Keto Huis

Brood: verknoeier van al jouw keto-inspanningen

banketbakker

Heel wat mensen die de wetenschap achter keto of een koolhydraatarm dieet als gezond aanvaarden komen toch in de problemen met het praktische aspect. Waarom is dat? Zoek het niet te ver! Brood is ongetwijfeld dé grootste boosdoener. Of die sandwich of pistolet. Of alle mogelijke nog zoetere afgeleiden. We kunnen ons sporadisch bezoek aan de bakker namelijk niet missen.

Brood zit diep ingebakken in onze eetcultuur

Goedkoop. Makkelijk beschikbaar en snel bereid. Junk food is geen uitvinding uit de voorbije eeuw. Het ontstond duizenden jaren geleden wanneer de mens met graan aan de bak ging. Onze voorouders creëerden heel wat soorten brood door dat graan slim te verwerken.

Gedurende een lange tijd kon je in brood heel wat voedingsstoffen vinden en was het heel nuttig om aan je energiebehoeften te voldoen. Brood werd een basisproduct in de hele wereld. De voorbije eeuw heeft dit anderzijds tot een groeiend probleem geleid.

Het selectief telen van granen heeft het aantal anti-nutriënten doen stijgen. Dat zijn moleculen die het lichaam tegenhouden om die voedingsstoffen op te nemen.

Het meeste commerciële brood is een brouwsel van fijngemalen koolhydraten, suikers en oliën. En modern tarwe is voor de meeste mensen in heel wat gevallen een ramp. Of die verfijnd is of niet.

Houd insuline laag

Mechanisch verfijnde koolhydraten transformeren die koolhydraten in een brandstof die prima als meststof werkt. Zo weten we sinds 1930 al dat granen aan varkens voeieren hen sneller vetmest. Niet moeilijk dus om ze als een stokebrand van zwaarlijvigheid en diabetes te zien. Bewerkte koolhydraten veroorzaken schadelijke hormoonreacties in de spijsvertering. Het hormoon GIP laait hierbij op. GIP is een primaire trigger voor de afgifte van insuline. Zo piekt insuline om je te laten herstellen van verhoogde bloedsuikerspiegel. Eet je met die koolhydraten bovendien nog wat vet, ga je nog meer afzien.

De combinatie van geraffineerde koolhydraten en vetten zijn een biochemische ramp die heel wat mensen in onze samenleving zwaar van lijf en leden hebben gemaakt. Behoud vet als de gezonde brandstof die het moét en kan zijn, door jouw insuline laag en veilig te houden. Eet geen bewerkte koolhydraten. Punt. Andere lijn.

Bewerkte koolhydraten leiden op termijn tot verslavend gedrag.  Ik heb hier al vaak en uitgebreid over geschreven, maar als suikerverbrander voelt jouw lichaam kort na die koolhydraatrijke maaltijd een bepaald tekort. Bloedsuikerspiegel stijgt snel na de maaltijd en zakt dan stevig in de uren erna. Jouw bloedsuikerspiegel zakt dan in dat lichaam dat afhankelijk is van glucose. Vandaar het gevoel van ontbering.

broodcultuur

Brood heeft een grotere impact dan je denkt

Brood zorgt voor honger. Het zorgt voor een insulinepiek. Het verknoeit de darmen en zorgt voor het prikkelen van de hersenen. Ook op een dieper niveau heeft een impact op ons. Het fluistert zachtjes: ‘Eet me…eet me…eet me. Je mag gerust nog wat meer van me eten…’

Ik herinner me de kilo’s wit brood die ik vroeger kon eten. Eigenlijk was er geen off-switch. Heel wat mensen geven aan hoe makkelijk ze een volledig klein broodje in één eetbeurt kunnen verwerken.

Brood eten heeft enorm veel voordelen in onze huidige druk druk cultuur

En jammer genoeg heeft brood een centrale plek gekregen in onze eetroutine, vooral rond lunchtijd. Ondertussen hebben we niet alleen klassiek brood, maar ook wraps, bagels, crackers, pizza’s en vanalles meer dat jouw lunch bij elkaar houdt. Neem je die koolhydraat-bommetjes weg, dan verdwijnt de hele structuur van de lunchroutine. Bovendien is het een uitermate makkelijke, snelle optie. Planning is niet nodig. Een troef in onze snel snel, druk druk cultuur.

En dus zitten we met een dilemma. We moeten elk stukje brood links laten om gewichtsverlies, metabolische gezondheid en lang leven mogelijk te maken. De meeste mensen hebben geen keuze.

lunchtijd

Bestaan er wel alternatieven?

Maar wat eten we in de plaats?

Gelukkig bespreek ik in dit artikel niet enkel het probleem, maar stel ik ook een aantal oplossingen voor.

1/ Maak keto-brood

Er bestaan heel wat soorten ‘veilig brood’, gemaakt van amandelmeel, kokosmeel en andere soorten meel waarin geen granen zitten. Best wel lekker. Zeker als je regelmatig afwisselt. Het internet staat vol van dit soort koolhydraatarme alternatieven.

Of bekijk de broodvervangers die wij vaak klaarmaken.

keto brood

2/ Koop koolhydraatarm brood

In heel wat winkels vind je steeds vaker koolhydraatarme versies van brood. ProBody, of Provital van Biaform zijn zo’n goede alternatieven. Niet helemaal ideaal wellicht (dat geldt voor alle ‘vervangers’), maar wel een heel goede stap in de juiste richting als je keto wil doen slagen.

3/ Grote gezonde salade

Neem de inhoud van die sandwich die je van plan was te eten bij je lunch, plaats die in een grote kom, voeg er nog extra groenten toe, besprenkel met olie, en voor je het weet heb je een mooie, grote salade.

grote salade

Commercieel brood is één van de kwalijkste zaken die geleidelijk aan terug in jouw anders gezonde eetstijl kan binnendringen. Laat dit paard van Troje je inspanningen niet ondermijnen om gewicht te verliezen of jouw gezondheid weer op het juiste spoor te brengen.

Zeg: ‘nee bedankt!’

Laat ons hieronder weten hoe jij het aanpakt en/of je andere suggesties hebt.

Keto Huis (Christophe)

Christophe Bouten (1977) loopt traag en verdiept zich graag.

Als vader van twee jonge kereltjes probeert hij open van geest door het leven te stappen. Op zijn dertigste nam hij zijn gezondheid weer in eigen handen.

Samen met zijn partner Sofie Desmedt is hij op zijn veertigste het Keto Huis gestart. De keto levensstijl is voor hem een boeiend leerproces, waarover hij met plezier zijn eigen bevindingen deelt.

Hij schreef onlangs het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici". Verder bezit hij twee coaching diploma's (voetbal & gezondheid) waarmee hij nog veel te weinig doet.

Bestel ons nieuwe boek ‘Ketoman’

Ketoman heeft een geheim dat de traditionele kijk op voeding op zijn kop zet!

Bestel het boek
(+gratis startersgids)

Over ons


We willen van het Keto Huis een inspirerende en informerende plek maken voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren.
>
ketoman boek en startersgids

Spring mee op de keto-trein.

Lees alvast gratis het eerste hoofdstuk.

%d bloggers liken dit: