.st0{fill:#FFFFFF;}

Keto-product in de kijker: Vitamine D 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

augustus 11, 2018

Mensen ontvluchten de zon. Niet per se bij ons in Europa, maar wel in andere culturen zoals we onlangs in Taiwan konden merken. Voor de doorsnee Aziaat is de zon te vermijden. Bruin worden is vaak allerminst een ambitie. Aan een strand loop je bedekt en beschermd rond.

steenstrand

Wij niet. We houden van de zon. En trachten de laatste jaren als gezin zoveel mogelijk zonne-energie te absorberen wanneer het kan.

Van de zon kikker ik persoonlijk enorm op. Geef me zand (onder mijn voeten) een zee (om in te zwemmen) en een uur sterke zonnestralen, en ik ben de vrolijkste mens op aarde. Alsof de zon mijn batterijen oplaadt.

strandvoetbal

Dat heb ik altijd gehad. Maar het is pas de voorbije jaren dat ik echt bewust ben beginnen begrijpen waarom.

Zonneschijn-vitamines

Het draait allemaal om Vitamine D, de zonneschijn-vitamine. Best logisch ook, als je er even over doordenkt. De mens heeft altijd geleefd in aanwezigheid van de zon. Doorheen heel onze bestaansgeschiedenis speelde zonlicht een enorme rol. Zonlicht op de menselijke huid heeft diepe biochemische effecten, die nodig zijn voor optimale gezondheid.

Vitamine D is zelfs niet echt een vitamine, het is eerder een (pro)hormoon dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van actieve vormen van vitamine D(3). Er zijn heel wat lichaamsprocessen waarvoor die actieve vormen van vitamine D(3) cruciaal zijn: calcium management, gezondheid van de botten, werking van het immuunsysteem, insulinegevoeligheid, vasculaire gezondheid en veel meer.

Onze moderne levensstijl

Onze moderne levensstijl heeft ervoor gezorgd dat ons vitamine D niveau een serieuze knauw heeft gekregen.

zonnebescherming

Hier zijn een aantal redenen voor:

  • Zonnefobie; angst voor de zon zorgt er bij heel wat mensen voor dat ze nooit in aanraking komen met de zon (via kleren, de parasol of zonnecrème)
  • Vitamine D is minder aanwezig in voeding
  • Steeds minder mensen eten voeding waarin vitamine D(3) zit (orgaanvlees, vette vis, gepasteuriseerde eieren bijvoorbeeld)

Een andere reden is dat zwaarlijvigheid en andere ontstekingsziektes je Vitamine D-niveau drastisch kunnen verlagen. De implicaties van die vermindering in vitamine D is iets waar heel wat experts veel over debatteren. Ook is er behoorlijk wat controverse over wat de juiste supplementering is om een goed gezond niveau aan te houden.

Bestaat er zoiets als een ‘gezonde huidskleur’?

Gezonde blootstelling aan zonlicht heeft een duizelingwekkende reeks voordelen voor de gezondheid, maar tientallen jaren lang is ons verteld om blootstelling aan de zon te minimaliseren vanwege het risico op huidkanker.

Melanoom is de huidkanker met ernstige gevolgen op sterfte.

Blootstelling aan de zon zonder je te verbranden, daarvan is nooit aangetoond dat het het risico op melanoom verhoogt.

Sommige studies geven zelfs aan dat het tegenovergestelde zelfs waar kan zijn: blootstelling aan de zon zonder je te verbranden zou het risico op het krijgen of overlijden door een melanoom verminderen.

Onze mening

Zoals met alles moet je het doen met de huidige wetenschappelijke kennis. En die is niet gebeiteld. Onze mening ondertussen is om die reden dat het vermijden van de zon waarschijnlijk tot veel meer gezondheidsproblemen leidt dan het voorkomt.

Zoals bij keto, is het vooral goed te luisten naar je lichaam.

En als ik een tijdje in de zon ben geweest, voel ik me verdorie goed.

Mijn praktische aanpak

  • Vroeger was zonnecrème het eerste dat ik op mijn huid smeerde als ik in de zon ging. Tot ik besefte dat dat best dwaas was. Nu ga ik gewoon in de zon. Zonder gesmeer. Geen uren. Ik besef dat in het verbranden net het gevaar loert. Maar wel lang genoeg om te voelen dat de zon me goed kon bereiken die dag. En als het kan op de grotere delen van mijn lichaam.
  • Minstens één keer per jaar test ik hoe ik scoor op vlak van vitamine D. Over de ideale score verschillen heel wat experten van mening. Zelf ben ik beginnen beseffen dat ik idealiter over 30 ng / mL zit qua waardes. Dat lijkt nu te lukken maar was zeker niet altijd zo.
  • Jaarlijkse vakantiebestemmingen zo inplannen dat er voldoende kans is dat we voldoende vaak in aanraking komen met de zon in de zomermaanden. Zodat we ons maximaal kunnen voorbereiden voor de zonneloze wintermaanden.
  • Vitamine D ook uit voeding halen. Dat betekent regelmatig forel, zalm, makreel, eieren en orgaanvlees eten.

Lang leve de opkomende of ondergaande zon.

Wetenschappelijke verdieping

augustus 11, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen. Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>

(Nieuw!) Keto Optimalisatie Programma

Blaas je keto-aanpak nieuw leven in!