Keto Huis

12 eieren per week vergroot niet de kans op hart- en vaatziekten: nieuwe studie

smiley egg

Eieren liggen me na aan het hart. De reden hiervoor is uiteraard dat mijn (onze) consumptie ervan vrij hoog ligt. Zoals bij vele mensen die de keto levensstijl volgen. Ik eet het graag. En we verwerken het graag in bijvoorbeeld keto-brood of kaneelmuffins.

Eieren hebben onterecht nog steeds een wat negatief imago. De reden hiervoor moet je in de jaren zestig van de vorige eeuw zoeken. Op basis van toenmalige kennis stelden researchers dat een hoge inname van cholesterol leidde tot een stijging van de hoeveelheid cholesterol in het bloed. Het gevolg was dat alle voedingsmiddelen rijk aan cholesterol een negatief imago kregen. De keto-liefhebber weet al lang dat dit allemaal behoorlijk achterhaald is.

Het probleem is dat je nu nog altijd stemmen hoort die op ei-verbruik een plafond plaatsen. Zoals ze uiteraard een grens stellen aan de suikerrijke muesli dat je als ontbijt mag eten!? Of de zakjes chips of snoep die toegelaten zijn per week. Of het maximale aantal boterhammen per week. Wacht, die laatste voorbeelden zijn uiteraard pure fictie. 😉 Maar die ei-begrenzer, die is en blijft reëel.

Mijn gevoel is dat uiteindelijk gaat blijken dat jij en ik, gezonde mensen die geen intolerantie hebben voor eieren, zoveel eieren mogen eten als we nuttig en passend vinden. Als we maar voor kwaliteit gaan! Want voor we naar onderzoek gaan, is het toch altijd eens goed gezond verstand te gebruiken.

Een ei is een ongerept mini-leventje. Rijk aan cholesterol (ongeveer 200 mg/ei), maar ook een goede en goedkope bron van eiwitten, B-vitaminen, vitamine A en D en mineralen zoals selenium, ijzer en zink. Super food!

 

 

 

Wat blijkt nu uit recent nieuw onderzoek?

Het eten van maximaal 12 eieren per week zou de cardiovasculaire risicofactoren bij mensen met pre-diabetes of type 2 diabetes niét verhogen. En dat ondanks dus die algemeen geldende tegenstrijdige voedingsadviezen errond die nog steeds over de hele wereld gelden.

Het onderzoek is net gepubliceerd in het ‘American Journal of Clinical Nutrition’ en borduurt verder op een eerdere studie die vergelijkbare resultaten aantoonde over een kortere periode van drie maanden.

In de eerste proef probeerden deelnemers hun gewicht te behouden terwijl ze met een ‘eirijke eetstijl’ (12 eieren per week) van start gingen. De andere groep at minder dan twee eieren per week, zonder verschil in cardiovasculaire risicofactoren aan het einde van drie maanden.

Dezelfde deelnemers probeerden vervolgens wat gewicht te verliezen gedurende nog eens drie maanden, terwijl ze hun hoge of lage eiconsumptie voortzetten. In totaal 12 maanden lang werden de deelnemers opgevolgd door onderzoekers en bleven ze veel of weinig eieren eten. Met dus het resultaat dat er geen verschil is.

Lees de volledige studie

Keto Huis (Christophe)

Christophe Bouten (1977) loopt traag en verdiept zich graag.

Als vader van twee jonge kereltjes probeert hij open van geest door het leven te stappen. Op zijn dertigste nam hij zijn gezondheid weer in eigen handen.

Samen met zijn partner Sofie Desmedt is hij op zijn veertigste het Keto Huis gestart. De keto levensstijl is voor hem een boeiend leerproces, waarover hij met plezier zijn eigen bevindingen deelt.

Hij schreef onlangs het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici". Verder bezit hij twee coaching diploma's (voetbal & gezondheid) waarmee hij nog veel te weinig doet.

Pop-Up Event

Verneem alles over een gezonde keto levensstijl tijdens onze Keto Pop-Up eind november!

Schrijf je in

Over ons


We willen van het Keto Huis een inspirerende en informerende plek maken voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren.
>

Nieuw met keto?  Download onze uitgebreide keto basisgids!

close

Keto starter? Ontvang onze uitgebreide keto basisgids!

keto_basisgids

Abonneer je en ontvang de gids meteen in PDF:

%d bloggers liken dit: