.st0{fill:#FFFFFF;}

Migraine, ketose en de parabel van de stilzwijgende kennis 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Heel wat dingen kan je niet begrijpen, tenzij je ze zelf hebt ondervonden. Mensen met bepaalde ervaringen hebben vaak moeite om die ervaring te delen met andere mensen die diezelfde ervaring nooit hebben ondervonden.

We kunnen hiervan allemaal voorbeelden uit ons eigen leven geven.

Voor het eerst papa of mama worden. Beschonken zijn. Het gevoel wanneer iemand sterft die je graag ziet. Mediteren. Gedumpt worden. Depressief zijn. Stress ondervinden. Blind zijn. De smaak van bepaalde voeding. Verslaafd zijn. Verslaafd zijn aan suikers. Verslaafd zijn aan koolhydraten. Migraines hebben. Diep in ketose zijn.

In bovenstaande gevallen kan vaak geen enkele verklaring of poging tot bewoording de diepte van de ervaring beschrijven.

We doen wel pogingen, maar vaak zijn die totaal nutteloos. Woorden zijn niet genoeg. Je zou het toch niet begrijpen. 

Ik moest hier aan denken bij het delen van onderstaand filmpje.

“Migraine is een energietekort van het brein”

In dit fascinerende interview tijdens het Metabolic Summit event in LA hoor je Elena Gross, een PHD-studente aan de Universiteit van Basel die onderzoek doet naar migraines en hoe ketonen positief erop kunnen werken.

Kort samengevat zegt ze het volgende in dit interview.

1/ Er is steeds meer bewijs dat suggereert dat migraine een energietekort(-syndroom) is van de hersenen. Als je er vanuit een evolutionair perspectief naar kijkt, kan teveel oxidatieve stress in de hersenen heel schadelijk zijn. Het beschadigt DNA en eiwitten bijvoorbeeld. Dat kan schadelijke, zelfs dodelijke gevolgen hebben. Misschien niet zo onlogisch dat iets dat zo schadelijk is voor het organisme ons meest pijnlijke ‘waarschuwingssignaal’ activeert.

2/ Haar hypothese: migraines zijn misschien géén “ziekte” maar een nuttig waarschuwingssysteem van het lichaam/van het brein dat ons signaleert dat er iets misloopt. Bij chronische migraine heeft pijn zijn waarschuwingssignaal verloren.

3/ Haar 80-20 oplossing (uit de research die ze aan de universiteit van Basel doen rond voedingsketose)

  • Als je de voorwaardelijke trigger (bijvoorbeeld oxidatieve stress) kwijt raakt, hoeven de hersenen het alarmsysteem niet uit te zetten en ondervind je geen pijn. De frequentie van migraines kan met 80% verlaagd worden als je keto gaat. En geen enkele drugs heeft dit effect.
  • Met exogene ketonen (dus keto esthers of zouten) kan je het energietekort snel wegnemen en het lijkt erop dat als je er met die exogene ketonen vroeg bij bent dat je de migraine te snel af kan zijn.

Ik beluisterde dit interview, en uit de ervaring van een vriend die ‘keto doet’ om migraine-aanvallen te bekampen, dacht ik meteen: totaal plausibele uitleg. Top-info. Alleen heeft voor 99% van de bevolking die uitleg geen waarde.

Want:

  • ze kennen misschien hoofdpijn, maar niet migraines
  • oxidatieve stress?
  • ze kennen de ketose-ervaring niet

Jammer. Helaas. Het mag ons echter niet tegenhouden te beseffen hoe boeiend het menselijk lichaam is.

Niemand heeft baat bij status quo denken of een wetenschap die niet op zoek gaat naar nieuwe antwoorden.

Heb jij al ervaring met keto om migraines te bekampen? Laat het me weten.

En deel dit met anderen die hier baat bij zouden kunnen hebben!

maart 18, 2019  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>