.st0{fill:#FFFFFF;}

Tientallen ontbijt-opties bij keto 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Wanneer je van plan bent om te starten met de keto-levensstijl is ontbijt niet de belangrijkste maaltijd van de dag, maar het is misschien wel de belangrijkste keuze van de dag.

Het ontbijt is de eerste maaltijd die je inneemt. De Engelse term “breakfast” betekent letterlijk “break-the-fast” en is voor ons meer dan ooit van toepassing. Of je het ontbijt nu inneemt om 6u of 7u ‘s morgens. Of pas om 12u. Zorg er steeds voor dat je op een goede manier aan je dag begint.

Start van de dag legt de basis

De start van de dag legt de basis voor een energieke dag, een snelheidstrein of voor het ontsporen van de keto-trein. Je begint de dag sowieso al met een “keto-voordeel”, want zelfs bij mensen die niet keto-aangepast zijn, worden er ’s nachts een klein aantal ketonen aangemaakt.

Haal alle snel-metaboliserende voedingsmiddelen zoals suiker en brood uit je lijstje. En laat de gezonde vetten en vezels het overnemen. 

Je wil voeding die langzaam en eenvoudig werkt voor je eerste maaltijd. En als je die producten niet kan vinden – als jou alleen maar suiker en geraffineerde koolhydraten aangeboden worden – wacht dan tot je betere alternatieven hebt en sla dan het ontbijt gewoon over.

smiley egg

Weet je trouwens wat er gebeurt als je snel na het wakker worden vers geperst fruitsap en ontbijtgranen naar binnen speelt?

Insuline gaat omhoog. Ketonen-productie stopt. Door insuline-productie worden vetten bewaard. En niet gebruikt voor energie.


Je lichaam krijgt het signaal voor de rest van de dag dat koolhydraten de belangrijkste brandstof worden.

Vergelijk eens deze ontbijt-opties. 

Optie1:

Kom ontbijtgranen met half-volle melk en een banaan.

450 calorieën

105 gr koolhydraten

4 gr vezels

Totaal: 25-tal theelepels suiker in je bloed

Optie2

2 eieren met heel wat champignons, paprika en ajuin

200 calorieën

10 gr koolhydraten

3 gr vezels

Totaal: 1,5-tal theelepels suiker in je bloed

Heel waarschijnlijk zal deze optie je langer verzadigd houden.

We willen vanaf ’s morgens het juiste signaal aan ons lichaam geven zodat we met een frisse geest aan de dag kunnen starten. 

Daarom is het van belang om toch even stil te staan bij de verschillende onbijt-opties. Want in tegenstelling tot vele reacties zoals bijvoorbeeld “O nee, ik moet toch niet constant spek met eieren eten he”, bestaan er heel wat verschillende ontbijt alternatieven.

Uiteraard is dit maar een kleine suggestie, van alle verschillende ontbijt-opties die we hebben uitgewerkt. Bekijk hier een overzicht van alle recepten. 

Zoals je ziet geven we geen klassiek aanbod van typische ontbijtrecepten. Wel willen we stimuleren dat je eet waar je die dag zin in hebt. Wil je je dag starten met steak en als avondeten een kom (zelfgemaakte) granola met volle Griekse yoghurt? Dat moet kunnen!

Hieronder een aantal opties, die ofwel heel snel klaar zijn ofwel net iets meer voorbereidingstijd vragen.

Snel klaar ontbijt

Kies zelf een optie die het beste voor je werkt. Zorg voor voldoende verzadiging zodat je geen honger hebt tot aan je volgende maaltijd. Onderstaande opties zijn snel klaar. Kan je in het weekend voorbereiden? Dan is een ontbijt met een heerlijke broodvervanger uiteraard ook een snelle optie. 

Roerei (met of zonder spekjes) en restjes groenten

Restjes omelet 


Hard gekookte eieren, stukjes kaas en komkommer/

gerookte zalm

(the Timo way)
Ongezoete amandelmelk met sesam-zaad, lijnzaad, blauwe of rode bessen

Iets meer voorbereiding ontbijt

Sommige recepten vragen net iets meer tijd en/of voorbereiding. Hoewel planning voor ons heel belangrijk is (zeker bij de start van je keto-avontuur), kiezen wij er heel vaak voor om als ontbijt de restjes van de avond ervoor op te eten. Snel even opwarmen en je hebt een stevig ontbijt om je dag te starten!

Je hoeft uiteraard niet elke dag iets anders te eten. Hoe vaak eten mensen wel geen boterham met choco als ontbijt elke dag? Hieronder nog een aantal alternatieven. 

Hele avocado met stukjes kip/kalkoen en wat mayonaise
Twee kopjes spinazie, met sardientjes en wat bouillon
Sardienen met avocado; persoonlijk vind ik dit super, maar voor velen is dit wellicht geen ontbijt-optie bij de start van hun keto-avontuur

Een gezonde levensstijl is belangrijker dan ooit.
Bestel ons Slim Keto Starterspakket, lees je in, en ga zelf met keto van start!

april 8, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>
%d