.st0{fill:#FFFFFF;}

De heldenreis in ons eigen gezondheidsavontuur 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Allemaal hebben we de neiging mensen op te merken, wat te bewonderen, die hun eigen roeping hebben aanvaard, wat die ook moge zijn. Bij muzikanten of andere publieke figuren merk je dit vaker of sneller op, maar op zich is dat niets exclusiefs voor hen. Je ziet het ook bij advocaten, artsen, ontwerpers of andere doeners. Of bij vrienden uit je omgeving. Denk er even over na. Je zult zien dat ook jij een aantal van zulke mensen kent. Soms zie je het niet meteen. Omdat ze in een stadium zitten waar ze het niet delen. Dat maakt hun handeling op geen enkele manier minder waard. Soms delen ze het wel. Zoals vriend Niko dat mooi deed met zijn eigen gezondheidsavontuur. Zulke verhalen inspireren.

Waarom inspireren deze mensen?

Ik denk dat dit komt omdat ze ervoor kozen de oproep van hun ‘Heldenreis’ te aanvaarden.

Die Heldenreis is een klassieke verhaalstructuur die wereldwijd wordt gedeeld in de vorm van verhalen. De term werd bedacht door Joseph Campbell in 1949 nadat hij merkte dat alle oude verhalen – van India tot Zuid-Amerika – een vergelijkbare structuur hebben. Campbell deed uitgebreid onderzoek naar mythen en sagen die al duizenden jaren bestaan en over de hele wereld worden verteld, ongeacht leeftijd, geslacht, herkomst en cultuur. In zijn boek ‘The Hero with a Thousand Faces’ beschrijft hij dat ze allemaal volgens een vaste formule verlopen met altijd dezelfde soort archetypen. Campbell noemt deze formule de monomyth of hero’s journey.

Drie fasen in die heldenreis

Er zijn drie hoofdfasen van de heldenreis:

  • “The Departure Act”: de held verlaat de gewone wereld.
  • “The Initiation Act”: de held begeeft zich op onbekend terrein (de “Speciale Wereld”) en wordt door verschillende beproevingen en uitdagingen opnieuw geboren als een echte kampioen.
  • “The Return Act”:  de held keert triomfantelijk terug.

Die formule is ook door Hollywood omarmd. Het idee werd beroemd toen Star Wars-regisseur George Lucas Campbell’s boek citeerde als zijn belangrijkste inspiratiebron. Luke verlaat zijn thuiswereld van Tatooine, doorloopt de trainingsproeven onder Obi Wan en Yoda en keert terug om zijn vader te bekeren tot de Light Side.

Er is een kritieke fase tussen de vertrekhandeling en de inleidingshandeling die Cambell de ‘roeping weigeren’ noemde. De volgende stap was het accepteren van de roeping (vaak met hulp van een coach of mentor) en het “overschrijden van de drempel”, waar de held volledig in de onbekende wereld stapt.

Aanvankelijk wilde Luke niet vertrekken om een Jedi te worden. Uiteindelijk ging ie toch op pad. Frodo en Bilbo Baggins wilden de Shire niet verlaten voordat ze eindelijk aan hun speurtochten begonnen. Kies je eigen favoriete verhaal. Je zal zien dat die dynamiek overal bestaat.

Een soortgelijke dynamiek bestaat in oude mythen over de hele wereld. Terwijl Campbell mythen bespreekt, bevatten ze metaforische waarheden over wat het betekent om een goed leven te leiden. Die fase op de grens tussen bekend en onbekend – orde en wanorde – houdt me regelmatig bezig.

Op elk willekeurig moment in het leven zijn we allemaal de held in ons eigen avontuur. Er zijn risico’s en vertrouwenssprongen die we overwegen. En toch hebben we in het begin de neiging om de roeping te weigeren, uit angst voor het onbekende.

De stemmetjes van Het Verzet doorbreken

Wanneer we onvoorziene obstakels tegenkomen, raken we soms ontmoedigd. We ontsporen op het moment dat we niet krijgen wat we verwachten. Of erger, we luisteren naar de tsunami van stemmen om ons heen. Een miljoen perfect goede redenen geven ze om ermee op te houden. Bij keto merk je dit enorm. “Het is ongezond. Het is schadelijk. Het is tijdelijk. Het is moeilijk. Het is onhoudbaar. Het is duur.”

Soms komen de stemmetjes van buitenaf. Van adverteerders. Van oprechte of van valse dokters. Van mensen in een witte jas die je vertellen dat het niet jouw schuld is. Dat je niet kan veranderen. Ook niet als je het probeert. Ze hebben allemaal ongelijk. De wetenschap achter de epigenetica heeft aangetoond dat zelfs vele genetische kenmerken kunnen worden omgekeerd door de keuzes die we maken. Chronische problemen worden gefixt door gewone mensen die buitengewone keuzes maken.

Soms komen de stemmetjes uit ons eigen brein. Dat vertelt ons dat we niet goed genoeg zijn. Of dat we het niet verdienen. Of het te laat is. We hadden veel eerder moeten beginnen. Onzin. Hoe stom het ook mag klinken, we hebben allemaal die stemmetjes al vaker gehoord. Ze zijn absolute onzin.

Auteur Steven Pressfield heeft die stemmen ook gehoord. Hij gaf ze zelfs een naam. In zijn prachtige boek “The War of Art” noemt hij dit gevoel “Het Verzet”, de barrière die tussen ons en onze creatieve expressie in staat. Het Verzet is dat stemmetje in je achterhoofd dat je vertelt dat je niet goed genoeg bent. Dat je je niet genoeg tijd hebt. Dat het nooit zal werken!

In zijn woorden:

De meesten van ons hebben twee levens. Het leven dat we leven en het niet-geleefde leven in ons. Tussen de twee ligt het verzet.

Heb je ooit een loopband mee naar huis genomen en deze op zolder stof laten verzamelen? Ben je ooit gestopt met een dieet, een cursus yoga, een meditatiebeoefening? Heb je ooit een oproep gedaan om aan een spirituele praktijk te beginnen, je te wijden aan een humanitaire roeping, je leven te wijden aan de dienst van anderen? Heb je ooit moeder, dokter of pleitbezorger voor de zwakken en hulpeloos willen zijn; rennen voor kantoor, kruistocht voor de planeet, campagne voor wereldvrede of om het milieu te beschermen?

Heb je ’s avonds laat een visioen ervaren van de persoon die je zou kunnen worden, het werk dat je zou kunnen doen, het gerealiseerde wezen dat je zou moeten zijn? Ben jij een schrijver die niet schrijft, een schilder die niet schildert, een ondernemer die nooit een onderneming start?

Dan weet je wat het verzet is.

Keer op keer kom ik dat verzet tegen

Persoonlijk heb ik die fase al een aantal keer bereikt. Nu opnieuw. Sofie en ik staan dicht bij een volgende stap in ons eigen avontuur. En zijn het verzet de voorbije maanden al vaak tegengekomen. Het is letterlijk die kracht die je tegenkomt elke keer je probeert te veranderen, te verbeteren of iets te bereiken.

Het verzet zorgt ervoor dat de held zijn roeping weigert. Het is normaal en alomtegenwoordig. Of het nu ging om mijn gezondheid aanpakken, van job veranderen, een bedrijf starten of verhuizen, elke belangrijke levensbeslissing die ik ooit nam, ging gepaard met een sterke dosis verzet. Die roeping voor altijd weigeren is een vréselijke toestand. Eigenlijk beken je aan jezelf dat je alles al weet dat er te weten valt…en dat je niet kunt verder groeien.

Misschien hoort mislukken er gewoon bij

Creatieve verkenning is onmogelijk zonder het onbekende te erkennen, zonder de mogelijkheid te aanvaarden dat je kan falen. Dat concept waarbij ik “oorlog voer met het verzet” is mijn eigen leidraad geweest om belangrijke levensbeslissingen te nemen. Om één of andere reden merk ik ook dat het moeilijker wordt dan vroeger.

Ondertussen herken ik het gevoel heel goed. Alsof iemand me in de maag heeft gestompt. Op sommige dagen sleep ik dan een gewicht mee. Soms denk ik dat het de cafeïne is, of mijn persoonlijkheid, maar ik weet wel beter. Vaak heb ik geprobeerd eraan te ontsnappen. De enige manier om dat gevoel te verslaan is door in het onbekende te springen en erop te vertrouwen dat het allemaal haalbaar is. Het komt wel goed. 

Alleen al die sprong wagen, bezorgt je op zich al kracht. We zijn best machtiger dan we denken, als we maar bereid zijn erachter te komen. De strijd aangaan met Het Verzet – die drempel oversteken naar het onbekende – is op zich een eigen overwinning.

Voor Sofie en ik is dit onder andere:

“Welke dingen moeten allemaal nog geregeld worden voor we er geraken? Het kan me niet eens schelen. Ik denk er niet eens aan. Het enige dat telt, is dat ik tijd steek in de kleine stapjes op weg. Het enige dat telt voor deze dag, voor deze sessie, is dat ik het verzet heb overwonnen.”

Mensen die ik begeleid hebben vaak dezelfde bekommernissen. Ze komen regelmatig Het Verzet tegen.

“Welke dingen mag ik allemaal niét doen om er te geraken? Hoeveel kilo’s moet ik wel niet kwijt om te zijn wie ik wil zijn? Hoe ga ik toch mijn energie terugkrijgen? Dat zijn de verzet-vragen die ze hebben. Focus je niet op het einddoel. Dat is vaak veel te overweldigend. Vertrouw het proces. Maak die maaltijden. Doe de sportinspanningen. Het enige dat telt voor deze dag, voor deze sessie, is dat je het verzet hebt overwonnen.”

We spelen allemaal onze heldenrol

Dit is de les van de heldenreis. We hebben allemaal onze heldenrol te spelen. Als collega, baas, ouder of vriend. Wat precies die rol is voor jou, is een diep persoonlijke vraag. Het zal ook voortdurend evolueren. 

Maar wat je eigen zoektocht ook is, weet dat als je die roeping weigert, je in zelfhaat en ontevredenheid zal blijven hangen. Je eigen roeping aanvaarden betekent dat je de angst erkent én toch handelt. Er zijn maar twee keuzes.

Die roeping weigeren en Het Verzet gebeuren op de grens tussen het bekende en het onbekende. Tussen de Grote Vader, beschermend maar tiranniek, en de Grote Moeder, creatief maar destructief. Campbell heeft wellicht gelijk wanneer hij zegt dat deze concepten iets vertegenwoordigen dat lijkt op fundamentele, metaforische waarheden over wat het betekent om een ​​goed leven te leiden.

Het is en blijft een groot avontuur

Ik geloof sterk dat mensen gemaakt zijn om te koorddansen op die drempel van het falen; de grens tussen de Grote Vader en de Grote Moeder. Op dat moment voelen we we ons het meest levend. Het meest menselijk; het meest verbonden; het meest onszelf!

Een gezonde keto levensstijl is een avontuur. Voor mij is de Heldenreis een prachtige manier om over die zoektocht te praten. We zijn allemaal op onze eigen Heldenreis en moeten elkaar daarbij steunen. Dat is een goede manier om na te denken over wat het betekent om een ​​goed leven te leiden. Je hebt de reizen van je eigen held geleefd en anderen ondersteund tijdens de reizen van hun held.

Breek daarom Het Verzet. Geef niet op. Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar de moeite om te proberen. Resultaat bereik je het moment dat je van start gaat.

Waar in die heldenreis zit jij nu? Hoe kun je anderen ondersteunen tijdens hun eigen avonturen?

Laat het hieronder weten.

PS. Nog altijd geen idee wat je eigen roeping is? Lees dan eerst dit essay van Charles Eisenstein “The Coronation”. Hopelijk zet het je op weg.

——

Een gezonde levensstijl is nu belangrijker dan ooit. Daarom bieden we onze beide keto-boeken aan met korting zolang onze jongens nog naar school gaan dit jaar! Met deze verlengde actie willen we graag ons eigen steentje bijdragen. Deze actie is geldig tot en met dinsdag 30 juni 2020. 

Blijf je goed voeden, sporten en in de frisse lucht komen!  💪😷

mei 7, 2020  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>

Ontdek meer van ketohuis

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder