Keto Huis
weerstandstraining

Cruciale concepten bij je keto-avontuur: (3) insuline bevordert opslag

Keto is ook een kennis-avontuur. Hoe langer je het doet, hoe makkelijker je een aantal genuanceerde principes denkt te begrijpen. In deze serie van artikels beschrijf ik concepten waarvan ik ondertussen blij ben dat ik (denk dat ik) ze begrijp. 🙂

Als eerste cruciale concept zagen we dat gewichtsverlies moet worden geherformuleerd als vetverlies. Daarnaast heeft elk persoon andere niveaus van koolhydraat-intolerantie.

Als derde concept moet je begrijpen dat insulinegehalte laag moet blijven, om het voor je lichaam mogelijk te maken vetreserves te gebruiken. Met andere woorden: je eigen vet kan niet efficiënt worden gebruikt zolang insuline hoog is, omdat insuline opslag bevordert.

Vetverliespercentage door de energiebalans

De hoeveelheid vet die wordt verbrand, wordt bepaald door de energiebalans. Hoe groter de totale hoeveelheid energie die we gebruiken, des te groter de totale energiebehoefte. Dat betekent dat totale energiebehoefte afkomstig is van energie uit voedselinname én energie uit vetreserves.

Als de inname van voedselenergie hoog is (je eet véél), zal de behoefte aan opgeslagen energie laag zijn (je gebruikt weinig lichaamsvet). Als de inname lager is, zal de behoefte aan energie uit vetreserves hoger zijn.

-> Zie ook het artikel: “Gezond eten en een beetje vanalles is toch genoeg?”

Als we tot het uiterste in vetverbranding willen gaan – en dus een maximaal gebruik van eigen vetreserves – moeten we genoeg binnen krijgen om spieren en andere actieve weefsels te behouden. En niets méér. In dat scenario zouden in principe alle energiebehoeften worden voldaan door opgeslagen vetreserves en glycogeen (indien nodig). Met weerstandstraining kan je dat proces enorm verbeteren.

De hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt, is evenredig met je spiermassa en spieractiviteit. Bij weinig lichaamsbeweging kan je als richtlijn 0.8 tot 1,5 gram per kg vetvrije massa per dag hanteren. En bij hoge activiteitsniveaus 2 tot zelfs 3 gram per kg per dag. Té veel eiwit is niet geweldig, maar méér is bijna altijd beter dan minder. Alleszins voor actieve atletische mensen.

Vetverbranding en eiwitsynthese kunnen verder worden geoptimaliseerd door periodiek te vasten. Wanneer je de tijd tussen maaltijden verlengt, kunnen glucose en insuline nog méér dalen, waardoor vetverbranding toeneemt.

En minder vaak eten, maar wél grotere hoeveelheden eiwit in een maaltijd is beter omdat eiwitsynthese toeneemt in verhouding tot de hoeveelheid die wordt geconsumeerd.

Bronmateriaal en wetenschappelijke verdieping hierbij:

Keto Huis (Christophe)

Christophe Bouten (1977) loopt traag en verdiept zich graag.

Als vader van twee jonge kereltjes probeert hij open van geest door het leven te stappen. Op zijn dertigste nam hij zijn gezondheid weer in eigen handen.

Samen met zijn partner Sofie Desmedt is hij op zijn veertigste het Keto Huis gestart. De keto levensstijl is voor hem een boeiend leerproces, waarover hij met plezier zijn eigen bevindingen deelt.

Hij bezit twee coaching diploma's (voetbal & gezondheid) waarmee hij nog veel te weinig doet.

Keto Workshop voor Starters: “Ontdek de voordelen van de keto levensstijl en leer praktisch hoe je er snel mee aan de slag kunt“

Schrijf je in voor onze workshop

Voeg reactie toe

Geef een reactie

Keto essentie

Wanneer je lichaam makkelijk vet kan verbranden voor energie, gaat je lichaam dat ook permanent doen.

Daardoor heb je minder honger. Eten wordt optioneel. Je lichaam verbrandt eigen lichaamsvet voor haar energie.

Je eet minder omdat je minder honger hebt. Je energiestroom is constant, en je begint gewicht te verliezen. Dit is eigen aan het (oer)menselijke lichaam.

Keto Workshop – Voor Starters

Graag de voordelen van de keto levensstijl ontdekken en praktisch leren hoe je er snel mee aan de slag kunt?

Schrijf je in

Word lid van de Belgische Facebook Groep

We willen van het Keto Huis een inspirerende en informerende plek maken voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren.

Word ook lid van de Belgische Keto Facebook Groep!

Zoek een Recept
%d bloggers liken dit: