.st0{fill:#FFFFFF;}

Hoe keto doen in Kaapverdië, het land van cachupa? 

Door Sofie Desmedt (KetoHuis)

In voorbereiding van onze verhuis naar Kaapverdië hadden we twee grote bekommernissen. 


(1) Gaan we gemakkelijk het voedingsluik van onze keto levensstijl kunnen verder zetten? Of anders geformuleerd: vinden we hier wel alle voedingsmiddelen die we wensen? (2) Is de wifi-kwaliteit hier wel goed genoeg (permanent betrouwbaar)? 


Na bijna negen maanden in Mindelo kunnen we gelukkig ondertussen op beide vragen volmondig ja antwoorden. Gemakkelijk was het voor beide zaken niét. In dit artikel geef ik wat context aan die eerste grote twijfel van ons.

Cachupa heerst

Het nationale gerecht van Cabo Verde is cachupa. Kaapverdianen eten dit heel vaak. Cachupa is een langzaam gegaarde stoofpot van maïs, bonen, maniok en zoete aardappel. Indien budgettair mogelijk voegen ze er nog vis of vlees aan toe. En een eitje.  

Persoonlijk zijn we niet echt fan, maar dat is niet erg. Op andere plekken in de wereld proefden we wel vaker het typische lokale gerecht, maar dat betekende allerminst dat we het in onze eigen keto eetstijl zouden inpassen.

Het geeft ook meteen aan hoe koolhydraatrijk basisgerechten hier zijn. Voeg hier nieuwere Westerse ‘uitvindingen’ zoals brood, frieten en frisdrank aan toe, en je begrijpt meteen dat ook hier heel wat gezondheidsproblemen heersen. Diabetes type2 is hier een groot probleem.

Minimalisme troef

Eiland São Vicente heeft een bijkomende eigenschap. Zoals op alle eilanden van Kaapverdië is minimalisme er troef. Het aanbod aan producten is beperkt en dus kan je niet alles kopen wat in je opkomt.


Dat geldt eigenlijk voor alle producten op dit eiland (potten & pannen, wagens, batterijen voor zonnepanelen tot tennismateriaal bijvoorbeeld), niet enkel voor voedingsmiddelen.

Schaarste kan ook plotseling, onverwacht opkomen. Heb je zin in een koude bloemkool couscous? Ga dan best eerst naar de winkel vooraleer je je familie begint te verlekkeren.

Heel wat verse voeding is namelijk niet altijd aanwezig. Eieren zijn hier een mooi voorbeeld van. Avocado is ook niet dagelijks vindbaar en noten al hélemaal niet. Alles is afhankelijk van de oogst en wat op dat moment beschikbaar is.

Soms is dat frustrerend, maar wij trachten het maximaal als een lesje in flexibiliteit te zien.


De voorbije maanden hebben we geleerd het ook hier prima mogelijk is om 100% keto-vriendelijk te eten. Kaapverdië – land van rijst, bonen en maïs – heeft namelijk zoveel meer te bieden als je maar zoekt.

Winkeltjescultuur

De supermarkten op dit eiland zijn allemaal heel klein. De grootste supermarkt kan je vergelijken met een GB Express in het Westen. In één bepaalde winkel kan je zelfs met een winkelkar rondrijden. Halleluja! 

Waar je bij ons ruimte hebt om alle producten rustig te bekijken, zijn alle producten hier op elkaar gestapeld.


Dat ziet er wat vreemd uit uit, maar waarom een grote ruimte inpalmen als je alles op elkaar kunt plaatsen en zo verkopen?


De eerste keer dat we hier uitgebreider winkelden, was het echt wennen. Het niet-geoefende oog ziet vooral een beperkt aanbod, maar aan het einde van de dag vind je wel wat je nodig acht. Zeker op vlak van conserven, sauzen en droge voeding. 

Conserven en blikken

De winkeltjes hier bestaan jammer genoeg vooral uit heel wat conserven, blikken, droge voeding en meelproducten. Ze hebben bitter weinig verse producten. En bieden vooral alles aan met een lange houdbaarheidsdatum. Dat is goed voor hun portemonnee in een strijd tegen verspilling, maar ook rampzalig voor de mensen hun gezondheid.

Niet iedereen heeft namelijk de optie om dagelijks of wekelijks naar de verse markt te wandelen. 

Ons huis bevindt zich gelukkig op wandelafstand van alle verse markten. 

LOKALE MARKT

En toch is het voor ons en voor mensen met de juiste kennis én motivatie haalbaar. 

Meer dan ooit gaan we voor 100% puur en vers. 

Hoewel dit tijd en inspanning vraagt, geeft die zoektocht achteraf een dankbaar gevoel.

