Keto Huis
Alle tips, strategieën en praktische richtlijnen om met keto te starten op één plek?
Bestel het Ketoman boek & ontvang ook de gratis startersgids

“Gezond eten en een beetje vanalles is toch genoeg?”

inktvis

Heel wat lange tafelgesprekken. Dat hoort zo met de feestdagen. En aangezien er rijkelijk gevulde tafels zijn, gaan de gesprekken vaak richting het eten zelf. En keto intrigeert. De grootste reactie die we vaak krijgen:

Super dat het jullie bevalt, maar ik blijf overtuigd dat gezond eten en een beetje vanalles gewoon het beste is.

Uiteraard, zeg ik dan, dat vind ik ook. Gezond eten. Afwisselend eten. Dat is zeker top. Zéker als je gezond bent en je goed voelt. Als alles goed werkt, moet je niets veranderen. Dat spreekt voor zich. Het enige punt dat ik dan wil maken, is dat ‘afwisselend en gezond eten’ je gewoon niet in ketose brengt. Het maakt je op termijn geen efficiënte energie verbrander. En zorgt dus niet voor het gewenste sneeuwbaleffect. Onderstaande is wat wetenschappelijke verdieping me heeft geleerd.

Koolhydraat-afhankelijkheid afbouwen en vet-aangepast worden is de enige weg om controle te krijgen op je lichaamscompositie op de lange duur.

Houd je insulineproductie permanent laag, is het bijna onmogelijk om extra lichaamsgewicht te krijgen. Breng je insulineproductie niet terug tot minimale proporties, dan ga je gewoon in de komende jaren geleidelijk aan extra vet produceren. Hoeveel vet? Dat hangt af van je unieke familiale genen. Puur (on)geluk dus!

Iedereen in je familie is mager, zeg je? Toch zullen er wellicht slechte zaken in je lichaam gebeuren wanneer je koolhydraat-afhankelijk wordt. Vet-aangepast worden is de enige manier om niet meegesleurd te worden in de huidige epidemie van chronische stofwisselingsziektes.

Er is dus wel degelijk een soort van urgentie. Maar. Laten we ervan uitgaan dat je ook nog eens gewichtsverlies als doel hebt. Als je dan zot doet met spek en ander vet, waarbij je alle energie haalt uit opgenomen calorieën, is er geen stimulans meer om bewaard vet te mobiliseren en te verbranden. Je zult geen extra vet opnemen bij een vetrijke eetstijl. In tegenstelling tot de koolhydraatrijke voeding, zal je genoeg hebben om niet te overeten. Wil je echter extra lichaamsvet verliezen, moet je beseffen dat je je volgende maaltijd kan krijgen van het eten op je bord. Of van je billen of dijen.

Het mooie aan vet-aangepast te zijn (‘keto efficiënt’ laten we zeggen) is dat je het verschil niet zult kennen. Je huppelt vrolijk rond die hele ochtend. Of je nu net een reuzenomelet at of gewoon wat groene thee met limoen.

Niet vet-aangepast? Dan werkt dit alles gewoon niet. Je koolhydraat-afhankelijke hormonale situatie (de regulering van ghreline, leptine en andere honger/verzadingshormonen ) zorgt voor “honger” én ook dat je te veel eet als antwoord op elke poging om calorieën te beperken.

Vergeet namelijk niet dat je als koolhydraat-junkie gewoon heel slecht in staat bent om bewaarde vetbronnen zoals vet en ketonen te verbranden. Daardoor ben je enorm afhankelijk van koolhydraatrijke tussendoortjes (de zogezegde ‘refeeds’ van de sporter, maar gelden ook voor gewone mensen) om je energieniveau op peil te houden en hevige honger van je af te schudden. Dat is gewoon een veel groter probleem dan vet-aangepast te zijn én te kwistig te zijn met nootjes, ontbijtspek en eieren zodat je geen extra lichaamsvet meer verliest.

Is dat laatste het geval zijn er extra oplossingen:

  • Af en toe wat extra Intermittent Fasting aan de mix voegen
  • Enkel eten wanneer je honger hebt
  • Of stoppen met eten wanneer je genoeg hebt in plaats van “vol”
  • En tot slot zoveel mogelijk bewegen overdag

Als je al vrij sportief bent, een goede basisconditie hebt en vet-aangepast bent, kan je nog een stapje sneller gaan door lange aerobe sportinspanningen te doen of korte intensieve spurtjes.

Succes!

Keto Huis (Christophe)

Christophe Bouten (1977) loopt traag en verdiept zich graag.

Als vader van twee jonge kereltjes probeert hij open van geest door het leven te stappen. Op zijn dertigste nam hij zijn gezondheid weer in eigen handen.

Samen met zijn partner Sofie Desmedt is hij op zijn veertigste het Keto Huis gestart. De keto levensstijl is voor hem een boeiend leerproces, waarover hij met plezier zijn eigen bevindingen deelt.

Hij schreef onlangs het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici". Verder bezit hij twee coaching diploma's (voetbal & gezondheid) waarmee hij nog veel te weinig doet.

Alle tips, strategieën en praktische richtlijnen om met keto te starten op één plek?
Bestel het Ketoman boek & ontvang ook de gratis startersgids

Bestel ons nieuwe boek ‘Ketoman’

Ketoman heeft een geheim dat de traditionele kijk op voeding op zijn kop zet!

Bestel het boek
(+gratis startersgids)

Over ons


We willen van het Keto Huis een inspirerende en informerende plek maken voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren.
>

Nieuw met keto?  Download onze uitgebreide keto basisgids!

close

Keto starter? Ontvang onze uitgebreide keto basisgids!

keto_basisgids

Abonneer je en ontvang de gids meteen in PDF:

%d bloggers liken dit: