.st0{fill:#FFFFFF;}

“Waarom is vitamine D zo belangrijk in het leven?” 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Steeds meer mensen ontvluchten de zon. Niet per se in Europa, maar wel in andere culturen zoals wij ook persoonlijk in Taiwan konden merken. Voor de doorsnee Aziaat is de zon te vermijden. Bruin worden is vaak allerminst een ambitie. Aan een strand loop je bedekt en beschermd rond.

Wij niet. We houden van de zon. En hebben de laatste jaren als gezin zoveel mogelijk zonne-energie geabsorbeerd als het kan.

Van de zon kikker ik persoonlijk enorm op. Geef me zand (onder mijn voeten) een zee (om in te zwemmen) en een uurtje sterke zonnestralen, en ik ben de vrolijkste mens op aarde. Alsof de zon mijn batterijen oplaadt.

Dat heb ik altijd gehad. Maar het is pas de voorbije jaren dat ik echt bewust ben beginnen begrijpen waarom. En waarom we uiteindelijk ook kozen om op een plaats te wonen waar we het hele jaar door vitamine D gratis ter beschikking hebben.

Zonneschijn-vitamines

Het draait allemaal om Vitamine D, de zonneschijn-vitamine. Best logisch ook, als je er even over doordenkt. De mens heeft altijd geleefd in aanwezigheid van de zon. Doorheen heel onze bestaansgeschiedenis speelde zonlicht een enorme rol. Zonlicht op de menselijke huid heeft diepe biochemische effecten, die nodig zijn voor optimale gezondheid.

Vitamine D is zelfs niet echt een vitamine, het is eerder een (pro)hormoon dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van actieve vormen van vitamine D(3). Er zijn heel wat lichaamsprocessen waarvoor die actieve vormen van vitamine D(3) cruciaal zijn: calcium management, gezondheid van de botten, werking van het immuunsysteem, insulinegevoeligheid, vasculaire gezondheid en veel meer.

Voordelen vitamine D

Persoonlijk ben ik enorm begaan om de vitamine D-niveaus van mijn kinderen.  Die moeten het hele jaar door hoog blijven. Het voorspelt namelijk de optimale prestatie op heel wat vlakken van hun gezondheid. Hier zijn 8 redenen die de wetenschap meegeeft.

1/ Vitamine D verbetert je humeur

Vitamine D3 is een essentiële voedingsstof bij de productie van neurotransmitters in je lichaam en brein. Als vader wil ik dat het brein van mijn jongens wordt gevoed met energie en hormonen om hun hersenen te optimaliseren. De chemische boodschappers die afhankelijk zijn van vitamine D kunnen NIET werken als het laag is. Ik wil dat ze het hele jaar door vrolijk en leergierig zijn.

2. Vitamine D verhoogt je immuniteit

Ik wil dat wanneer mijn zonen in de klas zitten hun lichamen beschermd is tegen allerlei microbiële invasies. Vitamine D3 verhoogt hun immuniteit. Een studie uitgevoerd aan de Queen Mary University of London is een van de meest beste argumenten dat de voordelen van vitamine D3 verder gaan dan de gezondheid van botten en spieren (Bron). Coronavirus, mononucleosis of verkoudheid zullen allemaal sneller het onderspit delven als vitamine D boven de 50 bedraagt.

3. Vitamine D beschermt je hart

Vitamine D3 vermindert de vorming van tandplak en verlaagt het risico op hartaandoeningen. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk, ontsteking en insulinegevoeligheid. De jongens zijn nog te jong voor dit probleem, maar Sofie en ik willen in de toekomst hier niet te maken mee hebben. Optimale vitamine D geeft je voorsprong op de toekomst.

4. Vitamine D helpt bij kankerpreventie

Talrijke onderzoeken tonen aan dat vitamine D3 kanker helpt voorkomen, met name borstkanker, blaas, prostaat en dikke darm. Ik wil dat mijn vitamine D-niveau in mijn lichaam hoger blijft dan 60. De enige manier die ik weet is om het regelmatig te controleren of ergens te wonen waar je gegarandeerd vitamine D binnenhaalt op dagelijkse basis.

5. Vitamine D is goed voor je geheugen

Verschillende onderzoeken tonen een sterk verband aan tussen cognitieve stoornissen en vitamine D3-tekort. Volgens die onderzoeken kunnen de receptoren defect raken als de hersenen niet genoeg vitamine D3 krijgen. Dit kan op zijn beurt dementie en zelfs de ziekte van Alzheimer veroorzaken.
Als je vitamine D-spiegel onder de 25 daalt, is de kans groter dat je cognitieve stoornissen ontwikkelt dan degenen met een niveau van 75 en hoger. Vitamine D helpt ook om amyloïde plaque te verwijderen, wat het kenmerk is van de ziekte van Alzheimer.

6. Vitamine D versterkt je botten

Vitamine D3 helpt ook bij de regulering van de niveaus van calcium en fosfor in het bloed. Het verhoogt de opname van calcium in de darmen en helpt het terug te winnen uit de nieren (om de uitscheiding ervan te voorkomen).

7. Vitamine D kalmeert je bloeddruk

Het onderdrukt renine, een van de hormonen die de bloeddruk verhogen. De bloeddruk is meestal lager in de zomer en hoger in de winter – vooral bij degenen bij wie het vitamine D-gehalte in de zomer is gestegen en in de winter is gedaald. DUS KIJK HET !! Controleer uw eigen vitamine D-spiegels. Doe met me mee door de Dr. Boz Vit D-testkit te gebruiken om thuis te testen.

8. Vitamine D helpt bij het beheren van diabetes

Een studie uitgevoerd door de American Diabetes Association toont aan dat vitamine D3 helpt bij het reguleren van de insulinespiegels (BRON). Supplementeren met vitamine D kan de gevoeligheid van het lichaam voor insuline verhogen. Dit gaat de slechte respons op de behandeling bij pre-diabetes- en diabetespatiënten tegen.

Onze moderne levensstijl

Onze moderne levensstijl heeft ervoor gezorgd dat ons vitamine D niveau een serieuze knauw heeft gekregen.

Hier zijn een aantal redenen voor:

  • Zonnefobie; angst voor de zon zorgt er bij heel wat mensen voor dat ze nooit in aanraking komen met de zon (via kleren, de parasol of zonnecrème)
  • Vitamine D is minder aanwezig in voeding
  • Steeds minder mensen eten voeding waarin vitamine D(3) zit (orgaanvlees, vette vis, gepasteuriseerde eieren bijvoorbeeld)

Een andere reden is dat zwaarlijvigheid en andere ontstekingsziektes je Vitamine D-niveau drastisch kunnen verlagen. De implicaties van die vermindering in vitamine D is iets waar heel wat experts veel over debatteren. Ook is er behoorlijk wat controverse over wat de juiste supplementering is om een goed gezond niveau aan te houden.

Bestaat er zoiets als een ‘gezonde huidskleur’?

Gezonde blootstelling aan zonlicht heeft een duizelingwekkende reeks voordelen voor de gezondheid, maar tientallen jaren lang is ons verteld om blootstelling aan de zon te minimaliseren vanwege het risico op huidkanker.

Melanoom is de huidkanker met ernstige gevolgen op sterfte.

Blootstelling aan de zon zonder je te verbranden, daarvan is nooit aangetoond dat het het risico op melanoom verhoogt.

Sommige studies geven zelfs aan dat het tegenovergestelde zelfs waar kan zijn: blootstelling aan de zon zonder je te verbranden zou het risico op het krijgen of overlijden door een melanoom verminderen.

Huidige wetenschappelijke kijk

Zoals met alles moet je het doen met de huidige wetenschappelijke kennis. En die is niet gebeiteld. Onze mening ondertussen is om die reden dat het vermijden van de zon waarschijnlijk tot veel meer gezondheidsproblemen leidt dan het voorkomt.

Zoals bij keto, is het vooral goed te luisten naar je lichaam.

En als ik een tijdje in de zon ben geweest, voel ik me verdorie goed.

Mijn praktische aanpak

  • Vroeger was zonnecrème het eerste dat ik op mijn huid smeerde als ik in de zon ging. Tot ik besefte dat dat best dwaas was. Nu ga ik gewoon in de zon. Zonder gesmeer. Geen uren. Ik besef dat in het verbranden net het gevaar loert. Maar wel lang genoeg om te voelen dat de zon me goed kon bereiken die dag. En als het kan op de grotere delen van mijn lichaam.
  • Minstens één keer per jaar test ik hoe ik scoor op vlak van vitamine D. Over de ideale score verschillen heel wat experten van mening. Zelf ben ik beginnen beseffen dat ik idealiter over 50 ng / mL zit qua waardes. Dat lijkt nu te lukken maar was zeker niet altijd zo.
  • Jaarlijkse vakantiebestemmingen zo inplannen dat er voldoende kans is dat we voldoende vaak in aanraking komen met de zon in de zomermaanden. Zodat we ons maximaal kunnen voorbereiden voor de zonneloze wintermaanden.
  • Vitamine D ook uit voeding halen. Dat betekent regelmatig forel, zalm, makreel, eieren en orgaanvlees eten.

Lang leve de opkomende of ondergaande zon.

Hoe zorg jij voor voldoende vitamine D in je lichaam?

augustus 11, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>