Keto is voor mij nog steeds op de eerste plaats een kennisavontuur. Een fascinerend reisverhaal van kennis, verandering en zelfverdediging tegen heel wat wetenschappelijke dogma’s.
De voorbije jaren heb ik enorm veel over mijn lichaam leren kennen:
- Wanneer ik het beste slaap?
- Hoe lang ik zonder eten kan?
- Welke voeding me het beste bevalt en het meeste energie geeft?
- Hoe ik de hele keto levensstijl best combineer met sport en werk?
Zoals bij iedereen is het vaak vallen en opstaan, maar de laatste jaren toch echt meer opstaan en weer doorgaan.
Steeds vaker heb ik de indruk dat ik mijn lichaam beter begrijp. Wat ook de essentie zou moeten zijn van een ‘gezond menselijk lichaam’. En dan kom je snel bij de term ‘flexbiliteit’. Of vrijheid. Dat sneeuwbaleffect van energieverbranding waarbij je eigenlijk alles makkelijk kan verbranden. Met gemak switch je van koohydraat-metabolisme naar vet-metabolisme. En terug. Een banaan knalt je niet van de baan!
Heel wat mensen komen bij ons voor raad. Terwijl we zelf nog altijd aan de start staan. En wellicht altijd in die startblokken zullen blijven.
Hoe meer je weet hoe meer je weet wat je niet weet. En hoe weinig we met zijn allen nog steeds over het menselijk lichaam kennen. Bijblijven rond de wetenschap achter keto is daarom een must. Om kennis met nog méér nuance, voorzichtigheid en scepticisme te kunnen verspreiden.
Trip LA: Metabolic Health Summit
Nét om die reden hebben Sofie en ik beslist volgende week de unieke trip naar LA te maken. Daar vindt namelijk het Metabolic Health Summit evenement plaats, “Where keto science meets society”. Vier dagen lang puur keto. Verdere verdieping. Met tientallen boeiende sprekers. Vanuit uiteenlopende invalshoeken.
Over keto als energie voor het brein. Het keto-dieet tegen autisme. De nuances van ketogene therapieën tegen kanker. Of onderwerpen zoals: ‘Wat komt eerst: zwaarlijvigheid of overeten?’
Keto als middel om je sportieve prestaties lange termijn te verbeteren. Wat met keto en Alzheimer?
Stevige thema’s die doen denken, dromen en durven.
En die ook benadrukken waarover het bij keto draait: metabolische gezondheid. We moeten met zijn allen opnieuw ons eigen lichaam durven vertrouwen. Het niet enkel plaatsen in de handen van de alwetende expert. Dat is uiteindelijk mijn kernboodschap in mijn boek Ketoman. Dat is voor mij de grote kracht van keto. Hoe meer metabolisch gezond én flexibel je wordt hoe minder je die calorie-inname of macro’s moet micromanagen. Na een tijd eet je juist en intuitief. En daardoor beweeg of sport je ook weer in lijn van die juiste voeding.
Je wordt ketoman, of de Nieuwe Vrouw.
Focus je je op verse voeding zijn de verzadigingssignalen vrij accuraat en betrouwbaar. Niet het Wild Wild West, zoals voor het merendeel van mensen dat de voedingspiramide volgt.
Dat betekent niet dat je je systeem niet meer kan schaden. De totale calorie-inname is nog altijd belangrijk. Balans. Niet overdrijven. Niet elke dag keto cheesecake. Zulke principes blijven van tel.
Metabolische flexibiliteit is efficiënte energieproductie
Je wil je energieproductie goed en efficiënt laten verlopen. Het doel is bij wijze van spreken je lichaamsvet tussen maaltijden door makkelijk te kunnen gebruiken. En je niet constant te willen of moéten snacken. Als je namelijk niet de energie verbrandt die je binnen brengt, dan ontstaat er te veel energie. Eén van de belanrijkste redenen voor insulineresistentie. Dat is ook logisch. Want een natuurlijke reactie van een lichaam bij te veel energie is insulineresistentie. Het ultieme doel van insuline is namelijk om energie in de cellen te krijgen. Als er al te veel energie is, wil je zéker niet dat je lichaam meer erin pompt. Insulinegevoeligheid vermindert en zo beginnen stilaan de problemen.
Zodra je insulineresistent bent, ga je meer moeite hebben om glucose te verbranden, glycogeen te bewaren en zal je capaciteit om je eigen lichaamsvet te verbranden nog meer achteruit gaan.
Neem als voorbeeld een banaan. Stel dat je die opeet. Indien je cellen niet zouden reageren op de insuline, zou je extra insuline nodig hebben om de banaan-koolhydraten in de spieren te krijgen en die als brandstof te gebruiken. Als je zo’n banaan eet en je insuline blijft uren lang hoog, betekent dit dat je die uren geen vet zult verbranden. Dat wil je dus niet.
Als je dus een banaan eet en je insuline gaat zo richting stratosfeer omdat je cellen zo resistent zijn dat ze steeds grotere hoeveelheden insuline nodig hebben, dan ga je gewoon geen vet verbranden. Een lelijke vicieuze cirkel. Die je wil doorbreken.
Het antwoord?
De gezonde keto levensstijl uiteraard. Waardoor je vet-aangepast wordt.
Metabolische flexibiliteit onderzoeken
Voor mij is die flexibiliteit naast een gewenste mindset ook iets dat je kan testen.
- Ben je bij het opstaan ‘s morgens in lichte ketose? Goede nachtrust zorgt er namelijk voor dat je begint ketonen aan te maken, zelf bij wat meer koolhydraten de avond ervoor
- Kan je lichaam vrij makkelijk omgaan met ‘minder strikte’ voeding die je toevoegt?
- Kan je makkelijk maaltijden overslaan, en gebruik je dus gewoon je eigen lichaamsvet gebruiken om die periodes te overbruggen
- Heb je niet meer het gevoel dat je regelmatig iemand op zijn gezicht moet slaan zodra je honger hebt?
- Kan je wat meer koolhydraten eten zonder dat je bloedsuiker de stratosfeer ingaat en erna weer scherp in elkaar stuikt?
- Zijn je sportprestaties beter met minder voeding?
- Heb je meer energie in het algemeen?
- Is je humeur beter en voel je je het merendeel van de tijd chill en zen?
Da’s een teken van kennis en vrijheid.
En een teken dat dit keto-avontuur je goed doet. Daarvoor hoef je niet eens naar zo’n groot keto-evenement te gaan…
Hoi Christoph en Sofie,
Wat een goed idee. Jammer dat we er in februari niet bij kunnen zijn. Wij gaan voor 3 maanden naar Hongarije maar zullen wel doorgaan met onze keto lifestyle.
Heel veel plezier in LA!
Bedankt, jij succes in Hongarije! 🙂
Amaai super tof dat jullie naar LA gaan!!! Graag zou ik jullie kennis achteraf horen… Zou super zijn om te weten wat je daar allemaal bijgeleerd hebt… Vooral keto en sport. Hopelijk tot gauw. Ik vond jullie 21 dagen trouwens top begeleid!! Proficiat.
Bedankt Katia voor je feedback. We komen er snel op terug hoor! 🙂