale ketonen-gehalte.
 • Honger – Dag in dag uit keto eten zorgt dat je veel meer verzadiging hebt. Caloriebeperking (indien gewenst) wordt makkelijker wanneer je veel vetten eet.
 • Bloedsuiker/Diabetes – Ook hierover bestaan enorm veel studies die aantonen dat keto een positief effect heeft op bloedsuiker en diabetes. Onderaan dit artikel verwijzen we naar een aantal extra boeiende presentaties hierover.

Lange termijn argumenten

De belangrijkste argumenten op algemeen langere termijn zijn de volgende:

 • Metabolische superioriteit van vetten als energiebron.
 • Als Kanker-preventie. Onder het motto: baat het niet, dan schaadt het niet.
 • Om je levenskaarten wat naar je hand te zetten & het proces van ouderdom te vertragen.

Spieren, hersenen, het hart, en de lever verkiezen eigenlijk ketonen als energiebron. Deze belangrijkste organen kunnen niet zo goed met koolhydraten overweg. Onderzoek wijst uit dat die beschadigd raken wanneer we te veel koolhydraten innemen.

Ketose in andere vakdomeinen?

De laatste jaren horen we vaak dat een keto-levensstijl het meest gekend is als een efficiënte behandeling tegen epilepsie. Dat was mijn oorspronkelijke trigger om me er verder in te verdiepen.

Pril wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het eveneens in andere vakdomeinen een positieve impact zou kunnen hebben. Op zich zijn dit weinig zeggende claims, maar er zijn wel een aantal interessante hypotheses die nu verder worden onderzocht. Vanuit dat oogpunt is het interessant verder de studies op zieke patiënten in een staat van ketose in het oog te houden.

Ketose zou namelijk positieve effecten kunnen hebben ter bestrijding van:

 • Diabetes.
 • Kanker.
 • Alzheimer.
 • Parkinson.
 • Hersenschade.
 • Metabool syndroom.
 • Uithoudingsvermogen.
 • Gewichtsverlies.
 • Slaapkwaliteit.
 • Migraine.
 • Ontstekingen.

Indien je deze claims zelf wil onderzoeken, raad ik zeker het volgende lijstje boeken aan.

Om al die redenen is het interessant een keto levensstijl na te streven. Na een tijdje voel je intuïtief dat je op de juiste kar bent gesprongen, zowel naar eigen gevoel als naar verdere wetenschappelijke kennis.

——-

Wetenschappelijke verdieping

VerdiepingVoor zij die dieper in de wetenschap willen duiken.

Hieronder 2 interessante video’s over voedingsketose, insuline-resistentie en de impact ervan op het lichaam. Stephen Phinney is echt top. We raden iedereen al zijn presentaties en boeken over koolhydraatarm eten aan.

Deze presentatie van Jason Fung is iets plastischer en harder over “het status quo”, maar legt wel mooi de rol van glucose op type2 diabetes patiënten uit en de rol van insuline hierbij.

Keto Huis (Christophe)

Christophe Bouten (1977) loopt traag en verdiept zich graag.

Als vader van twee jonge kereltjes probeert hij open van geest door het leven te stappen. Op zijn dertigste nam hij zijn gezondheid weer in eigen handen.

Samen met zijn partner Sofie Desmedt is hij op zijn veertigste het Keto Huis gestart. De keto levensstijl is voor hem een boeiend leerproces, waarover hij met plezier zijn eigen bevindingen deelt.

Hij schreef onlangs het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici". Verder bezit hij twee coaching diploma's (voetbal & gezondheid) waarmee hij nog veel te weinig doet.

Bestel ons nieuwe boek ‘Ketoman’

Ketoman heeft een geheim dat de traditionele kijk op voeding op zijn kop zet!

Bestel het boek
(+gratis startersgids)

Keto Workshop – Voor Starters

Graag de voordelen van de keto levensstijl ontdekken en praktisch leren hoe je er snel mee aan de slag kunt?

Schrijf je in

Over ons


We willen van het Keto Huis een inspirerende en informerende plek maken voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren.
>
ketoman boek en startersgids

Spring mee op de keto-trein.

Lees alvast gratis het eerste hoofdstuk.

%d bloggers liken dit: