Keto Huis

Afwisseling in routine: 2 maaltijden per dag

genieten

De meeste mensen kennen uiteraard het concept ‘genieten van het eten’. Wat hen totaal onbekend is – terwijl dat vaak de grootste periode is tijdens een dag – is te genieten van het ‘niet-eten’. Klinkt gek, maar is het helemaal niet. Het lijkt alleen maar gek als je de afgelopen veertig jaar gehersenspoeld bent met het advies om ‘regelmatig kleine maaltijden per dag’ te eten.

Wanneer je de enorme gezondheidsvoordelen van vasten begrijpt, wordt het een plezier om bijvoorbeeld het ontbijt te omzeilen. Je realiseert je ook dat je tijdens vasten een soort van metabolische training uitvoert, waardoor je lichaam brandstof levert. Je bevordert dus je gezondheid en conditie, zonder ook in de buurt van een sportclub te komen. Sporten zonder te sporten, een droom voor velen. 

Je gaat ook iets anders beginnen merken. Mentale scherpte tijdens die periode dat je niet eet. Dat gaat je verder motiveren. Stressvolle meeting, grote presentatie, besprekingen op het scherpst van de snee; het gaat beter als je de uren ervoor niet hebt gegeten. Waarom? Het creëert een verhoogd besef van gewaarzijn en een scherpere gemoedstoestand.

Simpel gesteld zijn er twee basis-benaderingen om maaltijden over te slaan (Intermittent Fasting):

  • sla het ontbijt over
  • sla de lunch over

Zelf heb ik altijd de voorkeur gegeven om het ontbijt over te slaan. Je drinkt dan hoogstens een kop koffie met een paar eetlepels room bijvoorbeeld.

Deze strategie werkt om verschillende redenen goed:

  • je hebt de hele nacht niet gegeten en de vetverbranding (en ketonen-productie) is sowieso al gestart
  • heel wat mensen doen dit met periodes regelmatig, zonder het een naam te geven. Ze hebben gewoon geen tijd of honger
  • je kunt het en het is dus vrij gemakkelijk nog even vol te houden tot de middag
  • als je al lang verse gezonde voeding eet, heb je ’s morgens vaak sowieso geen honger. Profiteer ervan. Geen gedoe met de bereiding van eten op een drukke ochtend
  • je kunt uitkijken naar een sociale lunch met collega’s of vrienden. En bovendien kan je echt genieten van deze specifieke maaltijd

Soms is het echter goed van strategie te veranderen. Je lichaam uit te dagen. En bijvoorbeeld wél te ontbijten, maar de lunch over te slaan. Dat is zeker een goede aanpak voor mensen die het gevoel hebben dat ze ’s ochtends hun ontbijt nodig hebben. Volg je deze routine, moet je ervoor zorgen dat je eet totdat je helemaal verzadigd bent bij het ontbijt. Met veel gezonde vetten en eiwitten. Een ontbijt op basis van eieren is bijvoorbeeld ideaal.

eieren

Onlangs heb ik die laatste eetstrategie eens uitgebreid getest. Vier maanden lang at ik in de week ’s morgens én ’s avonds uitgebreid met het gezin. De lunch sloeg ik over. Enkel water en thee. De sporadische koffie.

De trigger? Sinds maart werkte ik terug op een kantoor. Met verleidingen.

verleidingen

En geen ideale lunches. Het leek me een perfecte periode om te zien of de keto-voordelen bij overdag-vasten kloppen. De vetverbranding zijn werk laten doen. De voordelen voor energie en het sporten kende ik al. Maar in een stressvolle omgeving?

Kan je dan van 07.30 tot 18.30 productief functioneren zonder voeding?

Mijn conclusie na de volledige vier maanden: fluitje van een cent. Op twee dagen uitzondering na waar ik op de middag of rond vier uur opeens enorm honger kreeg. Stress?

In ieder geval: het lukte de andere dagen perfect. Dezelfde energie. Geen dipjes. Mentale focus. Ik kon blijven werken. En je geniet dan des te meer van het avondeten.

genieten

Het experiment zit er op voor een tijdje. Tijd voor verlof en een andere routine…constant proeven en eten. 😉

Keto Huis (Christophe)

Christophe Bouten (1977) loopt traag en verdiept zich graag.

Als vader van twee jonge kereltjes probeert hij open van geest door het leven te stappen. Op zijn dertigste nam hij zijn gezondheid weer in eigen handen.

Samen met zijn partner Sofie Desmedt is hij op zijn veertigste het Keto Huis gestart. De keto levensstijl is voor hem een boeiend leerproces, waarover hij met plezier zijn eigen bevindingen deelt.

Hij schreef onlangs het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici". Verder bezit hij twee coaching diploma's (voetbal & gezondheid) waarmee hij nog veel te weinig doet.

Bestel ons boek ‘Ketoman’

Ketoman heeft een geheim dat de traditionele kijk op voeding op zijn kop zet!

Bestel het boek
(+gratis startersgids)

Over ons


We willen van het Keto Huis een inspirerende en informerende plek maken voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren.
>

'START TO KETO' (start elke zaterdag)
21 DAGEN
21 MOTIVATIE- MOMENTEN

%d bloggers liken dit: