.st0{fill:#FFFFFF;}

Ketohuis2.0: ons plan voor dit nieuwe decennium 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Eind 2015 was een scharniermoment. Ik had net mijn vrij goed betaalde job opgezegd. Sofie steunde me volledig. Van twee jobs naar één. Meer tijd was de hoop. Meer tijd en flexibiliteit voor gezin, opgroeiende jongens en voor elkaar. Een volgende levensfase had ons richting kleine kinderen, huisje en tuintje geduwd. Die carrière was in parallel ontstaan en leek een sine qua non om alle andere zaken te kunnen regelen. Onze relatie had die prille fase met jonge kinderen net overleefd. Het evenwicht in levensstijl moest hersteld worden. Wat was dit allemaal een pak moeilijker dan we ooit hadden gedacht. Zaten onze prioriteiten wel juist?

Beroepsmatig zou ik nieuwe dingen doen. Wat freelancen. Ik nam tijd om te schrijven over allerlei onderwerpen die me boeiden. Er waren vage opties. En van daaruit zouden we zien. Makkelijk was het niet. Ik zat wat vast en zag niet meteen een duidelijk pad. Dat werd het nog minder toen twee jaar later ook Sofie geen job meer wou. Ze zag mij veranderen en anders in het leven staan. Mijn band met de jongens werd sterker. Ze zag me meer uitgeslapen, meer in de keuken en opgewekter. Ook zij wou andere dingen doen. Wat méér eigen ding. Minder stress. Meer voldoening. Juweeltjes maken. Werken voor een non-profit. Op mijn beurt steunde ik haar volledig in alle beslissingen. Het zorgde ervoor dat we steeds vaker moesten wennen om met minder rond te komen. Dat lukte wonderwel.

Vooral omdat we hier vaker over communiceerden. De twee jongens deden ons inzien dat het belangrijkste was om nu dingen te doén. We willen geen spijt krijgen van ons mogelijk uitstelgedrag: “we zullen dit later wel doen”. Later is nu!

In datzelfde proces gingen we van twee wagens naar nog één wagen. Mijn bedrijfswagen verving ik niet. Twee jaar later deed Sofie hetzelfde. Sindsdien zijn we autoloos, achteraf bekeken een eerste stap richting vrije, sportieve & minimalere toekomst. Poppy hielp in het proces. De Antwerpse fiets-infrastructuur niet altijd. En het gure Belgische weer al zeker niet. Af en toe ging iemand onderuit, net omwille van die slechte combinatie.

De entourage moest soms fronsen. Veranderingen zorgen soms ook voor een spiegel, maar voor ons voelde het juist aan. Die laatste zin is de rode draad geworden in ons avontuur de voorbije jaren. De stapjes in andere richting, lijken ons net méér vrijheid en gemoedsrust te bieden. Het begon steeds vaker goed aan te voelen. Zo hadden Sofie en ik ook de moed om voor de eerste keer samen aan een zakelijk project te werken. Ketohuis was geboren.

Vanaf 2015 besloten we elk jaar met de kinderen een grote reis te maken. Ik zeg vaak lachend dat we jaarlijks 80% in België zijn en de andere 20% de wereld verkennen. Vijf weken lang in een andere cultuur. Zo bezochten we Brazilië, Nicaragua, Taiwan en Kaapverdië. Traag reizen gaf ons nieuwe perspectieven en andere gewoontes. Die ervaring was enorm boeiend voor de kinderen en deed ons dromen over alternatieve plekken om te wonen. “Waarom niet?” was steeds de vraag die bleef hangen.

Na ons vorige avontuur in Kaapverdië besloten we om de daad bij het woord te zetten. Met keto en ketohuis hadden we onze gezondheid in eigen handen genomen. Was het niet tijd hetzelfde te doen met ons leven? Als we écht mochten kiezen, hoe zou onze ideale dag er uitzien? Was de locatie waar we nu leefden compatibel met onze waarden?

Waarom vanaf het nieuwe decennium die locatie-logica daarom niet omdraaien? En dus namen we een op het eerste zicht drastische, maar ook logische beslissing. Voortaan zullen we jaarlijks 20% in België zijn en 80% van de tijd in het buitenland. En dus besloten we nog een stapje verder te gaan.

Dat werd het plan vanaf 2020. Geen einddatum. Geen eindbestemming.

We hebben al een tijd geen vaste jobs meer, maar ‘projecten’ die ieder op zich voor inkomsten zorgen. We hebben al een tijd geen eigen auto’s meer, maar flexibele mobiliteit die ons tot meer planning dwingt. We hebben al een aantal jaren onze eet- en levensgewoontes drastisch omgetoverd. Dat alles maakt dat de stap wellicht niet gigantisch voelt. We hadden al kinderen die we al helemaal bij onze avonturen betrekken, en nu kunnen we hen nog meer van de wereld laten zien.

De laatste stap in dat proces was ons huis van de hand te doen. Ook die stap lijkt verbazingwekkend vlot en makkelijk te verlopen.

We zijn nu in volle planningsmodus, en net terug uit Mindelo (São Vicente) waar we schooltjes en woonplekken bezochten en een aantal belangrijke knopen konden doorhakken.

Die plek lijkt de gedroomde startbasis om onze plannen uit te voeren. De ideale omgeving ook voor Timo waarvan we jaarlijks tijdens de winter merken dat zijn lichaam snakt naar gezonde buitenlucht en zonnestralen.

Een prima omgeving ook voor Mateo die baat heeft verder op te groeien in doe-gerichte alles-is-mogelijk omgevingen die hem verder stimuleren het beste te halen uit zijn talenten.

We vertrekken tijdens de zomer.

Voor ketohuis en de opgebouwde community zal er sowieso tot 1 augustus niets veranderen. Ook daarna blijven we alle huidige initiatieven één voor één verderzetten. We hopen bovendien dat dit avontuur ons meer inzichten en inspiratie gaat geven die we terug kunnen koppelen naar iedereen die ons volgt.

Ons concrete ketohuis-plan voor de toekomst ligt daarom vooral in het verlengde van wat we nu doen. We blijven zorgen voor verdiepende artikels en updates, zeker ook via onze Facebook groep. Ook blijven we keto-vriendelijke recepten uitwerken. We waren wat angstig dat onze eigen keto-opties in Mindelo een pak beperkter werden, maar de voorbije twee weken hebben ons enorm gerustgesteld. Alles blijft mogelijk. Vis gaat alleen een nog grotere plek innemen in onze eetstijl. We blijven werken aan boek-projecten en online educatieve programma’s uitwerken zoals Start to Keto & Kinder Keto. We blijven mensen coachen doorheen hun eigen gezondheidsavontuur.

De grootste verandering vindt plaats in de events die we organiseren. Het huidige plan is voor ons Ketohuis Pop-Up Restaurant & de workshops twee keer per jaar terug naar België te komen.  Vanaf 2021 komt er ook een “Casa Keto” in Mindelo, waar we al onze initiatieven hopen samen te brengen. Bereid dus alvast je trip naar ons nieuwe stekje voor, we verwachten je snel!

Genoeg redenen dus om ons te blijven volgen. Het tweede deel van 2020 wordt een nieuw scharniermoment. Spannend allemaal, maar we hebben er zin in!

februari 16, 2020  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

 • Ongelooflijk knap wat jullie doen…een voorbeeld voor velen…
  volg jullie hart en jullie zullen je heerlijk vrij voelen…

 • Covid 19 heeft ook ons tot denken gezet – jullie zijn al een heel stuk verder en mooie consequenties ook voor de kinderen – heerlijk, ik wens jullie ontzettend veel success en zou dolgraag de workshops bezoeken!

 • Geweldig wat jullie doen en ik hoop dat jullie een gezegende tijd ingaan. Ik heb enorm veel bewondering dat jullie dit doen en zeker omdat er kinderen in betrokken zijn. Chapeau! Ik wens jullie succes en geluk.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek ons volledig keto starterspakket

  Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

  Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

  Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

  >
  %d bloggers liken dit: