.st0{fill:#FFFFFF;}

Brood: verknoeier van al jouw keto-inspanningen 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Heel wat mensen die de wetenschap achter keto of een koolhydraatarm dieet als gezond aanvaarden komen toch in de problemen met het praktische aspect. Waarom is dat? Zoek het niet te ver! Brood is ongetwijfeld dé grootste boosdoener. Of die sandwich of pistolet. Of alle mogelijke nog zoetere afgeleiden. We kunnen ons sporadisch bezoek aan de bakker namelijk niet missen.

Brood zit diep ingebakken in onze eetcultuur

Goedkoop. Makkelijk beschikbaar en snel bereid. Junk food is geen uitvinding uit de voorbije eeuw. Het ontstond duizenden jaren geleden wanneer de mens met graan aan de bak ging. Onze voorouders creëerden heel wat soorten brood door dat graan slim te verwerken.

Gedurende een lange tijd kon je in brood heel wat voedingsstoffen vinden en was het heel nuttig om aan je energiebehoeften te voldoen. Brood werd een basisproduct in de hele wereld. De voorbije eeuw heeft dit anderzijds tot een groeiend probleem geleid.

Het selectief telen van granen heeft het aantal anti-nutriënten doen stijgen. Dat zijn moleculen die het lichaam tegenhouden om die voedingsstoffen op te nemen.

Het meeste commerciële brood is een brouwsel van fijngemalen koolhydraten, suikers en oliën. En modern tarwe is voor de meeste mensen in heel wat gevallen een ramp. Of die verfijnd is of niet.

Houd insuline laag

Mechanisch verfijnde koolhydraten transformeren die koolhydraten in een brandstof die prima als meststof werkt. Zo weten we sinds 1930 al dat granen aan varkens voeieren hen sneller vetmest. Niet moeilijk dus om ze als een stokebrand van zwaarlijvigheid en diabetes te zien. Bewerkte koolhydraten veroorzaken schadelijke hormoonreacties in de spijsvertering. Het hormoon GIP laait hierbij op. GIP is een primaire trigger voor de afgifte van insuline. Zo piekt insuline om je te laten herstellen van verhoogde bloedsuikerspiegel. Eet je met die koolhydraten bovendien nog wat vet, ga je nog meer afzien.

De combinatie van geraffineerde koolhydraten en vetten zijn een biochemische ramp die heel wat mensen in onze samenleving zwaar van lijf en leden hebben gemaakt. Behoud vet als de gezonde brandstof die het moét en kan zijn, door jouw insuline laag en veilig te houden. Eet geen bewerkte koolhydraten. Punt. Andere lijn.

Bewerkte koolhydraten leiden op termijn tot verslavend gedrag.  Ik heb hier al vaak en uitgebreid over geschreven, maar als suikerverbrander voelt jouw lichaam kort na die koolhydraatrijke maaltijd een bepaald tekort. Bloedsuikerspiegel stijgt snel na de maaltijd en zakt dan stevig in de uren erna. Jouw bloedsuikerspiegel zakt dan in dat lichaam dat afhankelijk is van glucose. Vandaar het gevoel van ontbering.

broodcultuur

Brood heeft een grotere impact dan je denkt

Brood zorgt voor honger. Het zorgt voor een insulinepiek. Het verknoeit de darmen en zorgt voor het prikkelen van de hersenen. Ook op een dieper niveau heeft een impact op ons. Het fluistert zachtjes: ‘Eet me…eet me…eet me. Je mag gerust nog wat meer van me eten…’

Ik herinner me de kilo’s wit brood die ik vroeger kon eten. Eigenlijk was er geen off-switch. Heel wat mensen geven aan hoe makkelijk ze een volledig klein broodje in één eetbeurt kunnen verwerken.

Brood eten heeft enorm veel voordelen in onze huidige druk druk cultuur

En jammer genoeg heeft brood een centrale plek gekregen in onze eetroutine, vooral rond lunchtijd. Ondertussen hebben we niet alleen klassiek brood, maar ook wraps, bagels, crackers, pizza’s en vanalles meer dat jouw lunch bij elkaar houdt. Neem je die koolhydraat-bommetjes weg, dan verdwijnt de hele structuur van de lunchroutine. Bovendien is het een uitermate makkelijke, snelle optie. Planning is niet nodig. Een troef in onze snel snel, druk druk cultuur.

En dus zitten we met een dilemma. We moeten elk stukje brood links laten om gewichtsverlies, metabolische gezondheid en lang leven mogelijk te maken. De meeste mensen hebben geen keuze.

lunchtijd

Bestaan er wel alternatieven?

Maar wat eten we in de plaats?

Gelukkig bespreek ik in dit artikel niet enkel het probleem, maar stel ik ook een aantal oplossingen voor.

1/ Maak keto-brood

Er bestaan heel wat soorten ‘veilig brood’, gemaakt van amandelmeel, kokosmeel en andere soorten meel waarin geen granen zitten. Best wel lekker. Zeker als je regelmatig afwisselt. Het internet staat vol van dit soort koolhydraatarme alternatieven.

Of bekijk de broodvervangers die wij vaak klaarmaken.

keto brood

2/ Koop koolhydraatarm brood

In heel wat winkels vind je steeds vaker koolhydraatarme versies van brood. ProBody, of Provital van Biaform zijn zo’n goede alternatieven. Niet helemaal ideaal wellicht (dat geldt voor alle ‘vervangers’), maar wel een heel goede stap in de juiste richting als je keto wil doen slagen.

3/ Grote gezonde salade

Neem de inhoud van die sandwich die je van plan was te eten bij je lunch, plaats die in een grote kom, voeg er nog extra groenten toe, besprenkel met olie, en voor je het weet heb je een mooie, grote salade.

grote salade

Commercieel brood is één van de kwalijkste zaken die geleidelijk aan terug in jouw anders gezonde eetstijl kan binnendringen. Laat dit paard van Troje je inspanningen niet ondermijnen om gewicht te verliezen of jouw gezondheid weer op het juiste spoor te brengen.

Zeg: ‘nee bedankt!’

Laat ons hieronder weten hoe jij het aanpakt en/of je andere suggesties hebt.

—–
Keto is anders eten. Wij leren je keto leven. Volg ons 21 dagen Start to Keto Programma. Zaterdag gaan we van start!

Ik heb net de 21 dagen challenge achter de rug en ben uiterst tevreden over het resultaat. Ik was al een tijdje op mezelf bezig met keto, maar dat was met ups en downs. Door dit programma vrij strikt te volgen kreeg ik dat extra duwtje om echt in goeie ketose te belanden en er ook in te blijven. Ik ben een overtuigd keto-aanhanger en wil het de rest van mijn leven blijven volhouden! Bedankt voor alles! (Petra Fieremans)

oktober 13, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

 • Ik vind de zaden/pitten crackers van ‘Tasty Basics’ wel lekker af en toe. Past dit binnen de levensstijl?

 • In een overgangsfase wat mij betreft absoluut wel.

 • Ik ben gewoon gestopt met brood te eten.als ik toch zin heb in iets broodachtig maak ik yoghurt brood

 • Dag Christope ik ben helemaal overtuigd dat brood weglaten uit mijn leven alleen maar voordelen heeft. Maar ik heb wel twijfels of het wel raadzaam is om mijn zoontje van 1,5 jaar geen of weinig brood te geven. Ik geef hem al wel elke dag speltbrood in plaats van tarwe, en liefst volkoren. Hoe pak ik dit aan om mijn zoontje gezond groot te laten worden in deze broodmaatschappij? Vriendelijke groet, Els

 • Bewustzijn is het belangrijkste. Je zoon groeit op bij jou dus je hebt jaren de tijd om te wijzen op de link tussen minder goede voeding en darm-of stoelgangproblemen bijvoorbeeld. Hoe wij het een aantal jaren geleden zijn beginnen aanpakken met onze jongens, hebben we in dit artikel gedeeld: https://ketohuis.com/kinderen Succes!

 • Beste,

  Mijn zus en ik waren altijd al bewuste eters maar toch bleef het altijd wel een strijd om op het ‘juiste’ pad te blijven. Toen we aan het Keto dieet begonnen ging dat vanzelf omdat ons hongergevoel verdween alsook overtollige kilos. De bijhorende Keto griep zou wel overgaan… Niet dus. Onze bloeddruk kelderde (8 over 5) en mijn zus
  kreeg hartkloppingen en loodzware benen. Deze symptomen waren niet van voorbijgaande aard zodat we nu terug low carb eten. Wij willen Keto zeker niet afbreken maar je goed laten begeleiden is toch raadzaam.

  Mvg,
  Christine

 • Zoals bij alles is het inderdaad slim je te laten begeleiden als je angst hebt het niet goed aan te pakken. Keto griep is totaal onnodig en wijst gewoon op een tekort aan elektrolyten (vooral zout) in die transitiefase.

 • Hallo Christophe, ik gebruik sinds een tijdje Nutrifoodz protëine brood. Is dit een goed alternatief ?

 • Als het jou persoonlijk helpt in je keto-avontuur, dan wel. Ik zou commercieel brood tot een absoluut minimum beperken.

 • Hallo Christophe,
  ik was zelf altijd een fervente broodeter, maar ok sporter. Jarenlang vroeg ik mij af waarom ik in godsnaam iedere maandag 1 kilo gewicht bijkwam van die éné koffiekoek op zondagochtend?! En dat in een periode van mijn leven waarin ik toch ruim 10 jaar leefde als een asceet vor mijn sport (triathlon), ALLE dagen 2x trainde en uitbalanceerde wat ik at. Nu weet ik waarom.
  Sedert sept 2021 ontdekte ik Keto, wat een openbaring (pas later leerde ik jouw kanaal kennen). Door het zittende leven en het vele werken aan mijn bedrijf “won” ik de voorbije jaren heel wat kilo’s. Alle pogingen van de voorbije jaren om het gewicht kwijt te geraken resulteerden telkens in hetzelfde patroon: het werkte voor een paar maanden tot een jaar, en daarna kwam alles er terug bij. Niet omdat ik stopte met diëten, nee, zonder iets te veranderen kwam alles er terug bij.
  Nu lijkt dit helemaal anders te zijn en ik ben nog nooit zoveel gewicht verloren als nu. Van sept tot nu: van 95.7 naar (vanochtend 😉 ) 76.9, een slordige 20 kilo dus. En ik geniet van het “keto-eten”.

  Enfin, om af te ronden vroeg ik mij het volgende nog af. Op een rustige manier ben ik ook de voeding van de kinderen aan het aanpassen. Brood is hier natuurlijk ook de moeilijkste omdat ze dit meenemen als middagmaal op school. Mijn vraag is 2-ledig:
  1. Hoe pak jij dit aan voor jouw kinderen?
  2. Wij (mijn vrouw en ik) bakken ons brood zelf, geen “vreemde ingrediënten” en altijd meel dat rechtstreeks van een maalderij (een authentiek molen) komt en uitsluitend bio granen gebruikt. Maakt dat enig verschil tov een brood van bij de bakker of niet?

  Alvast bedankt voor je antwoord.
  mvg,
  Wouter.

 • Hey Wouter
  Ons denken is hierin de voorbije jaren uiteraard gegroeid maar dit basisartikel geeft je nog altijd een goed antwoord op een aantal van je vragen. https://ketohuis.com/kinderen/

  Verder hebben we ook een Kinder Keto programma uitgewerkt waaraan je misschien iets hebt. We duiken dieper in een aantal van die onderwerpen.
  https://ketohuis.com/kinder-keto/

  Wat het brood betreft. Ja hoor, commercieel brood is zeker niet hetzelfde als ambachtelijk brood. Zoals bij heel wat zaken is vers en met goede producten veel beter dan gefabriceerd aan de hand van een industrieel proces.

  groetjes

  Christophe

 • Dag Christophe,

  Ik heb probody brood gekocht, mag ik dit vervangen door gewoon brood om te ontbijten?

  Mvg
  Ludivine

 • Je bedoelt of je probody als vervanging van gewoon brood mag eten bij het ontbijt? Ik zou vooral kijken naar je eigen koolhydraat-(in)tolerentatie en in functie daarvan beslissen. Zeker in een overgangsfase geen dwaas idee. Groetjes Christophe

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek ons volledig keto starterspakket

  Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

  Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

  Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

  >
  %d bloggers liken dit: