.st0{fill:#FFFFFF;}

Keto is data-gestuurde strategie om gezondheid te optimaliseren 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Uit de mailbox: “Hey keto-man, interessant project, maar keto is toch een dieet onder de talrijke diëten, niet? Dat houd je toch nooit vol?”

Mijn antwoord hieronder:

Nee hoor. Dan kijk je er echt verkeerd naar. Ik beschouw het als een met data-gestuurde, gepersonaliseerde strategie om je gezondheid te optimaliseren. Het doel hierbij: de rest van mijn leven nét niét te moeten diëten. Gezond te blijven; alleszins geen ziekte gelinkt aan insuline-resistentie of overdaad aan koolhydraten op te lopen. Heerlijk alles te mogen eten wat ik wil. En geen dokter die me vanalles op mijn 70ste oplegt. Bovendien is het ook heel interessant om proefondervindelijk te weten te komen wat allemaal aanvaardbaar is voor mijn lichaam. Zo stuur ik bij.

Steeds meer mensen die terug controle willen over hun eigen gezondheid, gaan dit ook doen.

Voorbeeld nodig?

Zaterdag avond. We zijn bij mijn zus uitgenodigd voor het avondeten. Aperitief: gin-tonic. Hapjes: olijfjes, prosciutto en andere vleesjes, tapenade, kaasjes. Hoofdgerecht: fajita van kip met allerlei groenten. Dessert: yoghurt met frambozen en aardbei. Tijdens de avond drink ik naast gin-tonic ook drie glazen rode wijn. Het dessert laat ik liggen. Ondertussen weet ik al hoe in ketose te blijven, als ik dat wil. Ochtend erna ga ik voetballen; serieuze off-day. Wellicht toch te veel alcohol om goed te presteren. Maar de inspanningen zijn sowieso wel stevig door al die spurtjes op die rechterflank.  Ik eet ’s middags tonijnsla. ’s Avonds eet ik ook best weinig rommel.

Ik voel aan alles dat ik nog altijd in ketose ben (fysiek vermoeid maar mentaal heel scherp).

Om 20.00 blaas ik in mijn ‘ketonix toestel’. De aanwezigheid van ketonen (en dus de staat van ketose) kunnen worden gemeten door de adem. Bij ademmeting wordt gezocht naar de aanwezigheid van aceton in de adem. Mijn waardes zijn 64.4. Dat is diep in voedingsketose.

Doe je keto en meet je op termijn zoals ik ook regelmatig je resultaten, ga je voor jezelf een perfecte eet- en levensstrategie kunnen uitdokteren in functie van je doelen. Uitermate handig en bepalend voor de levenskwaliteit van mensen met epilepsie en diabetes, maar ook voor de normale vrij gezonde mens een coole tool. Omdat ik al goed “vet-aangepast” ben, brengen ook intensieve sportinspanningen mij vrij snel ’terug in ketose’. Vasten kan dit ook doen, vandaar de hele ‘keto levensstijl’. Er zijn naast voeding gewoon andere ’tools in the box’.

Ook weet ik zelf ondertussen dat een groot stuk taart of zelfs ijs geen goed idee is (blijkbaar té veel koolhydraten) als ik in ketose wil blijven. Maar alcohol tot op een bepaalde hoogte kan dus helemaal geen kwaad. Pas op, ik begrijp dat ik best zo weinig mogelijk alcohol drink en liefst constant verse biologische voedingsmiddelen eet etc.

Maar ik wil uiteraard ook kunnen genieten, sociaal functioneren en kunnen leven, terwijl ik verder mijn gezondheid optimaliseer…

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>