.st0{fill:#FFFFFF;}

Tientallen ontbijt-opties bij keto 

 april 8, 2018

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Wanneer je van plan bent om te starten met de keto-levensstijl is ontbijt niet de belangrijkste maaltijd van de dag, maar het is misschien wel de belangrijkste keuze van de dag.

Het ontbijt is de eerste maaltijd die je inneemt. De Engelse term “breakfast” betekent letterlijk “break-the-fast” en is voor ons meer dan ooit van toepassing. Of je het ontbijt nu inneemt om 6u of 7u ‘s morgens. Of pas om 12u. Zorg er steeds voor dat je op een goede manier aan je dag begint.

De start van de dag legt de basis voor een energieke dag, een snelheidstrein of voor het ontsporen van de keto-trein. Je begint de dag sowieso al met een “keto-voordeel”, want zelfs bij mensen die niet keto-aangepast zijn, worden er ’s nachts een klein aantal ketonen aangemaakt.

Haal alle snel-metaboliserende voedingsmiddelen zoals suiker en brood uit je lijstje. En laat de gezonde vetten en vezels het overnemen. Je wil voeding die langzaam en eenvoudig werkt voor je eerste maaltijd. En als je die producten niet kan vinden – als jou alleen maar suiker en geraffineerde koolhydraten aangeboden worden – wacht dan tot je betere alternatieven hebt en sla dan het ontbijt gewoon over.

Weet je trouwens wat er gebeurt als je snel na het wakker worden vers geperst fruitsap en ontbijtgranen naar binnen speelt? Insuline gaat omhoog. Ketonen-productie stopt. Door insuline-productie worden vetten bewaard. En niet gebruikt voor energie. Je lichaam krijgt het signaal voor de rest van de dag dat koolhydraten de belangrijkste brandstof worden.

smiley egg

Vergelijk eens deze ontbijt-opties

  • Optie1: kom ontbijtgranen met half-volle melk en een banaan.

450 calorieën, 105 gram koolhydraten, 4 gram vezels
Totaal: 25-tal theelepels suiker in je bloed

  • Optie2: 2 eieren met heel wat gesneden champignons, paprika en ajuin

200 calorieën, 10 gram koolhydraten, 3 gram vezels
Totaal: 1,5 theelepel suiker in je bloed. Heel waarschijnlijk zal deze optie je langer verzadigd houden.

We willen vanaf ’s morgens dus het juiste signaal aan ons lichaam geven zodat we met een frisse geest aan de dag kunnen starten. Daarom is het van belang om toch even stil te staan bij de verschillende onbijt-opties. Want in tegenstelling tot vele reacties zoals bijvoorbeeld “O nee, ik moet toch niet constant spek met eieren eten he”, bestaan er heel wat verschillende ontbijt alternatieven.

Hieronder een aantal opties, die ofwel heel snel klaar zijn ofwel net iets meer voorbereidingstijd vragen.

Snelle hap

spek

granola

Stevig ontbijt

wafels

Citroenmuffins

citroen-ricotta cake

Spinazie omelet platbrood met spinazie en kaas Spinazie-ei sandwich

Geen excuses meer om er niet aan te beginnen :-).

Uiteraard is dit maar een kleine suggestie, van alle verschillende ontbijt-opties die we hebben uitgewerkt. Bekijk hier een overzicht van alle recepten. 

Zoals je zit geven we niet echt een klassiek aanbod van typische ontbijt recepten. Wel willen we stimuleren dat je eet waar je die dag zin in hebt. Wil je je dag starten met steak en als avondeten een kom (zelfgemaakte) granola met volle Griekse yoghurt? Dat moet kunnen!


Een gezonde levensstijl is nu belangrijker dan ooit. Daarom bieden we onze beide keto-boeken aan met een ‘quartje’ korting! Met deze quarantaine actie willen we graag ons eigen steentje bijdragen. Deze actie is geldig, zolang we in quarantaine zijn!

Blijf je goed voeden, sporten en in de frisse lucht komen! Uiteindelijk komt alles weer goed. 💪😷

 

 

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe Bouten (1977) is eeuwig ondernemende student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en steeds op zoek naar meer vrijheid. Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap in de wereld van het schrijverschap. Je kan hem altijd plezieren met steak & eieren.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>

'START TO KETO' (start elke zaterdag)
21 DAGEN
21 MOTIVATIE- MOMENTEN

%d bloggers liken dit: