.st0{fill:#FFFFFF;}

Het belang van intermittent fasting (vasten) 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Intermittent fasting (IF of deelvasten) is naast koolhydraatarm eten een andere belangrijke metabolische strategie om je gezondheid te verbeteren.

Het is één van de cruciale zaken binnen een gezonde keto levensstijl.

Vermeld je het woord ‘vasten’ aan iemand, dan kijkt die ongetwijfeld angstig of verschrikt op. Een aantal uren niet eten is nog altijd voor velen ‘not done’. Hoogstens een religieuze verplichting. En toch is het een heilzaam instrument in je gereedschapskist van hulpmiddelen om een keto levensstijl te handhaven. Vasten zorgt ervoor dat je lichaam de productie van ketonen gaat verhogen. Je kan het zien als een zuiveringskuur voor je lichaam. Je wordt ook gevoeliger voor insuline.

Meetinstrument voor je keto fitness

Gelukkig is het concept van vasten als deel van een gezonde levensstijl de voorbije jaren door de hele paleo beweging (levensstijl gebaseerd op die van de jager-verzamelaar) wel meer in de aandacht gekomen.

IF kan dus een krachtige strategie zijn om gewicht en gezondheid te optimaliseren, maar is nog steeds behoorlijk controversieel en misbegrepen door heel wat mensen. Wie moet vasten? Wie niet? Hoe lang moet je niet-eten om er het meeste voordeel van te hebben? Kan je voldoende ketonen produceren zonder te vasten?

Een goede manier om er naar te kijken, is het als een meetinstrument voor je ‘keto fitness’ te beschouwen. Zodra je volledig keto-aangepast bent en je vrij makkelijk 12 tot 24 uur op enkel (voldoende) water kunt opereren, ga je een vernieuwd soort controle ontdekken dat je de voorbije jaren als het ware kwijt was. Je hoeft niet elke drie uur op zoek te gaan naar iets om te knabbelen.

Of anders gezegd: koolhydraten eten, maakt hongerig. Koolhydraten verminderen, maakt het makkelijker niet te eten.

Ketonen als brandstof gebruiken zorgt ervoor dat je mentaal scherp en in volledige controle kunt zijn, zonder rationele wilskracht te moeten gebruiken om eten uit de weg te gaan. Spontaan geen eten nodig hebben om te kunnen functioneren (werken, sporten) is een duidelijke indicator van een optimaal metabolische gezondheid.

Uiteenlopende vasten-protocols

Er zijn heel wat variaties mogelijk, maar het standaard patroon dat het makkelijkst te volgen is, is dagelijks 14 tot 16 uur niet eten.

Dit betekent dat je alle voeding gedurende 8 tot 10 uur gaat consumeren. Je neemt bijvoorbeeld je laatste maaltijd rond 20.00 ’s avonds, ’s morgens eet je niet en pas rond de middag begin je opnieuw te eten. Kort gezegd betekent dit dus enkel ’s avonds laat niet meer eten en het ontbijt overslaan, wat spontaan al door heel wat mensen gedaan wordt.

24- uur vasten protocol

24-uur vasten is de iets uitgebreidere versie van de typische 16-uur vastentijd. Je eet hierbij niet meer vanaf lunch de ene dag tot het middageten de andere dag. Of je laatste maaltijd is het avondeten, waarbij je niet meer eet tot het avondeten de dag erna. Je kan dit bijvoorbeeld drie keer per week doen, afhankelijk van je doelstellingen.

De aanbeveling binnen een keto levensstijl is uiteraard dat je de dagen dat je wél eet zo weinig mogelijk verwerkte koolhydraten consumeert.

In vele van dit soort protocollen eet je elke dag één maaltijd, zodat mensen die medicatie nemen dit makkelijk ook kunnen doen. 24-uur vasten is ook niet heel moeilijk om in te passen in je dagschema wanneer je keto-aangepast bent. Je hebt gewoon minder honger en goestingskes.

En dan is er ook het sociale aspect. Voor heel wat mensen is het avondeten belangrijk. Niet alleen om te kunnen eten maar tijd door te brengen met man/vrouw en/of kinderen. Met dit soort van regiment is familietijd nog steeds mogelijk.

In onderstaand voorbeeld vast je vanaf het avondeten zondagavond tot het avondeten de dag erna. Na de laatste maaltijd zondag om 7.30 pm heb je pas je volgende maaltijd om 7.30 pm op maandag.

De opgelijste maaltijden zijn een aantal suggesties dat we doen om hierbij makkelijker je koolhydraatarme doelstellingen vol te kunnen houden.

Persoonlijk houden we niet erg van het beladen woord ‘vasten’ omdat het bij ons eerder spontaan niet eten is. We zijn namelijk niet hongerig op dat moment. Maar voor mensen die bepaalde doelstellingen zoals gewichtsverlies of bestrijden van ziekte wensen, begrijpen we uiteraard wel dat dit soort programma’s enorm heilzaam kunnen zijn.

Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag
Ontbijt VASTEN VASTEN VASTEN VASTEN VASTEN VASTEN VASTEN
Middageten Tomaat, komkommer en avocado salade VASTEN Caesar salade VASTEN Ceviche  champignons paprika, sla en frambozenvinaigrette VASTEN Couscous bloemkool spekjes en pistachenootjes
Avondeten Kip met spinazie en courgette Zalmmootje met sperrziebonen en balsamico vinaigrette Varkensspek met broccoli en mozzarella sla Bloemkool-pizza Omelet Steak fajitas Vegan gegrilde groenten met guacamole, ricotta, koriander met salade

Bijkomende interesse in vasten?

Lees dan zeker onze gids “Praktische implementatie van autofagie: het vastenexperiment van Ketoman”. 

Wetenschappelijke verdieping

VerdiepingEr is nog heel wat extra research nodig, maar zeker het werk van onder andere Dr Jason Fung toont aan dat er duidelijke verbetering is in metabolische gezondheid. Zeker op de korte termijn. Hieronder een goed interview om het hele IF-deel binnen de context van een keto levensstijl beter te begrijpen.

november 12, 2019  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>