Autofagie. Letterlijk betekent het woord: ‘jezelf eten’. Autofagie is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde in 2016 Yoshinori Ohsumi maakte van het vroegere gefluister van de medische wereld over autofagie een volwaardig gespreksonderwerp. Ohsumi ontdekte hoe ons lichaam achteruit gaat en zijn cellulaire componenten recycleert.
In’t kort gezegd: autofagie.
Waarom is autofagie relevant?
KetoHuis gaat over keto en de levensstijl errond. Wel, wat blijkt? Er is een link tussen ketonen en autofagie. En dus is wat volgt het meest relevant voor de generatie babyboomers (geboren tussen 1945 en 1955). Zij hebben namelijk de meeste schade opgelopen van alle onzin die het medisch establishment de voorbije 40 jaar over voeding heeft verteld.
Lees over vetten. Lees over cholesterol. Lees over eieren. Lees over (rood) vlees.
Lees mijn boek Ketoman, en je begrijpt in detail wat ik bedoel.
Gelukkig is het niet te laat. Tijd wel om een aantal dwaze aanbevelingen terug te draaien. De wetenschap rond hoe je lichaam “jezelf” opeet, is daarom het volgen waard.
Autofagie verwijdert namelijk het ‘afval’ dat zich in de cellen van je lichaam bevindt.
Al die jaren van slecht gevoede hersencellen, veel te weinig slaap, en nicotine in jonge jaren heeft ons dikker en ongezonder gemaakt dan welke andere generatie ook. Het resultaat? Heel wat korstige cellen.
Rhonda Patrick legt hieronder het proces uit.
Periodiek fasten én ketonen om rotzooi op te peuzelen
Na tien jaar van constante ontsteking, kan de genetica van je grijze materie allerlei hersenziekten veroorzaken. De chemie die wordt geproduceerd door de combinatie van vasten en hoge ketonen keert het ontstekingsschroot om dat de meeste babyboomers hebben. In feite vermindert deze chemie de zwelling van de hersenen..
Periodiek vasten en hoge ketonen activeren je cellen om de ‘rotzooi’ op te peuzelen die jarenlang de elektrische signalen en activiteit van je hersenen heeft verpest. Een brein dat tot dementie zou leiden, heeft al jaren extra eiwitten weggeslingerd voor je je eerste geheugenstoornis ervaart. Mocht je een jaar ervoor een soort van virtuele tour kon doen in je brein vooraleer je geheugen je parten begint te spelen, zou je veel van die korstige, extra eiwitten zien, die ook beter bekend zijn als plak of klitten van draadachtige structuren, neurofibrillen genaamd.
Heb je al geheugenproblemen? Begin met het eten van plak! Stimuleer autofagie door vasten een plekje te geven in je gezonde keto levensstijl.
Hoe stimuleer je dit proces van autofagie bij jezelf?
Gelukkig werpt het onderzoek van Nobelprijswinnaar Yoshinori Ohsumi licht op deze wetenschap. Autofagie is een zeer gereguleerd proces waarbij je cellen componenten afbreken en deze delen vervolgens als voeding gebruiken. Onze cellen zijn geprogrammeerd om te sterven. Wanneer gaan je cellen dood? Dat hangt ervan af hoe goed je voor ze hebt gezorgd.
Apoptose (voorgeprogrammeerde dood) wordt geactiveerd wanneer cellen oud en versleten worden. Verschillende cellen in het lichaam leven langer dan andere, maar ze hebben allemaal een einddatum – een voorbestemde datum waarop ze zullen sterven. Die datum komt sneller als ze slecht gebouwd zijn of als ze constant ontstoken zijn.
Waarom is dit relevant bij heel wat mensen?
De prille wetenschap achter autofagie is fascinerend. Zeker als je bijvoorbeeld snel veel gewicht verliest, is de combinatie met vasten in de keto levensstijl een interessante tool.
Je lichaam ‘eet’ dan de ‘misvormde’ huidcellen die tot rimpels en loshangend vel zorgen.
Dat zou namelijk een oplossing kunnen zijn voor de bekommernis van velen bij gewichtsverlies. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen géén gewicht willen verliezen uit angst voor dat slappe loshangende vel.
Als je gewicht verliest terwijl je autofagie stimuleert, ‘eet’ je lichaam die vervormde huidcellen die je rimpels veroorzaakten. Je zult die extra bloedvaten, vetcellen en verbindende cellen ‘eten’ terwijl je afvalt. Zonder dat overblijvende, onnodige weefsel, sluit je huid stevig aan op het overliggende weefsel. Dit resulteert in een strakke, sterke huid.
Cool, niet?
Persoonlijk experiment
Om mezelf verder in autofagie te verdiepen, was inlezen niet voldoende.
Tijd voor een serieus, persoonlijk experiment: 120 uur vasten.

Op zich is IF (intermittent fasting) niets nieuws voor me. Regelmatige periodes niet-eten doe ik al bijna tien jaar, maar de voorbije jaren bleef het steeds beperkt tot 18-6, 24 of hooguit 72 uur periodes. Langer leek me onnodig gezien ik me goed, gezond en prima op gewicht voel.
Aangezien ik steeds vaker las dat er tussen 72 en 120 uur misschien het grootste voordeel te behalen valt voor autofagie, wilde ik een langere periode deze week eens uitproberen. Mijn agenda zag er vrij haalbaar uit, en de feestdagen waren achter de rug. We hadden net een Start To Keto uitdaging gestart. Terwijl anderen hun kasten leeg maakten, was het voor mij een geschikt moment om mijn lichaam een volwaardige detoxkuur te geven.
Lees het volledige verslag en alle tips in ons e-book over autofagie.
Lees ons e-book over autofagie.
Vasten (deelvasten of IF) om beter te presteren en gezonder te leven. We bespreken de wetenschap en gezondheidsvoordelen van autofagie en hoe je het zelf praktisch in je eigen leven kan integreren.
Ik sta versteld want het is knap uitgedokterd proficiat zeker niet voor mij meer .
Dank je wel voor je duidelijke uitleg over het vasten en dank voor jouw persoonlijke verslag. Zeer waardevol.
Vol aandacht jouw stuk gelezen en weer zoveel wijzer geworden, dank je wel!
Top, bedankt voor je reactie!
Je hebt er een mooi gecombineerd artikel en ervaringsverslag van gemaakt. Handig om naar te linken naar mensen die geïnteresseerd zijn in dat waarmee ikzelf bezig ben. Je uitleg over autofagie is ook erg goed beschreven.
Bedankt Henk. Een lichaam is fascinerend he…
Zeer duidelijk voor iemand die zich voor het eerst in autofagie verdiept. Sinds gister hoor ik voor het eerst over het woord “autofagie” en ik probeer er zoveel mogelijk over te weten. Ik ben al jaren gewend met maandelijks vasten tijdens Ramadan, maar ik heb me nooit echt verdiept in wat het echt met ons lichaam doet. Jouw geciteerde zin van: “ elke dwaas kan vasten, maar alleen de wijze man weet hoe hij een vasten moet verbreken” raakte me diep. Volgende maand zal ik de Ramadan mee vasten en dit jaar zal ik gebruik maken van jouw tips/adviezen. Ik hoop ook op een gezonde manier af te vallen. Mijn dank is enorm!!
Succes in je eigen avontuur Sara!!
Ben nu in de tweede vastendag wat een fantastische gids en wat fijn dit te ondergaan. hartelijk dank door het boek én de artikelen weet je wat het eigenlijk allemaal met je lichaam doet.
Het lichaam is een prachtig instrument. Als je de signalen ervan goed oppikt, kom je heel ver!
Ik slik elke dag magnesium, vitamine D en een multivitamine. Stop ik hier best mee tijdens het vasten?
Magnesium en vitamine D zou ik niet per se stoppen tijdens het vasten.