.st0{fill:#FFFFFF;}

Mijn strips tonen maar geen ketonen, wat doe ik verkeerd? 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Keto heeft het voordeel van de duidelijkheid. Plas je op dag 4 na de start van je keto-avontuur nog altijd geen ketonen uit, volg je best een aangepaste aanpak. Binnen de 100 uur na de start van de meest uitdagende chemieverandering in je leven zou je een eerste kleine succesje moeten boeken.

Keto-chemie levert meer op dan alleen gewichtsverlies. Het is de start van een nieuw gezondheidsavontuur. Dat avontuur begint met een verandering in chemie. En in tegenstelling tot in de wielersport zijn positieve plasjes aanbevolen!

Wat staat dat positieve plasje op dag 4 in de weg?

Hieronder doe ik een poging om het te kaderen. Vul gerust aan in de reacties.

Je plas-strips zijn slecht

Controleer je plas-stripjes nogmaals. Zijn ze slecht? Als je ze een maand of twee geleden hebt gekocht en net met keto begint, zijn ze mogelijk gedeactiveerd. Te lang in open lucht. Te lang geleden gekocht. Het kan de “sponsjes” aan het uiteinde van de strip ontregelen.

AANPAK: Koop nieuwe strips bij de apotheker. Of overweeg een ander meetinstrument voor je ketonen te gebruiken.

Je eet meer (dan 25-30 gram) koolhydraten (dan goed zijn voor je lichaam)

Je begon dit avontuur met de verwachting dat de overgang soepel verloopt. Slim, dat optimisme troef. Besef anderzijds ook dat elk persoon zijn eigen “keto-pad” moet bewandelen. Het is niet nodig je voor de kop te slaan als je je totale aantal koolhydraten niet onder de 20 hebt gehouden. 

Keto doen is best een zware uitdaging. Koolhydraten zijn verslavend. De meesten realiseren zich niet hoe hard die koolhydraten je verleiden totdat ze er een tijd lang geen eten. Dit besef kan hard toeslaan op dag 4 van je avontuur.

Keto Pasta pesto

AANPAK: Download een app’je zoals Cronometer.  Verborgen koolhydraten of onnauwkeurige meetinstrumenten zorgen ervoor dat je veel te lang in een vagevuur-zone zit. Meet een tijd lang nauwkeurig. Zodra je begint te meten, kan je weten. En nadat je weet, kan je weer wat meer beginnen loslaten.

Je drinkt te veel alcohol

Alcohol brandt als brandstof in je mitochondriën. Als er alcohol aanwezig is, ga je geen ketonen en glucose meer verbranden. Dit betekent dat je lichaam moeite heeft in ketose te blijven als er alcohol aanwezig is. 

Keto mojito

Wanneer je jouw hongerige mitochondriën drie brandstofopties (glucose, ketonen en alcohol) presenteert, zullen ze eerst de alcohol verbranden, dan ketonen, en dan pas later de koolhydraten. Alcohol zorgt ervoor dat ketonen niet meer verbranden. Ze zullen zelfs niet meer geproduceerd worden. Da’s een dubbel probleem.

Bovendien eet je meer koolhydraten dan je normaal doet zodra je drank aan de mix toevoegt. Je capaciteit om verleidingen te weerstaan neemt namelijk af.

AANPAK: Als je op dag 4 geen ketonen hebt geplast, is het beste antwoord om pakweg zes weken lang geen alcohol te drinken. Idealiter stop je met alcohol vooraleer je stopt met koolhydraten. Stoppen met beide goedjes tegelijkertijd blijkt heel moeilijk. Niet onmogelijk, maar behoorlijk lastig.


De chemie van je brein en lichaam heeft tijd nodig om te resetten nadat je die zaken hebt verwijderd. Als het voor jou onmogelijk is om afscheid te nemen van alhohol, schakel dan over op koolhydraatarme alcohol. Gebruik gedistilleerde alcohol en blijf weg van de meeste wijn. Stop met bier. Je beste opties: brandewijn, gin, rum, tequila, wodka en whisky. 


Je hebt insulineresistentie of niet-gediagnosticeerde diabetes

Soms varen we blind door het leven, op uiteenlopende vlakken. Op gezondheidsvlak weten we niet dat we insulineresistent zijn, noch dat onze bloedsuiker telkens heel hoog de lucht in schiet. Vaak komt achteraf het aha-moment. Hoewel heel wat mensen te kampen hebben met dit verborgen probleem, plassen ze wel ketonen binnen enkele uren nadat ze stoppen met de koolhydraten. Dat toont aan dat er hoop is en je er relatief vroeg bij bent wat insulineresistentie betreft. 

Hoewel de weg hobbelig kan zijn, vindt de keto-overgang vrij snel plaats. Sommige bijwerkingen in die eerste dagen kunnen verborgen insulineresistentie onthullen. Hoe robuuster en langer je ketonen produceert, hoe langer en beter je insulineresistentie verslaat. Top. Doe zo verder. 

AANPAK: Wil je correct en goed gedocumenteerd aan de slag met een gezonde keto levensstijl? Onze programma’s start to keto of keto optimalisatie zijn voor heel wat mensen nog altijd een slimme strategie, waar ook ze zich bevinden in hun avontuur.

Hopelijk helpt dit artikel je bij de start van je eigen avontuur. Laat ons weten of je bijkomende vragen hebt. 

maart 30, 2021  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>