Schaarste
Dit jaar merk ik vaak dat de supermarkt niet meer de goeie boter heeft die ik zo graag in huis haal. Je zou voor minder beginnen hamsteren.
(Stiekem doe ik dat sowieso al met de beste koffie die ze hier hebben)
Hetzelfde beleven we met momenten met andere producten. Pitjes voor de yoghurt bijvoorbeeld.
Zolang het kortstondig is, hebben eiland-tekortjes nog best een kleine fun factor. Da’s wellicht de prijs voor zon, zee en zoutwater.
Twee weken geleden waren we in buureiland Santo Antão en daar kloeg een guesthouse eigenares over een totale suikerschaarste. Aaaaargh!!! (voor haar!)
Ook op ons eiland was suiker een tijd lang uit de winkelrekken verdwenen, maar daar hadden we zélf totaal niets van gemerkt.
Wat frustrerend is voor de ene niet-ketovrouw, gaat onopgemerkt voorbij aan de andere ketoman.
Plantaardige oliën
Zo merken wij hier vaak hoe vrienden gefocust zijn op het groenten- en fruitaanbod, terwijl wij meer angst hebben voor vlees-of vistekorten.
Allemaal hebben we echter één ding gemeen – in een ideale wereld is dat…
….en dat is dat we zouden moeten hopen voor een schaarste van ‘plantaardige oliën’.
Die term is een mooie marketingterm die wordt gebruikt om ons te laten denken dat ze gezond zijn. Want verse groenten zijn gezond! Maar zijn die oliën het wel?
Plantaardige oliën worden gemaakt van zaden via een industrieel proces dat gebruik maakt van hoge temperaturen en organische, benzine-achtige oplosmiddelen.
Maar waarom zijn dit soort oliën ongezond?
Is het de enorme hoeveelheid omega-6 vetzuren die ze bevatten? Ja. Omega-6-vetten zijn op zich niet slecht, maar ze in grote hoeveelheden consumeren is wellicht een probleem. En alle “zaadoliën” bevatten veel omega 6-vetzuren. Kijk maar naar sojaolie, zonnebloemolie of pindaolie.
Bovendien kunnen zo’n oliën blijkbaar ook heel wat verslavende gewoontes promoten op cellulair niveau.
En zulke zaken leiden dan weer tot verstoorde honger, energietekort en een ontstoken metabolisme. Aaaaargh!!!!!
Toonaangevende onderzoekers in zwaarlijvigheid stelden vast dat de meest effectieve manier om een proefdier insulineresistentie te bezorgen niet is door het suiker te geven, maar door het de plantaardige oliën te geven die het meeste meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten. Ik denk aan jou, beste soja, maïs, en koolzaad.
Een goed ezelsbruggetje om mee rekening te houden bij het consumeren van oliën is de (Omega-6) : (Omega -3) verhouding.
Hoe hoger de verhouding, hoe ongezonder het voor jou is. Een gezond natuurlijk bereik is 2: 1 of 1: 1.
Een andere parameter die je kan hanteren is (Omega-3) min (Omega-6) waarde. Hoe negatiever de waarde, hoe minder goed voor je.
Dat is allemaal goed voor de mathematicus. Persoonlijk denk ik nooit in verhoudingen. En focus ik me enkel op dingen waarvan ik weet dat ze goed voor me zijn.
En dat is door
Wat zijn dan de gezonde oliën?
Oliën gemaakt uit fruit of dierenvet is gezond. Plantaardige oliën zijn ongezond. Als we een olie slechts pakweg 200-300 jaar geleden zijn beginnen eten, kan je die best vermijden.
De vrucht van een palmboom kan je als fruit beschouwen. Een olijf is fruit. Een zonnebloem is geen fruit.
Dit is het lijstje dat wij grosso modo hanteren:
GEZONDE OLIËN
SLECHTE OLIËN
Plantaardige oliën zijn niet gemaakt van planten, het zijn industrieel verwerkte oliën.
Jammer genoeg zijn die dingen ook het goedkoopste, en dus al snel het product waarmee de lokale kok aan de slag gaat. Aaaargh!! (voor ons allemaal)
Dat gezegd zijnde: val niet voor marketingtrucs. Hoop op schaarse suiker! En minimaliseer de plantaardige pitoliën!
Eet zoveel mogelijk goeie oliën en dierlijke vetten. Je lichaam zal je dankbaar zijn.
Wat denk jij?
Dit soort belangrijke thema’s komen aan bod in ons Keto Optimalisatie programma. Misschien heb je er aan het begin van dit nieuwe jaar iets aan!