.st0{fill:#FFFFFF;}

Sinterklaas kapoentje leg wat in mijn schoentje 

Door Sofie Desmedt (KetoHuis)

Het is weer die periode van het jaar. Of je het nu wil of niet, je kinderen worden extra verlekkerd, opgevrolijkt en gesust met suikers. Op school. Bij de scouts. Bij de oma. Tijdens de sinterklaasstoet. Overal krijgen ze lekker veel snoep en chocolade.

Niemand wil in die periode spelbreker zijn. Wij ook niet. Veel ouders laten hun kinderen al het verzamelde en gekregen snoepgoed opeten. De ene ouder is hierbij al eens milder dan de andere. Elke dag iets kleins. Vaak krijgen ze zovéél, dat er bij ons jaren waren dat ze niet alles konden opeten. Het gevolg was dat we tegen Pasen heel vaak de gekregen snoep en chocolade weggooiden.

Dat is gelukkig al een tijdje niet meer het geval, en nu trachten we vaak aan de bron ervoor te zorgen dat er gewoon minder in huis komt.

Wat te doen als sinterklaas thuis komt?

Leggen we enkel clementientjes?! Sinterklaas (of de bakpiet) zou serieus uitgejouwd worden. Zo teleurgesteld zouden ze zijn.

Daarom proberen we het al een aantal jaar anders op te lossen en de “best mogelijke” sinterklaas-traktaties voor te schotelen.

 • Clementinen
  Die mogen we natuurlijk niet vergeten. Met wat leuke gezichtjes erop getekend is bakpiet toch wel heel zot geweest dit jaar.
 • Speculaas
  Speculaas maken we hier regelmatig zelf. Test zeker ons recept van lekkere krokante speculaas uit. En maak ze in jouw favoriete vormpjes.
 • Chocolade
  Natuurlijk mag chocolade niet ontbreken. Ook dit jaar zal de sint enkel de pure / donkere chocolade brengen.
 • Koekjes
  En hoogstwaarschijnlijk vullen we de tafel nog aan met deze overheerlijke koekjes.

Krokante Speculaas
keto koekjes

We beseffen maar al te goed, dat er nog heel wat ander lekkers bestaat (mariaschuimpjes en marsepein bijvoorbeeld), maar ons uitgangspunt is dat ze al dit lekkers al krijgen bij de scouts of bij de oma’s. Daarom houden wij het meestal beperkt, met bovenste zaken.

 

Wat doen we als we ergens anders sinterklaas vieren?

We hebben het geluk dat onze familie deze levensstijl voor de volle 100% respecteert, en waar mogelijk proberen ook zij op deze manier te leven. Of toch zeker wanneer we op bezoek gaan ;).  Daar waar de tafel vroeger echt vol stond met enkel geraffineerde suiker, is er nu een goed evenwicht tussen donkere chocolade en fruit, zonder te overdrijven. Ook spreken we samen op voorhand af wat er op tafel verschijnt.

Voor de kinderen gaat het al lang niet enkel over al het zoets dat op tafel staat. Ze vinden het gewoon heerlijk om een verrassing te krijgen. Voor hen is dat al meer dan voldoende.

Wanneer we naar vrienden gaan, de scouts, of een of ander schoolfeest dan is het natuurlijk anders. Je kan niet verwachten dat iedereen zijn of haar traktaties aanpast, net omdat wij langsgaan. Volgens onze kinder-keto principes mogen onze kinderen op een ander eten wat ze daar voorgeschoteld krijgen. Daarin laten we ze vrij om te kiezen wat ze willen. Enkel houden we ons been stijf wat betreft drankjes. Geen frisdranken, fruitsappen of andere rommel. Dat is en blijft voor ons altijd en overal een duidelijke NO GO.

We willen onze jongens niet angstvallig weghouden van al dat “lekkers” dat er bestaat. We willen vooral dat ze een gezonde band krijgen met eten, begrijpen wat het met hun lichaam doet. Met alle eventuele nadelen en gevolgen van dien.

Wel zorgen we ervoor dat ze op voorhand al voldoende hebben gegeten. Een goed gevulde maag zorgt ervoor dat ze niet “ten aanval gaan”. Hongerige kinderen brengen naar een tafel vol suiker, is vragen om problemen ;).

Laat ons maar weten hoe jij sinterklaas aanpakt!

november 26, 2019  geschreven

Sofie Desmedt (KetoHuis)

Over de auteur

Sofie Desmedt (1984) reist graag de wereld af. Haar creativiteit kan ze kwijt door dingen te maken: lekkere gerechtjes, nieuwe juwelen, doe-opdrachten voor haar jongens. Haar doel met ketohuis is om andere mensen met heerlijke snel te bereiden recepten & praktische ondersteuning te helpen keto te integreren in hun leven. Met 'Ketohuis Kookt' realiseerde ze haar eerste boek.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek ons volledig keto starterspakket

  Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

  Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

  Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

  >
  %d bloggers liken dit: