Het ontbijt is eigenlijk het slechtste moment van de dag om zetmeelrijke koolhydraten en suiker te eten, omdat jouw insuline hierdoor stijgt en cortisol en insuline tegengestelde effecten hebben. Ik merk in onze coaching dat dit nog altijd hardnekkig leeft bij velen en hoop daarom in dit artikel dit grote misverstand over ontbijt eens en voor altijd de wereld uit te helpen.
Geen pakjesvoeding voor de oermens
Voor het grootste deel van onze geschiedenis als mens rolden we niet zomaar uit bed om dan ‘koekjes uit pak’ (muesli of corn flakes bijvoorbeeld) in een plasje melk te soppen.
Brood toasten en opeten met zeemzoete choco was ook niet iets dat onze overgrootouders – laat staan de oermens – deden.
We willen vanaf ’s morgens het juiste signaal aan ons lichaam geven zodat we met een frisse geest aan de dag kunnen starten.
(Ketoman)

Ook bij ons liep het niet altijd van een leien dakje (Mateo, 2016). Maar het is zo lekker, papa!
Shotje cortisol voor energie
Noeste arbeid was een vereiste om voeding op te sporen. De natuur helpt ons hier een handje bij door onze hormonale cycli zo te ontwerpen dat we ’s ochtends volledig opgeladen zijn. We hebben energie! Wie heeft er dan cafeïne nodig? Juist, ik. Een van de belangrijkste hormooncycli om dit mogelijk te maken, is die shot cortisol die ons lichaam in de ochtend aanmaakt.
Cortisol is ook beter gekend als stresshormoon. Net zoals het hormoon insuline speelt het een goede, belangrijke rol.
Het is de taak van cortisol om energie vrij te maken voor ons brein om erachter te komen hoe we aan voedsel kunnen geraken en voor onze spieren om ons voedsel op te sporen. Heel wat mensen hebben zelfs geen honger als ze ’s ochtends wakker worden. Spontaan!
Ze willen eigenlijk niet eens ontbijten, maar ze hebben de mythe gehoord dat ze hun metabolisme voor de dag moeten ‘doen draaien’, dus dwingen ze zichzelf om te eten. Meestal eten ze iets ‘lichts’, liefst iets met weinig vet en veel suiker of zetmeelrijke koolhydraten.
Het ontbijt is toch de belangrijkste maaltijd van de dag?
Wat het ontbijt-is-de-belangrijkste-maaltijd-van-de-dag-voorstanders niet realiseren is dat het ontbijt eigenlijk het slechtste moment van de dag is om zetmeelrijke koolhydraten en suiker te eten, omdat je insuline hierdoor stijgt en cortisol & insuline tegengestelde effecten hebben. Bij cortisol draait alles om vetverbranding en het afgéven van energie. Bij insuline gaat het om vetopbouw en je ‘slaperig’ maken. Begrijp je dit conceptueel, denk je er meteen anders over.
Meer koolhydraten is meer insuline
Als je ’s ochtends koolhydraten eet, zal je lichaam MEER insuline afgeven om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden dan wanneer je die koolhydraten LATER op de dag zou eten. Als je later op de dag wacht met het eten van je koolhydraten, heb je doorgaans aanzienlijk minder cortisol in je lichaam en kan je lichaam veel minder insuline afgeven.
Omdat cortisolspiegesl later op de dag afnemen, geldt het volgende: hoe later op de dag je koolhydraten, hoe beter.
TIP: Wil je per se een croissant of pizza eten, dan best als avondeten. In plaats van een banaan eerste ding in de ochtend, neem je best een beetje fruit of een licht gezoete dressing bij je avondeten om die gezonde voeding lekkerder te maken. Da’s een betere aanpak.
‘Dien avond en die rooze’ koolhydraten-tijd
Er is nog een andere reden waarom de avond de beste tijd is om van je koolhydraten te genieten.
Ben je overdag actief geweest omdat je bijvoorbeeld een actieve job hebt of je aan het trainen bent voor een bepaalde prestatie? Dan zijn de suikeropslagcompartimenten van je lichaam op zijn minst gedeeltelijk leeg gemaakt door die activiteit. Deze opslagcompartimenten bevinden zich in je spieren en je lever en ze worden glycogeenkorrels genoemd. Aanzie ze als kleine koffertjes waarin je de suiker bewaart.
’s Morgens zitten die koffertjes vol. De reden is eenvoudig. Je hebt de hele nacht liggen slapen. Tegen de avond zijn ze gedeeltelijk leeggemaakt en hebben ze ruimte om de suiker in welke vorm dan ook uit je voeding te aanvaarden. Hierdoor wordt de suiker sneller uit je bloed verwijderd, zodat je geen bloedsuikerpiek krijgt.
Als je suikerkoffers klaar zijn om suiker uit je bloedbaan te halen, maak je minder insuline aan. De koolhydraten die ’s nachts worden geconsumeerd, hebben dus minder vetopbouwend effect. Dat geldt voor de koolhydraten in de vorm van fruit als die van langzaam verteerbare koolhydraten – van zelfs je typische dessertjes, zoals koekjes en ijs.
Uitstelgedrag is bij koolhydraten een goede zaak
Bij koolhydraten is uitstelgedrag een goede zaak omdat koolhydraten uitstellen tot later op de dag beter is dan er je dag mee beginnen. Heel veel zaken in het leven draaien om de juiste timing en die kennis gaat je helpen in het proces naar een efficiënte vetverbrander.
Op zoek naar een alternatief ontbijt?
Slimmer dan met koolhydraten te starten, is je ontbijt te focussen rond de eiwitten met gezonde vetten. Daarom dat we zo’n fan zijn van eiergerechten. Bij keto heb je tientallen ontbijt-opties, zowel snel klaar als met iets meer voorbereiding. Check zeker ons artikel hierover voor alle details.
Hallo Christophe: bedankt voor al je info. Ik geniet ervan: zeer informatief voor mij. Ik had-als koffie-drinker- een vraag; nl: wat zeg jij van of doe je aan de ” verzuring”, waaraan je toch onderhevig raakt met de koffie en alle eiwitten die je als ketoman nuttigt??
Onzin! 🙂