.st0{fill:#FFFFFF;}

Keto-product in de kijker: eieren 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Kwisvraag: je moet het aantal eieren dat je inneemt, beperken omwille van het hoge cholesterol-gehalte waardoor het risico op hartaanval verhoogt.

Antwoord: FOUT. Cholesterol eten verhoogt niet noodzakelijk je bloedcholesterolniveaus, en studie na studie heeft aangetoond dat het eten van eieren niet tot hartaanvallen leidt.

Hieronder de hele uitleg.

Eieren liggen me na aan het hart. De reden hiervoor is uiteraard dat mijn (onze) consumptie ervan vrij hoog ligt. Zoals bij vele mensen die de keto levensstijl volgen. Ik eet ze graag. En we verwerken eieren graag in bijvoorbeeld keto-brood of kaneelmuffins.

Eieren hebben onterecht nog steeds een wat negatief imago. De reden hiervoor moet je in de jaren zestig van de vorige eeuw zoeken. Op basis van toenmalige kennis stelden researchers dat een hoge inname van cholesterol leidde tot een stijging van de hoeveelheid cholesterol in het bloed. Het gevolg was dat alle voedingsmiddelen rijk aan cholesterol een negatief imago kregen. De keto-liefhebber weet al lang dat dit allemaal behoorlijk achterhaald is.

Wat de experts fout hadden is één van de grootste voedingsblunders van de voorbije 50 jaar. Zo hebben ze ons heel lang geadviseerd om onze dagelijkse inname aan cholesterol te beperken tot de hoeveelheid die je in één enkel ei vindt. Yep. Je eet één ei als ontbijt en de rest van de dag ben je vegan. Dat advies begon los zand te worden wanneer het American Medical Association een studie publiceerde  waarbij 118.000 mensen betrokken waren en er geen verband gevonden werd tussen eiconsumptie en hartaanval. Straffer nog, de onderzoekers vonden dat mensen die zes eieren per week aten minder kans op haartaanval hadden dan zij die minder dan één ei per week aten. Heel wat recente studies hebben ondertussen bevestigd dat wat de anti-ei experts vertelden fout was.

Maximaal aantal eieren per week?

Het probleem blijft dat je nu nog altijd stemmen hoort die op ei-verbruik een plafond plaatsen. Zoals ze uiteraard een grens stellen aan de suikerrijke muesli dat je als ontbijt mag eten!? Of de zakjes chips of snoep die toegelaten zijn per week. Of het maximale aantal boterhammen per week. Wacht, die laatste voorbeelden zijn uiteraard pure fictie. 😉 Maar die ei-begrenzer, die is en blijft reëel.

Mijn gevoel is dat uiteindelijk gaat blijken dat jij en ik, gezonde mensen die geen intolerantie hebben voor eieren, zoveel eieren mogen eten als we nuttig en passend vinden. Als we maar voor kwaliteit gaan! Want voor we naar bijkomend recent onderzoek gaan, is het toch altijd eens goed gezond verstand te gebruiken.

Een ei is een ongerept mini-leventje. Rijk aan cholesterol (ongeveer 200 mg/ei), maar ook een goede en goedkope bron van eiwitten, B-vitaminen, vitamine A en D en mineralen zoals selenium, ijzer en zink. Super food!

Wat blijkt nu uit recent nieuw onderzoek?

Het eten van maximaal 12 eieren per week zou de cardiovasculaire risicofactoren bij mensen met pre-diabetes of type 2 diabetes niét verhogen. En dat ondanks dus die algemeen geldende tegenstrijdige voedingsadviezen errond die nog steeds over de hele wereld gelden.

Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het ‘American Journal of Clinical Nutrition’ en borduurt verder op een eerdere studie die vergelijkbare resultaten aantoonde over een kortere periode van drie maanden.

In de eerste proef probeerden deelnemers hun gewicht te behouden terwijl ze met een ‘eirijke eetstijl’ (12 eieren per week) van start gingen. De andere groep at minder dan twee eieren per week, zonder verschil in cardiovasculaire risicofactoren aan het einde van drie maanden.

Dezelfde deelnemers probeerden vervolgens wat gewicht te verliezen gedurende nog eens drie maanden, terwijl ze hun hoge of lage eiconsumptie voortzetten. In totaal 12 maanden lang werden de deelnemers opgevolgd door onderzoekers en bleven ze veel of weinig eieren eten. Met dus het resultaat dat er geen verschil is.

Lees de volledige studie

Ons advies in verband met eieren: paar keer per week eitjes als ontbijt, en af en toe lekker keto-brood of keto pannenkoeken.

No big deal! 

 

———————————————

Indien je twijfelt, raden we je ons splinternieuwe boek ‘Ketohuis Kookt’ aan. Bestel nu alvast als eerste een exemplaar. Of kom gerust langs voor één van onze keto workshops.

december 9, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

 • Beste, wat doe je als je ei intolerant ben? Ik word echt ziek als ik eieren eet. Hoe kan ik dit vervangen?

 • Hey Karen Probeer wat meer vlees- en visproducten te eten in dat geval. groetjes Christophe

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek ons volledig keto starterspakket

  Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

  Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

  Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

  >
  %d