.st0{fill:#FFFFFF;}

De blik vooruit: wat corona ons vertelt 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Ik heb een tijdje nodig gehad om de draagkracht en betekenis ervan volledig door te laten sijpelen, maar de wereld die we kenden is weg. En komt niet meer terug. Echt ontzettend bedankt hoor, coronavirus. Je had ons tenminste kunnen waarschuwen! Nee serieus. Eigenlijk bedoel ik het niet eens op een wat doemscenario-manier zoals Maggie De Block of Marc Rutte het uitdrukten. Als in: “het normale leven komt noooooiiitt meer terug”. Maar eerder als een optimistische manier om met verandering om te gaan.  

We hebben namelijk allemaal twee mogelijke perspectieven:

1) Je probeert je vast te klampen aan het oude
2) Je stemt in met de revolutie en omarmt een onzekere toekomst

In eerste instantie hebben we allemaal de neiging om het eerste te doen. Ook wij. En Sofie en ik zijn de voorbije jaren aan heel wat veranderingen gewend geraakt. Keto was zo’n eerste grote verandering. Voor velen zet die keto levensstijl je sowieso al op een stevig pad van transformatie. Je stelt al snel ook andere zaken in vraag. 

Bovenstaande perspectieven zijn dus je huidige opties. Wat voorheen bestond, is vervallen en waardeloos. Niemand weet wat volgt. Dat is ook het geruststellende. We varen allemaal zonder kompas. 

En zelfs indien er morgen een vaccin zou zijn of we allemaal collectief opeens een sterk immuunsysteem* krijgen.…de scheur in onze voorruit is goed zichtbaar. Je ziet duidelijk de grote barst die loopt van het ene uiteinde naar het andere.

*Waar zijn trouwens de luide oproepen in de media om dit als een preventieve gezonde lange termijnstrategie te promoten voor mensen? 

Het is helemaal niet duidelijk wat die scheur exact heeft onthuld. Maar wellicht was dit de enige manier om noodzakelijke veranderingen tot stand te brengen.

Dus wat je nu moet doen, is niet weglopen voor de chaos… maar de chaos omarmen.

Wat je nu moet doen, is je niet vastklampen aan zekerheid, maar jezelf in die leegte storten.

Ik ben in mijn leven al een aantal keren in die angstaanjagende leegte gedoken. Bij de start van nieuwe renovatieprojecten. Of die paar keer dat ik mijn job zonder alternatief opgaf. Toen Sofie en ik dit keto-avontuur samen aangingen. Nu weer door in eerste instantie te verhuizen naar een ontwikkelingsland. 

Er is een oud verhaal uit het Oude Testament over Lot en zijn vrouw die Sodom en Gomorra ontvluchtten nadat de twee steden in de verdoemenis waren geraakt. Lot, de neef van Abraham, was de enige rechtvaardige in Sodom en werd voor de vernietiging gewaarschuwd door twee engelen. Zo kon Lot met zijn vrouw en twee dochters op tijd naar de stad Zoar vluchten. ‘KIJK NIET OM’ waren de instructies van Lot. Toch keek ze achterom. En veranderde ze in een zoutpilaar.

Je ziet trouwens hoe de belangrijke rol van zout doorheen onze geschiedenis altijd terugkomt. 

We hebben dit verhaal van Lot op school geleerd. En ons logische brein dacht toen: “Ach…dat is dwaas! Niemand verandert in een zoutpilaar door naar een brandende stad te kijken!”

Zo denken, geeft aan dat we niet begrijpen wat het verhaal echt betekent. Het verhaal geeft je mee dat terugkeren – het nastreven van ‘zekerheid’ – jezelf eigenlijk in chaos stort. Voorwaarts storten – ‘in de chaos duiken’ –  is de enige drijvende kracht om veiligheid en zekerheid te vinden.

Ik heb er al eerder over geschreven. Wijsheid is in deze coronatijden meer dan ooit nodig. Dat is jouw persoonlijke onderscheidingsvermogen.

Duik dus in de toekomst. Kijk niet achterom. Doe het niet, dat over je schouder kijken. De stad is weg!

Persoonlijk waren wij zelf al pre-corona in een andere toekomst gedoken. Onze fysieke events (de workshops en ons keto-restaurant), die in maart in verplichte lockdown moesten, sluiten we dit jaar sowieso. We hebben er lang over nagedacht en getwijfeld, maar we zijn van mening dat we dit soort keto events  – waar interactie en gezelligheid in groep centraal staan – voorlopig niet meer op een veilige, leuke en/of rendabele manier kunnen laten plaatsvinden.

We vinden het zelf ook heel jammer en zijn aan het bekijken hoe we eventueel onze workshop kunnen omvormen naar een interactieve webinar. Misschien organiseren we digitale kooklessen.

Laat gerust weten of je ideeën hebt hoe we onze fysieke activiteiten op een boeiende manier in online-vorm zouden kunnen verderzetten.


Een gezonde levensstijl is nu belangrijker dan ooit. Daarom bieden we onze beide keto-boeken aan met korting zolang onze jongens nog naar school gaan dit jaar! Met deze verlengde actie willen we graag ons eigen steentje bijdragen. Deze actie is geldig tot en met dinsdag 30 juni 2020. 

Blijf je goed voeden, sporten en in de frisse lucht komen!  💪😷

mei 17, 2020  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

 • Dank je wel , voor deze geweldige eyeopener.
  Ik zit net in een groot veranderingsproces.
  Dit helpt mij om door te zetten en niet vast te houden.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek ons volledig keto starterspakket

  Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

  Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

  Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

  >
  × Hoe kunnen we je helpen?
  %d bloggers liken dit: