.st0{fill:#FFFFFF;}

“Gezond eten en een beetje vanalles is toch genoeg?” 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Heel wat lange tafelgesprekken. Dat hoort zo met de feestdagen. En aangezien er rijkelijk gevulde tafels zijn, gaan de gesprekken vaak richting het eten zelf. En keto intrigeert. De grootste reactie die we vaak krijgen:

Super dat het jullie bevalt, maar ik blijf overtuigd dat gezond eten en een beetje vanalles gewoon het beste is.

Uiteraard, zeg ik dan, dat vind ik ook. Gezond eten. Afwisselend eten. Dat is zeker top. Zéker als je gezond bent en je goed voelt. Als alles goed werkt, moet je niets veranderen. Dat spreekt voor zich. Het enige punt dat ik dan wil maken, is dat ‘afwisselend en gezond eten’ je vaak niet minder insulineresistent maakt. Het brengt je niet in ketose. Het maakt je op termijn geen efficiënte energieverbrander. En zorgt dus niet voor een mogelijk gewenst sneeuwbaleffect. Onderstaande is wat wetenschappelijke verdieping me heeft geleerd.

Koolhydraat-afhankelijkheid afbouwen en vet-aangepast worden is de enige weg om controle te krijgen op je lichaamscompositie op de lange duur.

Houd je insulineproductie permanent laag, is het bijna onmogelijk om extra lichaamsgewicht te krijgen. Breng je insulineproductie niet terug tot minimale proporties, dan ga je gewoon in de komende jaren geleidelijk aan extra vet produceren. Hoeveel vet? Dat hangt af van je unieke familiale genen. Puur (on)geluk dus!

Iedereen in je familie is mager, zeg je? Toch zullen er wellicht slechte zaken in je lichaam gebeuren wanneer je koolhydraat-afhankelijk wordt. Vet-aangepast worden is de enige manier om niet meegesleurd te worden in de huidige epidemie van chronische stofwisselingsziektes.

Er is dus wel degelijk een soort van urgentie. Maar. Laten we ervan uitgaan dat je ook nog eens gewichtsverlies als doel hebt. Als je dan zot doet met spek en ander vet, waarbij je alle energie haalt uit opgenomen calorieën, is er geen stimulans meer om bewaard vet te mobiliseren en te verbranden. Je zult geen extra vet opnemen bij een vetrijke eetstijl. In tegenstelling tot de koolhydraatrijke voeding, zal je genoeg hebben om niet te overeten. Wil je echter extra lichaamsvet verliezen, moet je beseffen dat je je volgende maaltijd kan krijgen van het eten op je bord. Of van je billen of dijen.

Het mooie aan vet-aangepast te zijn (‘keto efficiënt’ laten we zeggen) is dat je het verschil niet zult kennen. Je huppelt vrolijk rond die hele ochtend. Of je nu net een reuzenomelet at of gewoon wat groene thee met limoen.

Niet vet-aangepast? Dan werkt dit alles gewoon niet. Je koolhydraat-afhankelijke hormonale situatie (de regulering van ghreline, leptine en andere honger/verzadingshormonen ) zorgt voor “honger” én ook dat je te veel eet als antwoord op elke poging om calorieën te beperken.

Vergeet namelijk niet dat je als koolhydraat-junkie gewoon heel slecht in staat bent om bewaarde vetbronnen zoals vet en ketonen te verbranden. Daardoor ben je enorm afhankelijk van koolhydraatrijke tussendoortjes (de zogezegde ‘refeeds’ van de sporter, maar gelden ook voor gewone mensen) om je energieniveau op peil te houden en hevige honger van je af te schudden. Dat is gewoon een veel groter probleem dan vet-aangepast te zijn én te kwistig te zijn met nootjes, ontbijtspek en eieren zodat je geen extra lichaamsvet meer verliest.

Is dat laatste het geval zijn er extra oplossingen:

  • Af en toe wat extra Intermittent Fasting aan de mix voegen
  • Enkel eten wanneer je honger hebt
  • Of stoppen met eten wanneer je genoeg hebt in plaats van “vol”
  • En tot slot zoveel mogelijk bewegen overdag

Als je al vrij sportief bent, een goede basisconditie hebt en vet-aangepast bent, kan je nog een stapje sneller gaan door lange aerobe sportinspanningen te doen of korte intensieve spurtjes.

Succes!

januari 2, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>
× Hoe kunnen we je helpen?