.st0{fill:#FFFFFF;}

Afwisseling in routine: 2 keto-maaltijden per dag 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

De meeste mensen kennen het concept ‘genieten van het eten’. Wat hen totaal onbekend is – terwijl dat vaak de grootste periode is tijdens een dag – is te genieten van het ‘niet-eten’. Klinkt gek, maar is het helemaal niet. Het lijkt alleen maar gek als je de afgelopen veertig jaar gehersenspoeld bent met het advies om ‘regelmatig kleine maaltijden per dag’ te eten.

Wanneer je de enorme gezondheidsvoordelen van vasten begrijpt, wordt het een plezier om bijvoorbeeld het ontbijt te omzeilen. Je realiseert je ook dat je tijdens vasten een soort van metabolische training uitvoert, waardoor je lichaam brandstof levert. Je bevordert dus je gezondheid en conditie, zonder ook in de buurt van een sportclub te komen. Sporten zonder te sporten, een droom voor velen. 

Je gaat ook iets anders beginnen merken. Mentale scherpte tijdens die periode dat je niet eet. Dat gaat je verder motiveren. Stressvolle meeting, grote presentatie, besprekingen op het scherpst van de snee; het gaat beter als je de uren ervoor niet hebt gegeten. Waarom? Het creëert een verhoogd besef van gewaarzijn en een scherpere gemoedstoestand.

Simpel gesteld zijn er twee basis-benaderingen om maaltijden over te slaan (Intermittent Fasting):

  • sla het ontbijt over
  • sla de lunch over

Zelf heb ik altijd de voorkeur gegeven om het ontbijt over te slaan. Je drinkt dan hoogstens een kop koffie met hooguit een eetlepel room bijvoorbeeld.

Deze strategie werkt om verschillende redenen goed:

  • je hebt de hele nacht niet gegeten en de vetverbranding (en ketonen-productie) is sowieso al gestart
  • heel wat mensen doen dit met periodes regelmatig, zonder het een naam te geven. Ze hebben gewoon geen tijd of honger
  • je kunt het en het is dus vrij gemakkelijk nog even vol te houden tot de middag
  • als je al lang verse gezonde voeding eet, heb je ’s morgens vaak sowieso geen honger. Profiteer ervan. Geen gedoe met de bereiding van eten op een drukke ochtend
  • je kunt uitkijken naar een sociale lunch met collega’s of vrienden. En bovendien kan je echt genieten van deze specifieke maaltijd

Soms is het echter goed van strategie te veranderen. Je lichaam uit te dagen. En bijvoorbeeld wél te ontbijten, maar de lunch over te slaan. Dat is zeker een goede aanpak voor mensen die het gevoel hebben dat ze ’s ochtends hun ontbijt nodig hebben. Volg je deze routine, moet je ervoor zorgen dat je eet totdat je helemaal verzadigd bent bij het ontbijt. Met veel gezonde vetten en eiwitten. Een ontbijt op basis van eieren is bijvoorbeeld ideaal.

eieren

Onlangs heb ik die laatste eetstrategie eens uitgebreid getest. Vier maanden lang at ik in de week ’s morgens én ’s avonds uitgebreid met het gezin. De lunch sloeg ik over. Enkel water en thee. De sporadische koffie.

De trigger? Sinds maart werkte ik terug op een kantoor. Met verleidingen.

verleidingen

En geen ideale lunches. Het leek me een perfecte periode om te zien of de keto-voordelen bij overdag-vasten kloppen. De vetverbranding zijn werk laten doen. De voordelen voor energie en het sporten kende ik al. Maar in een stressvolle omgeving?

Kan je dan van 07.30 tot 18.30 productief functioneren zonder voeding?

Mijn conclusie na de volledige vier maanden: fluitje van een cent. Op twee dagen uitzondering na waar ik op de middag of rond vier uur opeens enorm honger kreeg. Stress?

In ieder geval: het lukte de andere dagen perfect. Dezelfde energie. Geen dipjes. Mentale focus. Ik kon blijven werken. En je geniet dan des te meer van het avondeten.

genieten

Het experiment zit er op voor een tijdje. Tijd voor een andere routine…

Interesse in langere vasten-periodes? Zie ook het vasten-experiment van Ketoman om ‘autofagie’ te stimuleren.


Makkelijk en snel met gezond keto aan de slag? Bestel alvast ons nieuwe boek ‘Ketohuis Kookt’.

juli 2, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>