Keto Huis

Sinterklaas kapoentje leg wat in mijn schoentje

Het is weer die periode van het jaar. Of je het nu wil of niet, je kinderen worden extra verlekkerd, opgevrolijkt en gesust met suikers. Op school. Bij de scouts. Bij de oma. Tijdens de sinterklaasstoet. Overal krijgen ze lekker veel snoep en chocolade.

Niemand wil in die periode spelbreker zijn. Wij ook niet. Veel ouders laten hun kinderen al het verzamelde en gekregen snoepgoed opeten. De ene ouder is hierbij al eens milder dan de andere. Elke dag iets kleins. Maar ze krijgen zovéél, dat het ons elk jaar opnieuw niet lukt om alles tijdig op te eten, met als gevolg dat we tegen Pasen heel vaak (jammergenoeg, of niet) de gekregen snoep en chocolade moeten weggooien.

Maar wat doen we als sinterklaas bij ons thuis komt? Leggen we enkel clementientjes?! Sinterklaas (of de bakpiet) zou serieus uitgejouwd worden. Zo teleurgesteld zouden ze zijn.

Daarom gaan we het dit jaar proberen anders op te lossen en de “best mogelijke” sinterklaas-traktaties voorschotelen.

 • Clementinen
  Die mogen we natuurlijk niet vergeten. Met wat leuke gezichtjes erop getekend is bakpiet toch wel heel zottekes geweest dit jaar.

 

 

 • Suikervrije speculoos
  Het klinkt misschien wat vreemd, maar het bestaat en het is nog lekker ook. Een snelle opzoeking bied je allerhande verschillende recepten. Ik heb er net eentje ontdekt dat haalbaar is. Je hoeft er geen al te exotische ingrediënten in huis voor te hebben. En het deeg is ook heel snel klaar. 
  Ingrediënten:
  125gr amandelmeel; 75gr roomboter; 50gr oerzoet (of kokosbloesemsuiker); 1 eetlepel speculaaskruiden; 1 theelepel kaneel; snuif zeezout; 1 theelepel bakpoeder; 2 eetlepels amandelmelk. Alles goed mengen en uitsmeren op een bakplaat. 15 à 20 min bakken op 160°, even laten afkoelen en klaar ! Volgende keer gaan we proberen leuke vormpjes ervan te maken.

 

 • Chocolade
  Natuurlijk mag chocolade niet ontbreken. Dit jaar zal de sint enkel de pure / donkere chocolade mannetjes brengen.

We beseffen maar al te goed, dat er nog heel wat ander lekkers bestaat (maria schuimpjes en marsepein bijvoorbeeld), maar ons uitgangspunt is dat ze al dit lekkers al krijgen bij de scouts of bij de oma’s. Daarom gaan wij het zelf dit jaar beperkt houden, met bovenste drie zaken.

Toch nog tijd en zin om de snoeptafel wat meer uit te breiden? Kijk dan zeker online. Er bestaan heel wat suikervrije gerechten. Houd er wel rekening mee dat de basisingrediënten (zoetstoffen zoals erythritol) niet altijd makkelijk te vinden zijn. Of je hebt extra tijd nodig hebt om ze klaar te maken.

In sommige winkels (zéker de Albert Hein), kan je al behoorlijk wat suikervrije varianten vinden. Ideaal als oplossing, maar let goed op de labels zodat je geen verborgen koolhydraten of zogezegde suikervervangers eet (waarmee je toch een grote schommeling kan hebben van je bloedsuikerspiegel).

Dit laatste brengt je niet meteen uit ketose, maar top is het allerminst.

Laat ons maar weten hoe jij sinterklaas aanpakt!

Sofie Desmedt (KetoHuis)

Sofie Desmedt (1984) houdt van juwelen ontwerpen (ZOEF ONLINE), en de drie mannen in haar leven. Ze reist graag de wereld af. Haar doel met KetoHuis is om andere mensen praktisch te helpen keto te integreren in hun leven.

E-Book Checklist keto ingrediëntenIn deze handige keto ABC (3.99 euro - PDF) geven we je de basis om te starten met keto als levensstijl. Met handige cheat sheet als hulpmiddel wanneer je naar de winkel gaat.

Meer informatie

Keto Workshops

Keto is anders eten. Wij leren je keto leven.

Volgende workshop: donderdag 14 november.

Schrijf je in

Lees Ketoman


Bestel het boek Ketoman (+gratis startersgids)

Meer informatie
>

'START TO KETO' (start elke zaterdag)
21 DAGEN
21 MOTIVATIE- MOMENTEN

%d bloggers liken dit: