Sofie en ik reizen graag. Zoals heel wat mensen bedoelen we dan vooral het ’ter plaatse zijn’. The journey erheen is soms een deel van de charme, maar écht lange afstanden zittend moeten overbruggen, is niet echt onze meest gewenste activiteit. Vaak zit je niet comfortabel en de trip heeft best behoorlijk saaie stukken. Paspoortcontrole. Onboardingsproces. Wachten voor je écht vertrekt. Echt veel dynamiek zit er meestal niet in, en uitermate efficiënt ben je ook niet. En laten die twee laatste zaken net belangrijke waardes voor me zijn.
Reizen doorheen verschillende tijdzones verknoeit bovendien circadiaanse ritmes, wat er vaak toe leidt dat je minder presteert en je je minder goed voelt tot héél wat dagen na de reis. En dus proberen we die jetlag zoveel mogelijk te vermijden. Zeker als de reis super kort is zoals deze keer het geval voor onze trip naar LA.
Waarom ik dit allemaal schrijf? Tim, uit onze Facebook Groep, zette me aan het denken met zijn vraag “Meer of minder jetlag in keto”?
Spontaan neig ik dus naar minder, al kan ik dat uiteraard niet onderbouwen, en is het in mijn ogen vooral een cocktail aan maatregelen die je kan doen om jetlag te minderen.
Wel merken we zelf al een aantal jaren hoe makkelijk ons het reizen afgaat. Zowel fysiek als mentaal.
Dit zijn dan ook de routines die we spontaan hebben ingebouwd om jetlag zoveel mogelijk tegen te gaan.
A-Team Preventieplan
Ik heb in het verleden al naar The A-Team verwezen bij het plannen van keto-avonturen.
Dit is wat je maximaal kan doen als preventieplan voorafgaand aan grotere reisverplaatsingen.
- Bedtijd zoveel mogelijk verplaatsen naar de tijdzone waarin je vliegt
Soms volstaat het gedurende een paar dagen voor de reis een aantal uren vroeger of later te gaan slapen. De dag voor we bijvoorbeeld deze keer naar LA vertrokken, hebben we ervoor gezorgd dat we weinig sliepen. Een klein slaaptekort kan dus geen kwaad. Zo ben je vrij zeker gedurende de trip zelf in slaap te vallen. Na het landen vroeg in de ochtend ben je goed uitgerust.
De truc is vooral toewerken naar het uurritme van het land waarheen je reist.
- Voor het afreizen een maaltijd eten met veel DHA en omega3-vetzuren
Die geven je cellen voldoende gezonde vetten die nodig zijn om het membraan van de cellen te beschermen en ontstekingen te verminderen. De beste voeding hiervoor: zalm, makreel, sardines en eieren. Zo hebben we die combinatie gegeten bij het afreizen naar LA. We hadden ook hardgekookte eieren op zak.
- Niets of amper iets eten tijdens de trip
We reizen altijd licht. Ook deze keer hadden we enkel handbagage. Diezelfde filosofie hanteren we voor onze maag. Buiten een aantal hardgekookte eieren, wat nootjes, fijngesneden stukjes steak of groenten hadden we geen eten op zak. En de onverse brol die vliegtuigmaatschappijen voorschotelen trachten we maximaal links te laten liggen. Tenzij we in een uitermate avontuurlijke, experimentele bui zijn, maar dat is zelden.
Plan tijdens het vliegen
Ook tijdens de vlucht proberen we slim om te gaan met de tools die ter beschikking zijn. En dat zijn de volgende:
- De tijd van laptop en smartphone al instellen op de tijdzone waar je naartoe gaat, zodat je onbewust al in die tijdzone verblijft. Slaaptijden en dutjes al in de tijd van bestemming structureren.
- Voldoende water drinken. Hierbij ook genoeg sodium innemen. Daarom hebben we altijd Himalayazout op zak.
- Mobiliteitsoefeningen doen tijdens de vlucht. Ter frustratie soms van mijn binnenkant-zitter tracht ik echt heel regelmatig op te staan en mijn benen en armen te strekken. Om krampen en immobiliteit te vermijden. Ideaal doe je dat elk half uur, persoonlijk ben ik al blij als ik dat ieder uur gefixt krijg. Beginnen pompen of touwtje springen zou nog beter zijn, maar daar zit geen enkele stewardess op te wachten. 😉
Wat te doen na de vlucht?
- Na de vlucht is de grootste prioriteit om contact te zoeken met het land van bestemming.
Contact opzoeken? Ja, door te aarden. Het lijkt spirituele hocus-pocus maar ik ben dat een aantal jaar geleden beginnen doen na het lezen van het boek “Earthing. The Most important health discovery ever?” van Clinton Ober. De principes uit het boek zijn zo logisch dat ik de maanden erna bijna constant blootvoets in het gras rondliep nadat ik wakker werd. Ondertussen ben ik wat gekalmeerd. 🙂
Illnesses do not come upon us out of the blue. They are developed from small daily sins against Nature. When enough sins have accumulated, illnesses will suddenly appear.
~Hippocrates
De vroege ochtend na aankomst en een goede lange nachtrust zijn we meteen naar het strand gegaan. Blootvoets op het strand, niets beter om die batterijen meteen op te laden.
- Je eerste maaltijd na aankomst houd je best super keto-vriendelijk. Dat vermindert ontstekingen en vult je cellen weer aan met essentiële vrije vetzuren.
- Stress vermijden. Sommige mensen gaan spontaan wat mediteren. Voor mij is rustig zitten tijdens zo’n vlucht al meditatie genoeg. Waar ik wel op let, is zeker voldoende – en vaak extra – magnesium in te nemen.
- Zodra je in de tijdzone bent van je bestemming, moet je echt wachten tot het avond is voor je gaat slapen. Als het even kan, pik je ook dan je gewone routine op. Normaal om tien uur in bed? Probeer dan die twee extra uren tegen de slaap te vechten en ook om tien uur in bed te gaan.
We zijn gisteren avond laat geland na een hele dag vliegen van LA naar Londen, daar een aantal uren wachten en vervolgens doorvliegen naar Brussel. De voorbije nacht hebben we 5u14 geslapen, en mijn Oura-ring gaf vanmorgen aan om het rustig aan te doen.
Uiteraard voelde ik me wat méér moe dan normaal, maar het heeft me niet tegengehouden om meteen met de klassieke routine op te pikken: kinderen naar school, hele dag te werken, 30 minuten sport.
Ook vanmorgen na de lange vlucht en de korte nachtrust, heb ik vijf eieren gegeten trouwens. De eetstrategie voor vandaag (de eerste mogelijke jetlag-dag) was hierop heel de dag te functioneren. Niet eten de rest van de dag zorgt er bij mij altijd voor dat ik scherp en helder blijf.
Kortom, jetlag hoeft niet onoverkomelijk te zijn als je voorbereid bent.
Wat is jouw anti-jetlag-strategie?
Wetenschappelijke verdieping: “Circadian autophagy rhythm: a link between clock and metabolism?”