Waar gaan we winkelen?

Ik vind niets leuker dan rondstruinen doorheen de kleurrijke straten van Mindelo. Hierdoor kennen we ondertussen al heel wat winkeltjes en ideale adresjes. 

Zoals gezegd vind je hier geen hyper Carrefour met alles op één plaats. Wel zijn er allemaal verschillende kleine adresjes die je lekkere ingrediënten aanbieden. 

Dat doet beseffen dat supermarkten vooral gefocust zijn op winkelgemak. Door eerder zoveel mogelijk lokaal te gaan, ga je voor andere waarden: lekkerder, puurder, gezonder en beter voor de lokale bevolking.

Geitenkaas en -melk

We gaan regelmatig langs bij een lokale boer die ons voorziet van verse geitenkaas en geitenmelk.

Soms komt hij ook langs aan huis met zijn brommertje. Zijn kippeneitjes zijn heerlijk vers en soms verrast hij ons met een aantal ganzeneieren. “Cadeautje!” Beter kan het niet zijn.

Vis

De vismarkt hier in Mindelo bezoeken we ook een aantal keer per week. Dagelijkse vis, heerlijk om uit te kiezen. Zin in verse paling? Zeeslakken? Tonijn? Tandbaarzen? Keuze in overvloed. Verser krijg je het niet. ’s Morgens binnengehaald door de vissers, en onmiddellijk klaar om te kopen. Gelukkig kan je ter plaatse vragen om de vis voor je proper te maken of om te fileren. Dat laten we nog steeds liever aan hen over.

Groenten, fruit en eieren

Alle groenten, fruit en eieren kopen we bij de lokale “madammekes” op straat.

Hun voedingswaren komen vaak rechtstreeks van het veld (heel vaak van buureiland Santo Antão) en zijn onbewerkt. De supermarkt als tussenschakel is hier absoluut onnodig.

Yoghurt

Ook voor onze yoghurt hebben we een oplossing. Wekelijks komt Jessica bij ons langs. Ze maakt huisbereide yoghurt klaar en levert die met plezier aan huis. Heerlijk van smaak en structuur, zonder bewaarmiddelen.


Wat kopen we wel nog in de supermarkt? 

Een klein aantal zaken kopen we wel nog in de supermarkt. Dat zijn: olijfolie, pitten en zaden (indien aanwezig) en alle extra specifieke soorten kaas. Het liefst allemaal zonder label en/of zonder “exotische” ingrediëntenlijst. 

Vers vlees kopen is hier geen sinecure. Wanneer we horen dat er een buurman zijn varken gaat slachten, kopen we graag een stuk ervan. Ook nemen we regelmatig een kijkje in een diepvrieswinkel waar het vlees echt lekker is.

Zodra je voedsel zonder label gaat eten,
hoef je geen calorieën meer te tellen.


Verse voeding uit de natuur

Hoe langer hoe meer zijn we overtuigd dat alle voedingsmiddelen die door mensen zijn verpakt, bewerkt werden in een fabriek en een veel te lange transportketen kregen, niet de ideale voedingsmiddelen zijn voor ons menselijk lichaam. 

Eet je dagelijks verse groenten en vis? Zit daar af en toe maniok bij? Heb je een gezonde levensstijl en een metabolische gezond lichaam, dan is het koolhydraatrijke maniok geen slechte keuze.


Alleszins beter dan voedingsmiddelen met een lange lijst aan ingrediënten, waarvan je de naam zelfs niet kan uitspreken.


Tot hier mijn verslagje over onze eigen zoektocht naar gezonde voeding op Kaapverdië. Laat me zeker weten wat je hiervan vindt. 


Casa Bom dia

Zin om ons een bezoekje te brengen en te genieten van alle lokale en verse voedingsmiddelen? We ontvangen je met veel plezier in ons guesthouse Casa Bom Dia.

juni 9, 2021  geschreven

Sofie Desmedt (KetoHuis)

Over de auteur

Sofie Desmedt (1984) reist graag de wereld af. Haar creativiteit kan ze kwijt door dingen te maken: lekkere gerechtjes, nieuwe juwelen, doe-opdrachten voor haar jongens. Haar doel met ketohuis is om andere mensen met heerlijke snel te bereiden recepten & praktische ondersteuning te helpen keto te integreren in hun leven. Met 'Ketohuis Kookt' realiseerde ze haar eerste boek.

  • Top heb samen met jouw gereisd, weliswaar in gedachten maar oh zo fijn👍
    Ik probeer ook zo puur en vers te eten, niet altijd gemakkelijk maar we doen ons best.
    Het gaat je goed
    Groetjes Véronique

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Ontdek ons volledig keto starterspakket

    Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

    Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

    Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

    >
    %d