Keto Huis

Keto-product in de kijker: eieren

smiley egg

Kwisvraag: je moet het aantal eieren dat je inneemt, beperken omwille van het hoge cholesterol-gehalte waardoor het risico op hartaanval verhoogt.

Antwoord: FOUT. Cholesterol eten verhoogt niet noodzakelijk je bloedcholesterolniveaus, en studie na studie heeft aangetoond dat het eten van eieren niet tot hartaanvallen leidt.

Hieronder de hele uitleg.

Eieren liggen me na aan het hart. De reden hiervoor is uiteraard dat mijn (onze) consumptie ervan vrij hoog ligt. Zoals bij vele mensen die de keto levensstijl volgen. Ik eet ze graag. En we verwerken eieren graag in bijvoorbeeld keto-brood of kaneelmuffins.

Eieren hebben onterecht nog steeds een wat negatief imago. De reden hiervoor moet je in de jaren zestig van de vorige eeuw zoeken. Op basis van toenmalige kennis stelden researchers dat een hoge inname van cholesterol leidde tot een stijging van de hoeveelheid cholesterol in het bloed. Het gevolg was dat alle voedingsmiddelen rijk aan cholesterol een negatief imago kregen. De keto-liefhebber weet al lang dat dit allemaal behoorlijk achterhaald is.

Wat de experts fout hadden is één van de grootste voedingsblunders van de voorbije 50 jaar. Zo hebben ze ons heel lang geadviseerd om onze dagelijkse inname aan cholesterol te beperken tot de hoeveelheid die je in één enkel ei vindt. Yep. Je eet één ei als ontbijt en de rest van de dag ben je vegan. Dat advies begon los zand te worden wanneer het American Medical Association een studie publiceerde  waarbij 118.000 mensen betrokken waren en er geen verband gevonden werd tussen eiconsumptie en hartaanval. Straffer nog, de onderzoekers vonden dat mensen die zes eieren per week aten minder kans op haartaanval hadden dan zij die minder dan één ei per week aten. Heel wat recente studies hebben ondertussen bevestigd dat wat de anti-ei experts vertelden fout was.

Maximaal aantal eieren per week?

Het probleem blijft dat je nu nog altijd stemmen hoort die op ei-verbruik een plafond plaatsen. Zoals ze uiteraard een grens stellen aan de suikerrijke muesli dat je als ontbijt mag eten!? Of de zakjes chips of snoep die toegelaten zijn per week. Of het maximale aantal boterhammen per week. Wacht, die laatste voorbeelden zijn uiteraard pure fictie. 😉 Maar die ei-begrenzer, die is en blijft reëel.

Mijn gevoel is dat uiteindelijk gaat blijken dat jij en ik, gezonde mensen die geen intolerantie hebben voor eieren, zoveel eieren mogen eten als we nuttig en passend vinden. Als we maar voor kwaliteit gaan! Want voor we naar bijkomend recent onderzoek gaan, is het toch altijd eens goed gezond verstand te gebruiken.

Een ei is een ongerept mini-leventje. Rijk aan cholesterol (ongeveer 200 mg/ei), maar ook een goede en goedkope bron van eiwitten, B-vitaminen, vitamine A en D en mineralen zoals selenium, ijzer en zink. Super food!

Wat blijkt nu uit recent nieuw onderzoek?

Het eten van maximaal 12 eieren per week zou de cardiovasculaire risicofactoren bij mensen met pre-diabetes of type 2 diabetes niét verhogen. En dat ondanks dus die algemeen geldende tegenstrijdige voedingsadviezen errond die nog steeds over de hele wereld gelden.

Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het ‘American Journal of Clinical Nutrition’ en borduurt verder op een eerdere studie die vergelijkbare resultaten aantoonde over een kortere periode van drie maanden.

In de eerste proef probeerden deelnemers hun gewicht te behouden terwijl ze met een ‘eirijke eetstijl’ (12 eieren per week) van start gingen. De andere groep at minder dan twee eieren per week, zonder verschil in cardiovasculaire risicofactoren aan het einde van drie maanden.

Dezelfde deelnemers probeerden vervolgens wat gewicht te verliezen gedurende nog eens drie maanden, terwijl ze hun hoge of lage eiconsumptie voortzetten. In totaal 12 maanden lang werden de deelnemers opgevolgd door onderzoekers en bleven ze veel of weinig eieren eten. Met dus het resultaat dat er geen verschil is.

Lees de volledige studie

Ons advies in verband met eieren: paar keer per week eitjes als ontbijt, en af en toe lekker keto-brood of keto pannenkoeken.

No big deal! 

Keto Huis (Christophe)

Christophe Bouten (1977) loopt traag en verdiept zich graag.

Als vader van twee jonge kereltjes probeert hij open van geest door het leven te stappen. Op zijn dertigste nam hij zijn gezondheid weer in eigen handen.

Samen met zijn partner Sofie Desmedt is hij op zijn veertigste het Keto Huis gestart. De keto levensstijl is voor hem een boeiend leerproces, waarover hij met plezier zijn eigen bevindingen deelt.

Hij schreef onlangs het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici". Verder bezit hij twee coaching diploma's (voetbal & gezondheid) waarmee hij nog veel te weinig doet.

Bestel ons boek ‘Ketoman’

Ketoman heeft een geheim dat de traditionele kijk op voeding op zijn kop zet!

Bestel het boek
(+gratis startersgids)

Over ons


We willen van het Keto Huis een inspirerende en informerende plek maken voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren.
>

'START TO KETO' (start elke zaterdag)
21 DAGEN
21 MOTIVATIE- MOMENTEN

%d bloggers liken dit: