.st0{fill:#FFFFFF;}

Cruciale concepten bij je keto-avontuur: (3) insuline bevordert opslag 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Keto is ook een kennis-avontuur. Hoe langer je het doet, hoe makkelijker je een aantal genuanceerde principes denkt te begrijpen. In deze serie van artikels beschrijf ik concepten waarvan ik ondertussen blij ben dat ik (denk dat ik) ze begrijp. 🙂

Als eerste cruciale concept zagen we dat gewichtsverlies moet worden geherformuleerd als vetverlies. Daarnaast heeft elk persoon andere niveaus van koolhydraat-intolerantie.

Als derde concept moet je begrijpen dat insulinegehalte laag moet blijven, om het voor je lichaam mogelijk te maken vetreserves te gebruiken. Met andere woorden: je eigen vet kan niet efficiënt worden gebruikt zolang insuline hoog is, omdat insuline opslag bevordert.

Vetverliespercentage door de energiebalans

De hoeveelheid vet die wordt verbrand, wordt bepaald door de energiebalans. Hoe groter de totale hoeveelheid energie die we gebruiken, des te groter de totale energiebehoefte. Dat betekent dat totale energiebehoefte afkomstig is van energie uit voedselinname én energie uit vetreserves.

Als de inname van voedselenergie hoog is (je eet véél), zal de behoefte aan opgeslagen energie laag zijn (je gebruikt weinig lichaamsvet). Als de inname lager is, zal de behoefte aan energie uit vetreserves hoger zijn.

-> Zie ook het artikel: “Gezond eten en een beetje vanalles is toch genoeg?”

Als we tot het uiterste in vetverbranding willen gaan – en dus een maximaal gebruik van eigen vetreserves – moeten we genoeg binnen krijgen om spieren en andere actieve weefsels te behouden. En niets méér. In dat scenario zouden in principe alle energiebehoeften worden voldaan door opgeslagen vetreserves en glycogeen (indien nodig). Met weerstandstraining kan je dat proces enorm verbeteren.

De hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt, is evenredig met je spiermassa en spieractiviteit. Bij weinig lichaamsbeweging kan je als richtlijn 0.8 tot 1,5 gram per kg vetvrije massa per dag hanteren. En bij hoge activiteitsniveaus 2 tot zelfs 3 gram per kg per dag. Té veel eiwit is niet geweldig, maar méér is bijna altijd beter dan minder. Alleszins voor actieve atletische mensen.

Vetverbranding en eiwitsynthese kunnen verder worden geoptimaliseerd door periodiek te vasten. Wanneer je de tijd tussen maaltijden verlengt, kunnen glucose en insuline nog méér dalen, waardoor vetverbranding toeneemt.

En minder vaak eten, maar wél grotere hoeveelheden eiwit in een maaltijd is beter omdat eiwitsynthese toeneemt in verhouding tot de hoeveelheid die wordt geconsumeerd.

Bronmateriaal en wetenschappelijke verdieping hierbij:

—–

Je had graag het hele plaatje over een gezonde keto levensstijl? Lees dan zeker mijn boek “Ketoman”.

februari 26, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>